Leif Östling vill privatisera mer vård

EKONOMI & SKATTER. Leif Östling är inte imponerad av vad han sett när han hjälp vården under coronakrisen. ”Bästa sättet att få upp produktiviteten och effektiviteten i svensk vård och omsorg är att privatisera så mycket som möjligt.”

Leif Östling Foto: Johan Lange

Leif ”Vad fan får vi för skattepengarna?” Östling är missnöjd med den svenska vården under pandemin, enligt tidningen Affärsvärlden ((betalvägg). Nu vill finansprofilen att ”så mycket som möjligt” ska privatiseras för att effektiviteten inom vården ska förbättras.

När pandemin slog till började inköpare på Scania att börja jobba för Region Stockholm. Syftet var att få tillgång till bland annat skyddsutrustning. Östling säger att Scania betalar 15–20 procent mindre än regionen för ”exakt samma produkter”.

– Att göra vinst i välfärden är tydligen fel, tycker en del. Men att slösa med skattepengar på det här viset, kanske 100 miljarder, det är inte fel. (…) Vad fan får vi för skattepengarna? säger Östling.

Om Leif Östling på bloggen…

Bakgrund Leif Östling

-Pettersson säger att det är tjänstefel av regeringen att inte kalla Östling till ett möte där han får förklara hur det kan sparas utan att försämra servicen, likadant av alla journalister som hånade Leif i stället för att fråga hur…

Östling har i många år varit chef för Scania som är en av världens främsta lastbilstillverkare, men tillverkning i Sverige, och väldigt framgångsrik. Han är garanterat värd att lyssna på…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Leif Östling vill privatisera mer vård

 1. Alla klagande läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.. De tycker ju att de är underbetalda och har så mycket att göra.
  Det kommer hur som helst att vara skattebetalarna som betalar privata vårdgivare.
  Om det går att skapa konkurand bland privata vårdgivare kan det finnas en möjlighet att spara eller om man låter patienterna betala ur egen ficka.

 2. En bra balans mellan statligt och kommunalt ägande och privat skulle vara önskvärt. Skulle alla sjukhus bli privata så tror jag att det till slut skulle gå samma väg som SAAB och Volvo, Sydkraft, Bofors och en massa andra viktiga företag, som idag är majoritetsägda av utländska staligt kontrollerade ägare..
  Just nu har det överdrivna privatiserandet lett till både läkarbrist och sjuksköterskebrist. Snacka inte om åldringsvården med de vinstdrivande bolagen Aleris och Attendo. De har inte gjort den redan innan försäljningarna mediokra åldringsvården bättre.
  Ett och ett annat privat alternativ verkar ha klarat sig bra och det på bekostnad av personalbrist på närmaste kommunala.
  Våra företag och sjukhus ska vara i största möjligaste mån vara kvar i svensk ägo, så att inte lojalitetsproblem uppstår. Idiotpolitiker som Reinfeldt ska inte kunna härja omkring hur som helst. Tänk på att denne galning föreslog att svenska staliga vägar skulle säljas till SaudiArabien.

 3. Bort med allt som har med politiskt styre av vården, inga regioner som drar finansiella resurser.
  Nu finns det läkare som är anställda som chefer inom den övertunga administrationen, en läkare är specialiserad inom sitt gebit men saknar företagsekonomi och ledarkunskaper.

 4. När det sitter politiska fjantskallar i landstingen så blir det så här
  Har frågat flera personer vad som hände med sjukvården 2 månader innan covid-19. ??? Ingen minns att flera landsting fick ställa in alla planerade operationer. Hur många av dem har nu avlidit på grund av detta?
  Som då blir klassade som Covid-19 döda. Skicka in ett oanvänt prov och du får svar du har covid-19.
  Hallå, dags att vakna, även en skribenter här på bloggen.

  • Östling var för arbetskraftinvandring, inte dagens asylinvandring.

   ”Scania hade aldrig varit det företag det är i dag utan den arbetskraft med invandrarbakgrund som vi varit beroende av ända sedan 1950-talet.”

   Idag låter det annorlunda.

   Enligt Östling jobbade det människor från Mellanöstern och Afrika i Scania under hans tid. Men när de kom in var det betydligt enklare tillverkningsprocesser, förklarar han.

   – Den var enklare att förstå. Den var mycket närmare deras egen erfarenhet. Idag har vi ju så otroligt mycket mer sofistikerade processer. Och det är väldigt svårt för de här människorna att ta till sig och förstå. Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen, säger han.

 5. Trots att jag är libertarian och föredrar en smärt, smidig och alert offentlig sektor tycker jag inte att detta är ett bra förslag. Volvo och Scania anses vara världens bästa lastbilstillverkare. Hur kommer det sig. De har stångat sig blodiga mot varandra och konkurrensen emellan dem har tvingat båda parter att prestera på topp. Därför bör man inte lägga alla äggen i samma korg utan ha två någorlunda lika stora konkurrenter.

  Konkurrens och valfrihet är viktigt i en marknadsekonomi.

  • Tydligen många som är för planekonomi alternativt inte förstått marknadsekonomi. Oligarker och monopolister är lika antikapitalistiska som kommunister. Det insåg man i USA för hundra år sedan och skapade antitrustlagstiftningen.

Kommentera