Nya protester väntas i Ryssland i morgon

UTRIKES. Under söndagen väntas nya stora demonstrationer runt om i Ryssland till stöd för fängslade Putinkritikern Aleksej Navalnyj. Sedan förra veckans protester har personer nära Navalnyj gripits och satts i husarrest. Officiellt är bland annat hans bror Oleg Navalnyj och Pussy Riot-aktivisten Maria Alyokhina misstänkta för att ha brutit mot coronarestriktionerna, men enligt oppositionen är det ett sätt att skrämma demonstranter, skriver al-Jazeera.

Vladimir Putin by World Economic Forum

En av de drygt 4.000 personer som greps förra veckan var Filip Kuznetsov. – De straffar honom för ingenting, vilket betyder att det kan vara vem som helst som drabbas nästa gång, även jag, säger Kuznetsov som inte är Navalnyj-supporter, men är kritisk mot hur oppositionspolitikern behandlas.

I Moskva stängs flera tunnelbanestationer i centrum helt inför den utlysta protesten på söndag morgon klockan 10 över hela landet oavsett tidszon.

Över hela Ryssland i 53 städer har oppositionspolitikerns stab utlyst protester. Protesterna kommer livesändas på Navalnyjs youtube och telegramkonton.

-Pettersson misstänker att ryska myndigheter kommer att göra som dom i väst. Släcka ned sociala medier.

För övrigt har den ryske affärsmannen Arkadij Rotenberg och Putins träningspartner gått ut och sagt att han äger palatset vid Svarta havet som oppositionen menar är president Vladimir Putins. – Nu är det inte längre någon hemlighet, jag är förmånstagaren, säger Rotenberg, som tidigare tränat judo med Putin, till den ryska medier.

Rotenberg säger att han köpte fastigheten för två år sedan, enligt Reuters presenteras dock inget bevis för detta.

Putinkritikern Aleksej Navalnyjs organisation publicerade nyligen filmen som visar ett palats med bland annat kasino, amfiteater, hockeyrink och vinodling. Putin har förnekat att det är han som äger det och kallat det ”nonsens”.

– Pettersson undrar om Putin har bekymmer? Det måste vara fler än ”några få” som protesterar. Med 4000 inlåsta och planerade protester i 53 städer är oppositionen som Navalnyj har bakom sig vara några fler än ”några få”

Navalnyjs Youtube kanal

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Nya protester väntas i Ryssland i morgon

 1. Ska du begå ett brott, gör det i Ryssland ! Men se först till så alla vet du är en Putin kritiker, sedan kan du lugnt tex. mörda någon ! ”Väst” kommer att kräva din omedelbara frigivning ! Så, ”Väst” kräver att den här brottslingen Navalny släpps fri ! Det är faktiskt så att begår man ett brott så ska man stå till svars för det, detta gäller även Ryssland !
  Vet inte de här demonstranterna vad demokrati är ? Vid val kan dom göra sina röster hörda….
  Undrar hur mycket USA ambassaden betalar de här ”demonstranterna” ?

  • Får dom göra sina röster hörda i val? Putin verkar inte direkt demokratisk.

   Putin drev igenom 170 ändringarna av grundlagen.

   1. Putin får sitta kvar till 2036.
   2. Presidenten (som heter Putin) ska ha mer makt. Han ska bland annat personligen utse ordförandena i de viktigaste domstolarna samt 30 av de sammanlagt 170 medlemmarna i parlamentets överhus, sju av dessa på livstid.
   3. Putin kan strunta i internationella avtal. Konstitutionsdomstolen ska bestämma vilka internationella avtal som behöver följas eller inte, och Putin ska utnämna ordföranden i domstolen.
   4. Det lokala självstyret ska begränsas.
   5. Gud är bra. Han skrivs på ett snirkligt och obegripligt sätt in i grundlagen, där det samtidigt står kvar att Ryssland är en sekulär stat. Hur detta går ihop eller exakt vilken gud det handlar om är oklart, men det spelar ingen roll.

   Det är några av de 170 ändringarna.

   De demokratiska bristerna är stora i Ryssland trots att demokrati och rättssäkerhet garanteras i konstitutionen.
   Press- och yttrandefriheten är begränsad.

   I fängelserna finns politiska fångar och oberoende mediers och oppositionella politikers arbete hindras på olika sätt.

   • Och i Sverige utses alla (jurist)domare av regeringen, dvs Löfvén och Morgan J. De övriga s.k. domarna, dvs nämndemännen, utses av de politiska partierna bland sina lojala småpolitiker. I den svenska s.k. rättsstaten är det alltså politiker som dömer i både tingsrätt och hovrätt. Vad gäller politiska fångar – hört talas om svenskar, som dömts för HMF?
    F.ö. har den svenske kungen/statschefen tillgång till ett tiotal slott runtom i landet – så liknande gäller inte bara den ryske presidenten/statschefen och hans eventuella palats.

   • Sveriges kungs slott ägs av staten.

    Putin och hans kompisars slott är mestadels privata och de har byggts/skaffats med pengar av högst oklart ursprung.

    Officiellt består ju Putins egendom av endast
    – en Lada Niva-terrängbil
    – Två Volga GAZ M21-bilar byggda på 60-talet samt
    – en 77 kvadratmeters lägenhet i S:t Petersburg.
    Hans officiella presidentlön är omkring 1 miljon euro om året.

    Någon demokrati har Ryssland aldrig varit. Det nuvarade statsskicket är en blandning av kleptokrati och oligarki.

Kommentera