Tareq Taylors matresa till Jerusalem med flera platser

UTRIKES. Pappa Seif Daoudi tar med sig sina söner, bröderna Tareq och Zafer till sin hemstad Jerusalem, som de båda bröderna inte besökt sedan de var små barn. I hjärtat av gamla Jerusalem visar pappa Seif sin favoritrestaurang där det sägs att de lagar världens bästa hummus.

Zafer till vänster, Tareq Taylor i mitten och pappa Seif Daoudi till höger. Bild: SVT

SVT:s matprogram i sex delar är småtrevligt men SVT:s Palestina-vänliga hållning gör sig hela tiden påmind. Det pratas hela tiden om att pappa Said kom från Palestina till Malmö på 1960-talet, sanningen är att herr Daoudi flyttade som arbetskraftsinvandrare från ett Jerusalem som tillhörde arablandet Jordanien. Seif talar om att det var lugnt och skönt förr i tiden och att det är så sorgligt med vad som hänt hans land, inte ett ord om att Västbanken tillhörde Jordanien och troligen hade gjort så än idag om inte de arabiska grannländerna anfallit Israel 1967 och fått storstryk på sex dagar.

Israel för och efter kriget 1967

Före 1960-talet fanns det inget folk som hette palestinier, det var benämningen på de människor som bodde i området, alltså araber judar, druser av olika religioner. Området var en del av den ottomanska provinsen Syrien till 1917, därefter det Brittiska Palestinamandatet 1948 då Israel bildades och det som idag kallas Västbanken annekterades av Jordanien. Gaza tillhörde Egypten. Alltså aldrig något Palestina eller några palestinier…

Men titta gärna ändå, maten verkar god och i stora delar verkar det som de olika människorna kan umgås som vanligt folk, många verkar till och med vara trevliga. Fanatikerna har troligen flyttat hit…

SVT Play

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Tareq Taylors matresa till Jerusalem med flera platser

 1. Jag satt i fängelse flera år med massor av kniv- och ficktjuvs nyadelsmän men aldrig en enda jude som gjort brott, tvärtom när det gäller nobelpristagare, då är det etniskt rensat på socialdemokratins nya adeln?

  • Bor ca 30.000 judar i Sverige. Liten chans att man ska träffa någon bland ca 5000 kriminella. Finlandssvenskarna + Ålänningarna ca 300000. Chansen är liten att finna en Finlandssvensk i ett finskt fängelse. Av tingsärenden i Österbotten upptar finsktalande 86% av målen trots att svensktalande är i majoritet.

 2. Hela Israel är väl på sätt och vis Jordanien eller Libanon, turkarna har iallafall inget där att göra.
  Och Jordanien är väl på sätt och vis en del av Saudi.

 3. Bra beskrivning och arabstaterna förberedde mycket riktigt ett angreppskrig 1967 och tvingade bla den svenska kontingenten av UNEF I att lämna Gaza. Men Israelerna slog till först och överraskade inte minst det egyptiska flygvapnet på marken. Men Israel i allmänhet och Jerusalem i synnerhet är mycket besöksvärt inte minst för att se hur 30% arabiska israeler harmoniskt lever vid sida vid sida med judarna men i en tydligt judisk stat. Sverige har också snart 30% araber men en geléaktig regering som inte mäktar med att hålla den svenska flaggan högt. Snart integration men på deras, arabernas, villkor.

 4. Jo jag minns, det året gjorde jag lumpen, och det var ingen
  måtta på deras skryt, nu skulle Israelerna slängas i sjön en gång
  för alla, efter tre dar hade Israel Smort upp merparten av Araberna
  och på den 6 e dagen fick dom fly med svansen mellan benen,
  det minns dom än, det är bara Palestina som tror att dom rår på Israel!

  • Från det Kriget minns jag i första hand en bild som visade hur Egyptiska soldater kastat sin morgontofflor i öknen,under flykten…mot hemmet.
   Detta var om jag minns rätt innan Palestina fanns,och deras terrorattacker och flygkapningar inleddes.
   Sverige var väl också det första land som erkände detta nya område,och deras terroristledare Arafat,som sina vänner ?

 5. Tja,där ser man vad jag gått miste om p.g.a.,att jag bojkottar Abzurdsk STATS-TV !!
  I gengäld har jag haft förmånen att känna luken från deras restauranger, inom andra delar av Arabvärlden ! Inget ni behöver sörja över,att gått miste om.
  Dessutom tvingas jag ofta åka via Malmö per tåg till/från Kastrup……

  • Men det hela handlar väl om att det fanns, finns palestinska araber (och naturligtvis även palestinska *judar bl a men i *mindre antal) före 1948. En realitet.
   Som bott där under generationer. Även kristna araber.
   Det pågår hela tiden ett slags definitions-krig, eller propaganda för politiska syften, för eller emot. En arab kan ju också vara allt från Maghreb till Irak eller.. palestinsk arab.

   Även här hemma pågår definitionskriget, det finns inga riktiga svenskar typ eller snarare alla som flyttar hit blir, är, svenskar (som åker tunnelbana)? vilket jag och de flesta här vet att så fungerar inte verkligheten. Det är är politikernas slit o släng mentalitet, behandlande oss likt ting att omforma efter deras vilja. Tänk Sovjet eller råkapitalism.

   Men håller med, Svt är en röd soppa som propagerat endera för eller emot – sett ur sossevinkel/ socialistisk vinkel. Varit polariserande. Mycket runt 1948 är en tragedi med fördrivningar och terror mellan olika etniska grupper. Hoppas förbannade Svt bantas helt eller börjar spegla saker mångsidigt. För eller emot, emot eller för? Det finns en hel del saker gällande andra världskriget som behöver synas från flera vinklar samt underpressad fakta som behöver komma fram.

   Vem skriver historien? Nåt tänka på.
   F ö tittar jag inte på Svt knappt längre mer än i studiesyfte.

Kommentera