Sigvard Marjasin, 91, har dött i sviterna av corona


INRIKES. Beskedet om den förre fackligt engagerade socialdemokraten Sigvard Marjasin meddelades på måndagen. Han dog på söndagskvällen, efter att ha smittats med coronaviruset.

Sigvard Marjasin var en av alla oräkneliga Socialdemokrater som var bra på att ordna det för sig själv.

Sigvard Marjasin påstod att han var 158 cm lång men det trodde han nog inte på själv.

Skandaler jag minns.

HISTORIA. Den senaste tidens händelser med EU och stödpaket för corona tror jag blir en av tidernas största skandaler när vi får facit. Det får Pettersson att tänka på andra historiska händelser som hänt inom rörelsen och som sällan får några allvarligare konsekvenser för de inblandade socialdemokraterna.

Jag är född i östra Södermanland just på gränsen till det öppna havet i början på 50-talet och min far sade att jag var uppfödd på saltvatten och örfilar, även om västkustbor inte håller med om att Östersjön är ett saltvattenhav eller knappt ett hav alls för den delen. 

Nåväl, från mitten på 1960-talet blev jag politiskt medveten och intresserad. Det var socialdemokraterna som gällde i arbetarstaden Oxelösund. Jag tror att de hade egen majoritet med över 60 procent i kommunfullmäktige och gjorde som de ville.

När jag börjat arbeta drogs fackföreningsavgiften på lönen utan att någon frågat om jag ens ville vara med i facket och vad värre var, jag hade blivit kollektivansluten till det socialdemokratiska partiet. För man skulle vara med i S, punkt. Jag som var sosse på den tiden blev förbannad och ville gå ur facket Metall avd 39 men det sket sig, det var inte bara att gå ur men efter två år kom ett brev att jag blivit utesluten på grunda av bristande betalning.

Kollektivanslutningen innebar att medlemmar i ett LO-fack obligatoriskt anslöts till det socialdemokratiska partiet vare sig man ville eller inte, de som var kommunister eller borgare fick sedan komplettera med ett extra medlemskap i det parti där sympatierna verkligen befann sig. Kollektivanslutningen försvann först 1991 och var en omstridd inrättning. En stor skandal ur demokratisk synpunkt.

Skatteplanering innebar att de som hade möjlighet försökte minska sin skatt så mycket som möjligt. En del olagligt, andra lagligt. 1983 tvingades socialdemokraten och justitieministern Ove Rainer lämna sin post efter avslöjanden om skatteplanering. Ove Rainer gjorde sig visserligen aldrig skyldig till något brott, men inom socialdemokratin ansågs höga skatter upp till 100 %, i Astrid Lindgrens Pomperipossafall 102 procent, vara fullt okej så Ove fick gå.

Klippa och klistra. Socialdemokraten och tidigare ordförande i kommunalarbetarförbundet Sigvard Marjasin var landshövding i Örebro län 1989–1994. 1996 misstänktes och åtalades han för att under sin ämbetstid ha lämnat in manipulerade representationskvitton och dubbelfakturerat utlägg. Åtalet rörde trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund. Till slut friades dock Marjasin helt av rätten, där domen klargjorde att Marjasin överhuvudtaget inte hade någon redovisningsskyldighet! På kvitton Marajasin sparat fanns firmanamnet kvar överst och slutsumman nederst. Mittdelen med specifikationen på vad som inhandlats var dock bortklippt, av utrymmesskäl sa Marjasin.

Tobleroneaffären. I oktober 1995 kom till allmänhetens kännedom att socialdemokraten Mona Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990–1991 vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg – bland annat två Toblerone, men även kläder, resor och mycket annat. Affären resulterade i att Sahlin, som 1995 var vice statsminister och främsta kandidat till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson, avgick från sin post och inte längre kandiderade till posten som partiledare. Hon kom som vi vet tillbaka och fortsatte med sina skumraskaffärer.

Crazy Horse fyllan. SSU:s ordförande Anna Sjödin fick avgå efter slagsmål på krogen Crazy Horse i Stockholm 2005. Hon dömdes för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning (genom rasistiska tillmälen) samt egenmäktigt förfarande genom avlägsnande av en vaktbricka senare påträffad i den polisbil som förde Sjödin till förvar.

Geijeraffären. 1977 publicerade Peter Bratt på Dagens Nyheter en artikel om att socialdemokraten Lennart Geijer, Sveriges justitieminister åren 1969-1976, enligt ett hemligt polis-pm ansågs misstänkt för att ha köpt sexuella tjänster på en bordell under sin ämbetstid. Samtliga inblandade blånekade – bland dem statsminister Olof Palme som med orden ”snus är snus och strunt är strunt”, ljög för tv-kamerorna och hela svenska folket rakt i ansiktet. Den hemliga promerorian från polischefen som blev offentlig handling 1991 visade dock att Palme kände till polisens misstankar.

Lennart Geijer, dåvarande socialdemokratisk justitieminister. Bild från Wikipedia

Porrklubbsbesök. Socialdemokraten och fackpampen Björn Rosengren har gjort kometkarriär och som många socialdemokrater blivit stormrik. Men han är nog mest känd för porrklubbsbesöket en septembernatt i Stockholm 1991 då han lät medlemmarna stå för porrklubbsnotan på 55 600 kronor. Han fick sparken men fick behålla sin lön på 81.000 kronor i månaden. Då skyllde han på det ena och det andra men i sina memoarer berättade han att besöket var hans egen ide.

Perssons lägenhetsaffär. 2006 lyckades dåvarande statsminister och socialdemokraten Göran Persson fixa en övernattningslägenhet i Stockholm åt sin fru Anitra Steen. Genom att ringa ett samtal till fastighetsföretaget lyckades Persson och Steen gå förbi 20 års bostadskö.

SSU-skandalen. 2004 avslöjades det att SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi, som nu är socialförsäkringsminister, hade fuskat med förbundets pengar. Shekarabi ska ha använt SSU:s pengar för att bekosta sin egen kampanj, men också till krogbesök. Samtidigt avslöjades det att flera SSU-distrikt fuskat med sina medlemssiffror för att få mer pengar. Shekarabi avgick som SSU-ordförande 2005. Han har även varit illegal invandrare.

Transportstyrelsen. 2015 flyttas Transportstyrelsens IT-drift till IBM, trots att detta ifrågasätts av både Transportstyrelsen internt och av Säpo. Efter att det visade sig att stora mängder information, även hemlighetsstämplad, legat ute med risk för läckor, växte skandalen. Det hela ledde till att både infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick avgå från sina poster. Men de är tillbaka i toppen som om ingenting hänt.

Harvardaffären inträffade 1985. Sveriges dåvarande statsminister och socialdemokraten Olof Palme inbjöds av anrika Harvard University för att hålla en föreläsning. Han avböjde arvode, men under vistelsen vid universitet lät Palme universitetsledningen förstå att hans son Joakim Palme gärna ville studera vid Harvard. En kort tid efter besöket kom ett besked att Joakim Palme antagits som stipendiat och kunde påbörja sina studier till hösten utan att betala. Taxeringsnämnden undersökte saken och fann att Palme skulle betala skatt för stipendiet, vilket värderades till 40 000 kronor. Palme överklagade beslutet till länsrätten, som mottog hans inlaga den 26 februari 1986. Handlingarna inkom i två exemplar och registrerades i länsrättens databas. Den 28 februari 1986 sker så mordet på Olof Palme. Den 12 mars upptäcks att originalinlagan från Olof Palme saknades och att även all information om ärendet raderats ur Länsrättens databas. Raderingen visade sig ha gjorts klockan 18:23 den 28 februari. Inga spår av inbrott kunde säkras. Ärendet polisanmäldes, men lades ned ett år senare utan spaningsresultat.

Motalaskandalen. I oktober 1995 berättades detaljer i Motala Tidning om kommunfullmäktiges ordförande och socialdemokraten Sölve Conradsson och några andra politikers kostsamma dagliga lunchvanor på Motala Stadshotell. Samtidigt rapporterades det om att politikertoppen i Motala övervägde en mjölkfri dag i veckan för de kommunala skolorna och daghemmen för att spara pengar. I november 1995 började artiklar som handlade om skandalen att publiceras i Motala Tidning. Utdrag visade att över en halv miljon kronor spenderats på stadshotellet under de tio senaste månaderna, och att bilar hyrts för skattepengar, allt i privat bruk. Det visar sig att politikerna och deras fruar gjort krogbesök, handlat kläder, åkt på resor till bland annat Nice, Teneriffa och Portugal. Affären slutade med att socialdemokraten och kommunfullmäktiges ordförande Sölve Conradsson (S) fick sparken i december 1995 och åtalades i maj 1996 för grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes senare till ett och ett halvt års fängelse av Motala Tingsrätt. Han skulle även betala 600 000 kronor i skadestånd till kommunen, samt 187 000 kronor ihop med de andra berörda politikerna. Efter att ha överklagat till Göta Hovrätt och nytt åtal prövats dömdes Conradsson till två års fängelse, samt närmare en miljon kronor i skadestånd. Kommunalrådet Håkan Carlsson (S) dömdes till fyra månaders fängelse för trolöshet mot huvudman. Två andra politiker, en socialdemokrat och en folkpartist, dömdes till villkorlig dom och dagsböter. En annan socialdemokratisk politiker dömdes till dagsböter, men frikändes på en åtalspunkt.

Yttrandefrihetsskandalen. För nästan tolv år sedan, den 30 september 2005, upprördes muslimer världen över av att danska Jyllands-Posten publicerat några teckningar på profeten Mohammed. Ambassader brändes, folk sköts ned och västerländska medier och politiker backade. Inte sedan fatwan mot Salman Rushdies bok Satansverserna 1989 och attackerna mot USA den 11 september 2001 och senare terrordåd i Spanien, Frankrike, Belgien och England hade världen så påtagligt fått känna på vad kränkta muslimer kan ta sig till. Sveriges dåvarande utrikesminister, socialdemokraten Laila Freivalds lovade arton muslimska ambassadörer att personligen be om ursäkt om en svensk tidning publicerade nidbilder av Muhammed. Det löftet höll hon. Ingen svensk tidningen publicerade bilderna då. Nerikes Allehanda publicerade någon bild efter två år, i övrigt rådde fegheten och kryperiet för muslimerna på bekostnad av yttrandefriheten.

I solidaritet med Jyllands-Posten, demokratin och yttrandefriheten utlyste, i januari 2006 Sverigedemokraterna och deras tidning SD-Kuriren en teckningstävling på temat bästa Muhammedkarikatyren. Inte ens en vecka efter att det första bidraget publicerats stängdes såväl SD-Kurirens som Sverigedemokraternas hemsidor av webbhotellet, efter uppmaningar från utrikesdepartementet. Detta resulterade tack och lov i stark kritik och bidrog till dåvarande utrikesministern Laila Freivalds (S) avgång.

Alltså, för bara 14 år sedan, tummade staten, Sveriges regering (S), på yttrandefriheten för att blidka intoleranta muslimer och nu vill den socialdemokratiska regeringen ha mer makt och runda riksdagen…

I Danmark beskylldes Sverige, då som nu, för att huka i debatten om islam och Muhammedteckningarna. Däremot bemötte den muslimska världen Freivalds (S) försök att avstyra nya karikatyrer med enbart beröm.

-Det var några av alla skandaler i det socialdemokratiska partiet. Jag minns många fler och ni kan läsa om några få till i en Påminnelse om Socialdemokraternas värderingar 

Från SD-Kuriren innan regeringen stängde ned SD-Kuriren och Sverigedemokraternas hemsidor i strid med grundlagen.

Idag är vi framme vid EU, när media skryter om att vi får våra egna pengar i bidrag utan att berätta hela sanningen…

…och givetvis är detta bara en bråkdel av alla skandaler i rörelsen, men jag tänker inte skriva en tjock bok.

Nedan en serie med inlägg som ursprungligen publicerades år 2011.

***

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Sigvard Marjasin, 91, har dött i sviterna av corona

 • Kungen

  Blir man 91 år får man väl vara nöjd. En sosse mindre iaf…..

  Gilla

 • Plurikus

  Jag tror att man planterade historien om Mona Sahlins Toblerone på Expressen för man ville inte riskera att hon skulle bli statsminister. Hon har ju aldrig lyckats åstadkomma någonting vettigt någonstans, mer än att prata.
  Som Göra Persson uttryckte det: -Hon tillhör ju inte de stora tänkarna.

  Sedan fick vi Löfven men det är en annan historia…

  Gilla

  • Feta katter slutar jaga.

   Spelar gubben bort pengarna på trav så räcker det inte ens till en Toblerone eller dagisavgifter m.m.
   Då måste man ta genvägar i bland.

   Det löser sig, hon försvann och fler skulle försvinna snabbt.

   Gilla

 • Stenbock

  Ja vi som har några år på nacken kan väl minnas otaliga av de affärer du listat upp Pettersson. Det märkliga är/var,att då publicerades detta i pressen som ju på den tiden saknade ”PK” i namnet….
  Kan tillskrivas de stora förändringar,som jag upplevde vid min återkomst till f.d. Sverige.
  Gamla välkända butiker var försvunna och ersatta med,olika nya ansikten från Långtbortistan.Ghetton som var otänkbara när jag lämnade,fanns nu lite varstans.

  Gilla

 • SVENSK

  Man skyddar sig genom att säga ”MED Corona”, ska bli intressant att se om man gör likadant med de som dör MED vaccinet!

  Gilla

 • Bigman

  I många av de samtal jag för med människor, förfasas de över att jag ifrågasätter invandringen och behovet av den.
  Det är sällan sakliga argument röner framgång, de har redan bestämt sig för att vara goda.

  När jag ifrågasätter varför invandrarna mestadels inte blir den framgång som utlovats så viftas det bort. Det är bara att höja skatten menar man.
  Men dem själva vill inte betala mer, utan det ska andra göra. Framför allt dem som tjänar mer än dem och arbetar mer än dem. De räcker aldrig med att hävda att systemet redan läcker som ett såll utan att något riktigt görs.

  Det finns stora delar av landet som ännu sluppit erfara den problematik som invandringen medför.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: