Nederländerna, Tyskland och USA drar in bistånd till islamister. Sverige fortsätter…

ISLAM. USA och Nederländerna låter meddela att de följer Tysklands exempel och avslutar finansiering och samarbete med Muslimska brödraskapets biståndsorganisation Islamic Relief Worldwide. Organisationen riskerar nu ytterligare konsekvenser då beslutet innebär att USA:s finansdepartement nu kan ytterligare utreda organisationen och införa andra sanktioner. Samtidigt står IRW i begrepp att teckna ett förnyat strategiskt samarbetsavtal med den svenska biståndsmyndigheten Sida, skriver Ledarsidorna.se.

Svenska Sida skall under 2021 omförhandla det ena av de två samarbetsavtal som IRW omfattas av som strategisk partner. Efter höstens avslöjanden lät tidigare biståndsminister Peter Eriksson (MP) dock till tidningen OmVärlden förstå att

– Jag vet att Islamic Relief är en organisation som Sida anser fungerat väl, varit effektiv och ofta varit först på plats vid katastrofer. Moderorganisationen är brittisk, så det är britterna som har huvudansvar att kontrollera att organisationen är möjlig att samarbete med. Det görs också en sådan granskning nu.

Någon svensk granskning eller utredning av IRW har aldrig varit aktuell.

Sida:s generaldirektör Carin Jämtin, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna och tidigare biståndsminister i regeringen Persson, har uttryckt sig på liknande sätt och sade sig tidigare, även i anslutning till avslöjandena om antisemitism, ha fullt förtroende för IRW.

Sidas senaste utvärdering av dess strategiska humanitära partners (juli 2020) visade att Islamic Relief enligt Sida var en principfast och effektiv humanitär aktör. Baserat på detta har Sida, tillsammans med revisioner med anledning av påstådda kopplingar till terroristgrupper samt den idag dokumenterade antisemitismen inom organisationen, dragit slutsatsen att Sida inte har någon information om Islamic Relief Sverige och Islamic Relief Worldwide som hindrar ytterligare samarbete för humanitärt bistånd menar Sida.

Sidas anslag genom åren enligt nedan (källa: Sida)

Sverige är därmed IRW:s största enskilda bidragsgivare då IRW omsätter c.a 100 MUSD eller 830 miljoner kronor per år.

Om Islamic Relief på bloggen…

S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd

Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Carin Jämtin föreslog att en muslimsk helgdag med ”helgdagarna borde spegla att vi är olika”. Men fick sedan backa. Nu är Jämtin generaldirektör för Sida och bestämmer över chef för 50 miljarder kronor i bistånd varje år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Nederländerna, Tyskland och USA drar in bistånd till islamister. Sverige fortsätter…

 1. SIDA, med så stora anslag måste de ta chansen att ge både kreti och pleti stora delar av kakan.
  Om inte för något annat så för att uppnå satta mål, alla anslag slut före nästa lass av pengar öses över dem.

 2. Bara lugn. Löfvén kommer förklara saker och ting för Bidén. Så snart han har lärt sig twittra.

 3. Så länge vi har en regering som sedan länge har slutit avtal med muslimska brödraskapet (alltså sossarnas brödraskapsrörelse som avtalade med den muslimska brödraskapsrörelsen) tror jag inte på att Sverige kommer sluta finansiera islamister.

  • Nu ska det väl i rättvisans namn påpekas att även Reinfeldts regering gav dem bidrag… Vilket inte gör saken bättre

   • Det är inte så konstigt, samma tjänstefolk sitter ju kvar på institutionerna

Kommentera