Sverige skaffar ett radikalt uppgraderat luftförsvar


FÖRSVARET. Sveriges luftförsvar ska stärkas på en rad områden, bland annat med missiler som kan slå mot baser i andra länder. – Luftförsvaret uppgraderas radikalt, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han talade på Folk och försvars digitala rikskonferens.

I slutet av 2021 kommer den första eldenheten i luftvärnssystemet Patriot att vara på plats. Ytterligare tre ska levereras 2023 och 2024.

Patriotrobot avfyras från mobil ramp.

Marinens Visbykorvetter ska beväpnas med luftvärn. – Det ger oss ett antal rörliga enheter som kan sättas in i luftförsvaret längs hela den svenska kusten, säger Hultqvist.

Visbykorvetten HMS Karlstad. Bild Försvarsmakten

Andra satsningar på luftförsvaret är att det nuvarande stridslednings- och luftbevakningsflyget ska bytas ut och att amfibiebataljonerna ska få ett nytt buret luftvärnssystem.

Sex stridsflygdivisioner bibehålls, men fyra ska bestå av nya JAS Gripen 39 E medan två flyger vidare med de äldre C/D versionerna. Totalt bibehålls därmed cirka 100 stridsflygplan.

Jas 39 Gripen, på väg att starta på Vidselbasen Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Dessutom tillkommer en satsning på att beväpna Gripenplan med en flygburen missil för långräckviddig markmålsbekämpning. – Det ger oss möjlighet att med avsevärd räckvidd nå in på fientligt territorium, säger Hultqvist.

Hultqvist uppger att de sammanlagda satsningar på luftförsvaret gör att man kan försvara större områden än i dag. – Helheten gör att vi får en helt annat handlingsfrihet och förmåga att försvara oss, säger Hultqvist.

– Vi får kapacitet att från svensk kust möta missil och flygangrepp på långa avstånd. Vi kommer att kunna möta långräckviddiga ballistiska robotar.

Hultqvist pekar också på att luftförsvaret får större chans att överleva ett angrepp genom att det kommer att kunna spridas ut. Satsningarna på luftförsvaret ingår i den militära upprustning som riksdagen klubbade strax innan jul.

De innebär den största upprustningen i Sverige sedan 1950-talet. Försvarsanslagen kommer att öka med över 40 procent till 2025, jämfört med 2020 års nivå. Upprustningen ska vara genomförd till omkring 2030.

-Pettersson säger att försbarsminister Peter Hultqvist är en typisk socialdemokrat, SSU, koommunalråd, ledamot och ordförande i diverse nämnder. Ryckte in i lumpen, sökte och fick vapenfri tjänst och ”slutförde” sin värnplikt genom expeditionstjänst inom Kriminalvården.

Peter Hultqvist (S) är kommendör av Palestinska förtjänstorden som han fick som tack för tjänster till det palestinska folket. Särmdump Youtube

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


21 responses to “Sverige skaffar ett radikalt uppgraderat luftförsvar

 • Moberg

  En Regering som har nått bäst före datum med råge, måste naturligtvis anskaffa ett luftförsvar som för minst ett decennium passerat samma gräns.

  Gilla

 • Tony

  Varför blev försvaret ner graderat och nästintill utraderat ?
  Bara dårar kan ta sådana beslut, att lägga ner förband och
  underlåta att ge ungdomar utbildning i försvar så låter man
  dom hellre gå sysslolösa med någon slags tro att det aldrig
  kan bli ofärd igen, men det är bara att kolla dom senaste tre
  regeringarnas politik på detta området med. Nu kommer
  det att kosta enorma summor att få tillstånd ett någotsånär
  stridsdugligt försvar igen, om det någonsin går med en
  fjollarme’

  Gillad av 1 person

 • Argus

  I en inte alltför avlägsen forntid fanns i Sverige Gotlands luftvärnskår Lv2, Roslagens luftvärnskår Lv3, Skånska luftvärnskåren Lv4, Sundsvalls luftvärnsregemente Lv5, Göta luftvärnsregemente Lv6 och Norrlands luftvärnsbataljon Lv7. Nu har vi bara Luftvärnsregementet som fått beteckningen Lv6 men som bara är en bataljon. Slakten av detta truppslag har utförts av sjuenigheten ivrigt påhejade av intressen i flygindustrin.

  Nu har sjuenigheten vaknat och upptäckt att ett flygvapen utan riktigt skydd av luftvärn är värdelöst. Det är en kunskap som är lika gammal som stridsflyget men tog svenska politiker hundra år att komma på. Då köper man ett dyrt amerikanskt föråldrat luftvärnssystem som trots att det varit inblandat i väpnade konflikter sedan minst kriget mot Irak på 1990-talet inte lyckats skjuta ner ett enda flygplan på ett kvarts sekel förrän ett system pimpat av israelerna sköt ner ett syriskt stridsplan som förvirrat sig in i Israel eller åtminstone över Golanhöjderna.

  USA själva köper Iron dome av Israel och [det ännu så länge] NATO-landet Turkiet köper S-400 av Ryssland som kanske är världens modernaste luftvärn just nu och rena mellandagsreafyndet jämfört med MIM-104 Patriot.

  Gillad av 1 person

 • Erling

  Luftförsvar mot vad? Mot vem? Mot luft?

  Att rasera ett land genom förräderi mot dess medborgare,
  att genom svek eliminera sann demokrati,
  att genom hyckleri och lögner utradera varje uns av förtroende,
  att successivt och målmedvetet erodera primära, grundlagsskyddade rättigheter,

  och samtidigt skaffa ”försvar” mot yttre, fiktiv fiende –

  i mitt huvud en logik som saknar minsta uns av sans och sunt förnuft.

  Om inte det är undertecknad som är galen?

  Gilla

 • Thomas

  När de gäller försvaret är lösningen enkelt, byt regering nu helst nyval, välj Åkesson som stats minister per omgående.

  Gilla

 • Michael Pettersson

  Patriot systemet är ett föråldrat luftvärmnsystem som det nu hastar att fasa ut från försvaret och byta ut mot någonting modernt.

  Gilla

 • lundgren

  Ryckte in i lumpen, sökte och fick vapenfri tjänst och ”slutförde” sin värnplikt genom expeditionstjänst inom Kriminalvården.

  Hahahaha, då passar han bra i det svenska försvaret. Kom som du är 🙂
  Är han hbtq också?

  Gilla

 • G Nordström

  Är det något gammalt skit från USA som de ska slänga pengar på?

  Gilla

 • Andersson

  Åt vilket håll ska vi rikta bössorna? Polen eller någon annan yttre fiende?

  Försvaret är ett skämt. Varvsmuren från 1700-talet har blivit skyddsobjekt och får inte fotograferas. Inte ens från utsidan.

  Ska jag klassa min balkong som skyddsobjekt? Måste jag ta på skyddsglasögonen när jag tittar ut över varvsområdet. Där brukar ligga både korvetter och ubåtar vid kaj.

  Ska jag förbjuda utländska medborgare att beträda balkongen? Det finns två sådana i den närmaste familjekretsen. En tyska och en italienare. Fotografering kommer givetvis inte på fråga.

  Det bästa vore nog ända att rikta bössorna mot Tokholmen. Då ställer de till med minst skada.

  Klockan har passerat midnatt och idag ska julen sopas ut. Det kommer troligtvis inga sopetroll och hjälper till. Ur led är tiden.

  Gilla

 • Kungen

  Ett starkt försvar är alltid bra men vi har ju fiender mitt i bland oss redan. Gör nåt åt det också innan det är försent. Här kan försvaret göra en riktig insats för svenska folket. In i nogo- zonerna och rensa upp ordentligt en gång för alla. Massutvisning och stäng gränsen. Nu har vi ännu mer pengar till allt vi behöver här i landet. Vi har lekt socialbyrå åt hela världen så det räcker.

  Gilla

 • Olof.p

  Det verkar inte som politikerna förstår att fienden redan finns i Sverige. Vem ska dom förresten skjuta missiler på? Danskar som inte släpper in oss i tullen? Tyvärr förstår jag inte det.
  Cyberattacker verkar mer troligt och möjligen inbördeskrig mot nysvenskar.

  Gilla

 • Billy Boy

  När muslimerna inom några år tar över makten i Sverige kan nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) glömma alla sina påkostade upprustningsplaner av den svenska försvarsmakten.

  Med en islamistregering riskerar Sverige att få somalie-islamisten Abdirizak Waberi, som ny försvarsminister …

  Om svenskarna skulle våga protestera mot detta så kunde Waberi i sin position helt enkelt beordra sina JAS-piloter att nedkämpa de svenska demonstranterna med massiv klusterbombning.

  Bildkälla: Wikipedia

  Uppror från svenskarna skulle snabbt och enkelt kunna slås ned för att hålla en maktgalen islamist-regim kvar vid makten i Sverige.

  PS
  Abdirizak Waberi var sosse innan han gick över till (M). Han visade tydliga tecken på att vilja nå så högt upp i maktens korridorer som möjligt i Sverige. Den politiska ideologin på vänster- / högerskalan var tydligen inte det primära för herr Waberi.

  (M) insåg sitt misstag och inför valet 2014 fick han inte förnyat förtroende. (M) stoppade Waberi från att nå ytterligare en mandatperiod på 4 år i riksdagen. Källa: Wikipedia
  DS

  Gilla

 • Anders Nilsson (@Jeltsin)

  Fattar inte vad vi ska med ett försvar till. Finns det överhuvudtaget någon svensk som vill riskera livet för det mångkulturella Sverige.

  Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Hmm… vems krig ska vi kriga? Arabernas? Amerikanernas? För mig veterligt har sverige inte krigat på 200 år… (förutom att vi hjälpte både ryssarna och nazisterna inofficiellt i världskrigen)… ska vi skjuta missiler på rosenbad? Där finns de flesta fienderna till landet Sverige…

  Gilla

 • Pettersson

  Försvarsmaktens största problem är personalen. Samtidigt som det råder mycket stora behov av att öka personalmängden och framförallt att utbilda nya soldater i form av värnpliktiga för att fylla krigsorganisationen, så kommer antalet officerare bara att sjunka de närmaste åren och när det är och blir stor brist på erfarna officerare, vem ska då utbilda nya soldater?

  Beslutet att välja Patriotsystemet är troligen politiskt. Sverige vill vinna goodwill i USA. På detta sätt skulle regeringen i någon mån kompensera för det faktum att Sverige, på grund av Socialdemokraterna, står utanför Nato. Falskspel av sossarna är min teori.

  Gillad av 1 person

 • Tony

  Före honom hade vi Tomhylsan.

  Gilla

 • Fjodor

  30 år gamla missiler är en radikal uppgradering av luftförsvaret.
  Var det gamla luftförsvaret antika luftvärns-kanoner från 2:a världskriget?

  Gilla

 • centurion

  För en massa år sen var ju Järva ett skjutfält. Och där finns det ju gott om strategiska, fientliga mål nu för tiden. Fienden finns mitt ibland oss. Omgruppering ! Uppsittning ! Verrrkställ ! Ladda ! Klart bakåt ! Skott kommer ! Eeeeld ! Fienden tillintetgjord ! Området säkrat ! Uppdraget slutfört ! Cirkeln är sluten ! Polisen önskade hjälp. Polisen fick hjälp. Allt gott.

  Gilla

 • Fr E

  Patriot funkar men utvecklingen har gått framåt.

  Gilla

 • Jörgen filipsson

  Paitrot är väl ett gammalt system som knappt går uppdatera? Vill Minnas SD var mot Köpet Ville Hellre ha den Franska anpassat Till EU

  Gilla

 • Rädd

  Jag är verkligen ingen försvarsspelet, dock tror jag på luftvärnsrobotar.
  Det var bla sådana som fick Sovjet att överge Afghanistan .USA sände sådana till styrkorna som bekämpade Sovjet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: