Attacken mot demokratin


När människor agerar med att fysiskt angripa ett lands parlament så har man överskridit gränsen för det demokratiska samhällets fundament. Att respektera och värna.

Det spelar ingen roll i vilket land det sker. Nu fick vi se bilder på när detta skedde i världens största demokrati, USA.

Självklart ska agerandet fördömas och det sker också på bred front. Att det sker i USA känns på något vis närmare än när det sker i länder som Malawi, Kirgizistan. Libanon och Venezuela. Kanske beroende på att brott mot de demokratiska värderingarna i den tredje världen är något vi vant oss vid och nästan förväntar oss. Det är väl också så etablissemanget reagerar då reaktionerna mot nämnda och andra kravaller i parlamentsbyggnader världen över mötts med milda reaktioner, om än några alls, när detta skett.

I höstas varnades på olika plattformar, att USA kan stå inför ett nytt inbördeskrig (klicka på Free). Polariseringen i landet når rekordhöjder, olika grupper står allt längre från varandra och våldsamma konfrontationer mellan dessa har redan skett i städer runt om i landet. Att det florerar mängder med vapen i USA är vida känt och att allt fler är redo att ta till dem är ett tragiskt konstaterande. Låt detta förbli spekulationer och aldrig realiserat. Låt landet hela sina sår och se till att de demokratiska värderingarna kan fortsätta bygga upp USA till vad det varit. Här ligger nu en stor press på den kommande presidenten och hans stab. Det kan gå bra om politiken och respekten för den finns där, men det kan också gå åt skogen om det inte sköts på rätt sätt.

Donald Trumps väljare har ofta mötts med epitet som ”white trash”, outbildade lantisar och rasister. Givet är att dessa grupperingar finns bland de dryga 70 miljoner som gav Trump sin röst i höstens val, precis som liknande grupper fanns bland Bidens. När världen samlats kring protesterna efter svarta mäns död, har vita män som dödats av poliserna fallit i glömska. När fokus legat på slumområdena i de amerikanska storstäderna, har invånarna i det s.k. ”rostbältet”, gruv- och stålstäderna i Mellanamerika helt glömts bort. Har du som svart i USA protesterat mot orättvisorna så har du haft världens ledare som stöd. När du som vit i USA protesterat mot orättvisorna så har du mötts med glåpord och epitet.

Det är nog ingen som ifrågasätter att det jäser i de amerikanska områden som under Donald Trump kunnat se ett litet men välkommet uppsving. De invånare som känt ett litet hopp när arbetstillfällen räddats och t.o.m. återskapats. Läs den här artikeln i Expressen och ni förstår vad jag menar. Vad händer om den nya administrationen åter vänder dessa områden och dess invånare ryggen?

Vad händer om Joe Biden och Kamala Harris väljer att fokusera på annat än de områden i USA som befolkas av redan missnöjda invånare? Vad händer om dessa åter osynliggörs? Vad händer om Demokraternas prioriteringar kommer att ligga på dem mer närstående grupper än vita i gruv- och stålstäder? Vad händer om de som opponerar sig möts med glåpord, epitet eller största möjliga tystnad?

Till sist lite om stormningen av Kapitolium. Det har nu visat sig att polisen ganska lättvindigt släppte in demonstranter i byggnaden utan något egentligt motstånd.

På australiensiska ABC finns både bilder och filmer som borde få många att ställa en del frågor kring just detta. Som Stefan Åsberg, SVT:s USA-utsände som varit inne i Kapitoleum, sade i det nyinsatta ”Attacken mot demokratin” i torsdags:

”Det känns helt obegripligt. Säkerheten är ytterst hög och det tar lång tid att ta sig in i Kapitolium. Att besöka senaten är förenat med timmar av jobb. Du går igenom flera säkerhetskontroller, frågor ställs….det finns cirka 2 000 poliser runt området som arbetar med säkerheten…informationen fanns där innan demonstrationen…”

Oavsett var allt landar och vilka uppgifter som dyker upp under resans gång, så var denna händelse oacceptabel och ett direkt angrepp på demokratin. Kommer det något gott ur detta, så kanske det också blossar upp en debatt i Sverige om huruvida odemokratiska rörelser ska tillåtas sätta agendan genom att förstöra politiska torgmöten, fysiskt angripa politiker och neka vissa partier utrymme i det offentliga. Annika Strandhäll (S) kanske har något att tillägga i frågan? Henrik Jönssons inlägg i debatten borde självklart höras av alla politiker och journalister i vårt eget land.

Till sist. Vad hade hänt om Donald Trump vunnit valet? Hade vänstern respekterat och accepterat detta utan att både verbalt och handgripligen utsatt den amerikanska demokratin för påfrestningar?

 


20 responses to “Attacken mot demokratin

 • Dennis

  Indien är världens största demokrati så det så!

  Gilla

 • Billy Boy

  Joe Biden (Demokraterna) har lovat muslimerna i USA att ge dem inflytande på alla maktpositioner i USA:s regering.

  Delcitat

  BIDEN’S PROMISE: MUSLIMS AT EVERY LEVEL OF GOVERNMENT

  Joe Biden, former vice president and the Democratic candidate for the presidential election, addressed the 15th-anniversary event of the Muslim Advocates, the association of Muslim lawyers, last Wednesday. In his address, he promised to introduce Muslims into every level of his administration.

  Slut delcitat

  Läs mer på länken nedan till ISRAEL365 NEW (Publicerades den 19:e oktober 2020)

  https://www.israel365news.com/159748/bidens-promise-muslims-at-every-level-of-government/

  Det känner vi igen från Sverige med Socialdemokraternas avtal från 1999 då (S) då en överenskommelse tecknades om politiskt samarbete med Sveriges Muslimska Råd (SMR).

  Läs mer om detta på länken nedan publicerat på Petterssons blogg den 8 augusti, 2018.

  S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd.
  av Pettersson. Publicerat den 8:e augusti 2018.

  https://petterssonsblogg.se/2018/08/08/s-lovar-att-samarbeta-med-sveriges-muslimska-rad-2/

  Vi ser ju idag vad resultatet blivit i Sverige med detta samarbete som nu pågått mellan Socialdemokraternas och SMR i drygt 20 år.

  När Joe Biden snart tillträder presidentposten och sitter som president i Vita huset i Washington kommer hans administration att infria sitt löfte om mer makt till muslimerna i USA, d v s att i princip gå samma väg som Socialdemokraterna har gjort i Sverige.

  Gilla

 • hllviken

  llll

  Gilla

  • Tony

   Hade det varit tre importer som stått där o gapat hade
   inget hänt från polisens sida, hade importerna sagt till
   polisen att gå därifrån, så hade dom gjort det, för så är
   dom instruerade från sina politiskt tillsatta befäl! Det är
   bara vissa som får yttra sig!

   Gilla

  • G Nordström

   Här visar fascisterna sitt fula tryne.
   Att den sen finns poliser eller rättare sagt individer med polisuniform ställer upp på sånt skit är bara beklagansvärt.

   Gilla

 • Argus

  ”Till sist. Vad hade hänt om Donald Trump vunnit valet? Hade vänstern respekterat och accepterat detta utan att både verbalt och handgripligen utsatt den amerikanska demokratin för påfrestningar?”

  Jag för min del tycker att det är högst osannolikt att Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet. Barack Hussein Obama fick 69 498 516 röster 2008 och 65 915 795 röster 2012. Hillary Diane Rodham Clinton 65 853 514 röster 2016, fler än Donald John Trumps 62 984 828 röster men vann färre delstater och elektorer, Enligt officiella uppgifter fick Joseph Robinette Biden Jr. 81 268 757 röster mot Trumps 74 216 722!

  Valdeltagandet ökade med 7 procentenheter till 47% vilket bara slås av 1952 års val då Eisenhower blev president. När Obama valdes var valdeltagandet 43% för att stanna på 40% de två efterföljande valen vilka inte heller hade poströstning.

  Nej, jag anser att detta val är högst problematiskt och vi får se om någon kommer att få till en ordentlig undersökning av tveksamma resultat i vissa delstater. Det ska vara om delstatens egna lagstiftare förmår att samla en majoritet.

  Gilla

 • Fr R

  När det gäller fysiska våldsattacker mot ”politiska mål” måste gemene man ställa sig frågan vem har något att vinna på aktionen.

  Gilla

 • Stenbock

  Attacker av olika slag har sedan Stenbocks barndom blivit från sällsynt,tills idag vanliga inslag i nya Abzurdien.
  Läste just hur en yx-beväpnad man sökte stjäla varor i en butik vid Hornstull,Fjollträsket.
  I och för sig inget sensationellt med alla de kriminella som idag importerats.
  Det märkliga i historien är hur Polis o. PK-press rapporterar kring fallet:
  ”En man kom in i en matbutik med ett tillhygge.Det blev en stökig situation”
  På ren svenska betyder detta,att en yxbeväpnad tjuv hotade personalen med sin yxa,när han upptäcktes. Fyra rådiga personer lyckades brotta ner svinet,och överlämna honom till Polisen.
  Varför inte skriva vad som skedde,och lägga in en bild på honom som rent preventivt för framtiden ?

  Gilla

 • Tony

  Ja hur har vi själva det i vårt parlament när en importerad
  kommunistdam kan strutta runt med en T-shirt med en text
  att SD är rasister, att inte åtlyda Talmannens tillsägelser,
  att påstå att han är inte hennes talman. ??

  Ordspråket att sopa rent framför sin egen dörr först är inget
  som man bryr sig om här i landet.

  Gilla

 • putte

  Det ska bli intressant och följa hur Biden ska kunna leda USA ur den kris som landet nu befinner sig i ,måste tyvärr säga att personligen har jag föga hopp om hans möjligheter . Även hans vice Kamala inger inget större förtroende , samt hela deras parti är för spretigt med en massa olika viljor där man inte kan skönja någon karismatisk ledargestalt som kan ena landet .

  Gilla

 • Rakapuckar

  Bra text som sammanfattar i princip allt👍

  Gilla

 • Ingen särskild

  Sista frågan tycker jag rutar in situationen väl. Det hade varit etter värre!

  Så all upprördhet från vänstern känns rätt falsk.

  Gilla

  • Rädd

   Att kalla det Demokratiska partiet i USA för vänster är magstarkt. Det finns ytterkantsextrema i båda partierna inte så konstigt då det i praktiken endast finns rvå partier i USA.
   Och Sverige är 80 % vänster här, nej.

   Gilla

 • Oskar

  Det finns betydligt mera sostifikerade sätt att angripa demokratier eller såna man inte gillar.
  Tex att släcka ner hela Pakistan med 225 miljoner invånare.
  Tror nog att Asea Brown Boveris styrsystem har varit involverat i detta.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: