Barnens ”Tant Inga”


MEDIA. -Pettersson lyssnade på radions P1 i morse och hörde Kalle Lind samtala med radio och TV-veteranen Inga Tobiasson som tillsammans med sin son gjorde TV redan 1956. Inga idag 100 år sade att hon aldrig varit med i något minnesprogram i SVT och det kan man naturligtvis undra över.

Inga Tobiasson, född Olsson, föddes 11 juli 1920 i Vallsta, Hälsingland och arbetade som pionjär och barnprogramledare i radio och TV. Inga Tobiasson började göra radioprogram för barn på 1930-talet. Många av programmen hade radions barnprogramchef Barbro Svinhufvud som producent, som tidigt kom att gå över till TV. Hon lockade Inga Tobiasson att tillsammans med sina egna barn medverka under försökssändningarna åren 1954–55. På lördagar sändes ”Sagostunden” direkt från Södra Teatern. Programidén kom att utvecklas av producenten Karin Falck och levde vidare i ”Innan vi lägger oss” som blev en långkörare (1957–1961). I direktsändning en halvtimme på lördagar läste Inga Tobiasson godnattsagor och sjöng barnvisor tillsammans med sina fem barn, Bosse, Lasse, Ingrid, Kerstin och Anders. 1961 slutade hon med radio och TV för att helt ägna sig åt sina sång-, teater- och rytmikgrupper i Midsommarkransen.

Snedtänkt med Kalle Lind

Inga Tobiasson är en levande legend, tänk bara att damen har varit mentor åt Lasse Lönndahl som idag är 92 år.

Inga Tobiasson med barn

Jag minns inte ”Tant Inga” men borde göra det. Pappa köpte sin första TV 1957 och vi tittade på allt som sändes och det var inte mycket, tillsammans med grannarna i byn.

Barnprogrammen slutade 18:30 och då var det läggdags för de minsta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Barnens ”Tant Inga”

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: