Kina ”svämmar över” USA med spioner


av Gordon G. Chang

  • Med tanke på det akuta läget borde Washington omedelbart stänga ner Kinas alla verksamma baser i USA, inklusive landets fyra kvarvarande konsulat – Chicago, Los Angeles, New York och San Francisco – och skära ner kraftigt på ambassadens personal. Ambassaden behöver egentligen bara ambassadören, den närmsta familjen och personliga anställda, inte de hundratals personer som för närvarande är placerade där.
  • Kinas konsulat i New York är också ett centrum för spionage. James Olson, en före detta CIA-chef inom kontraspionage uppskattade ”konservativt” att Kina, för att använda New York Posts ord, ”alltid har över 100 underrättelsetjänstemän som verkar i staden”. New York City, sa han, ”är under attack som aldrig förr”.
  • Kommer Beijing bara att förflytta spionerna till kinesiska banker och företag som verkar i USA? Förmodligen, men det kommer att ta tid, och hur som helst så kan Washington beordra nedstängning också av icke-diplomatiska utposter.
  • Andra kommer att säga att amerikanska företag i Kina behöver konsulärt stöd. Det gör de så klart. Mitt svar är att det ligger i USA:s intresse att få ut sina företag ur det landet, både av moraliska skäl och av andra. Förlusten av konsulärt stöd kommer att bli ännu en anledning för dem att snabbt packa sina väskor.

Upplysningar från denna månad om amerikanska representanthusets Eric Swalwell, en demokrat från Kalifornien, belyser Beijings totala penetration av det amerikanska samhället.

Kinas inflytande, underrättelsetjänst och infiltrationsförsök överväldigar USA. Med tanke på nödsituationen borde Washington omedelbart stänga ner Kinas alla verksamma baser i USA, inklusive landets fyra kvarvarande konsulat.

Den kanske mest påfallande aspekten av nyheten om Swalwell är att Fang Fang, en misstänkt säkerhetsagent från kinesiska statsdepartementet, även känd som ”Christine”, först kontaktade honom, inte medan han satt i representanthusets underrättelsekommitté, utan när han var rådsmedlem i Dublin City, Kalifornien.

Fang följde och främjade hans karriär när han valdes in i representanthuset och placerades i en kommitté av stort intresse för Kina.

Läs vidare


3 responses to “Kina ”svämmar över” USA med spioner

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: