Iran har kapat en sydkoreansk tanker


UTRIKES. Irans revolutionsgarde har beslagtagit en sydkoreansk tanker och omhändertagit dess besättning. Det bekräftar Sydkoreanska regeringen. Fartyget fraktade 7200 ton etanol och ska, enligt den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim, ha ”förorenat persiska viken med kemikalier”.

MT Hankuk Chemi. Bild: The Drive

Tankern MT Hankuk Chemi var på väg från Saudiarabien till Förenade Arabemiraten när den under måndagen stoppades av iranska båtar. Fartyget hålls nu i hamnstaden Bandar Abbas i Iran. Enligt sydkoreanska myndigheter befann sig 20 personer av olika nationaliteter på fartyget.

Manövern mot Sydkorea kommer efter ökade spänningar mellan de två länderna. Sydkoreanska banker har sedan några månader tillbaka fryst iranska oljepengar. Iran menar att tillgångarna, med ett värde på sju miljarder dollar, behövs för att stoppa spridningen av coronaviruset i landet.

Iran och Sydkorea har planerat att mötas i veckan för att, enligt Irans utrikesdepartement, diskutera de frysta tillgångarna.

Sydkoreas beslut att frysa tillgångarna har sin bakgrund i den infekterade relationen mellan USA och Iran. Sydkorea har tidigare sagt att man inte kan släppa miljarderna eftersom det skulle gå emot de sanktioner som Trump-administrationen infört mot Iran – sanktioner som den iranska regeringen har kallat för ”ekonomisk krigsföring”.

Men de amerikanska sanktionerna ser inte ut att lätta. Under måndagen beslutade Iran att gå emot det omstridda kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015 som tecknades med flera av världens stormakter – samma avtal som USA lämnade för två år sedan. Iran kommer nu att återuppta höggradig urananrikning, något som grannlandet Israel menar är ett tecken på att Iran planerar ett militärt kärnvapenprogram.

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad om maximalt 3,67 procent. Med den höggradiga urananrikningen kommer Iran i stället att uppnå nivåer på 20 procent.

Sydkorea har meddelat att de skickar militärens anti-piratstyrka Cheonghae-enheten till Persiska viken efter att Iran beslagtagit en sydkoreanskflaggad tankfartyg utanför Islamiska republikens södra kust måndag, enligt Yonhap News.

”Utrikesministeriet och den sydkoreanska ambassaden i Iran har funnit att besättningarna är säkra och begär att fartyget ska släppas tidigt,” sade utrikesministeriet i ett uttalande.

Sydkoreansk jagare med antipiratstyrka ombord.

-Pettersson säger att Iran är bra på att skaffa sig ovänner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Iran har kapat en sydkoreansk tanker

 • Oskar

  Läste på sputnic.com att Sydkorea har köpt olja av Iran för 8 miljarder dollar och inte betalat något.

  Gilla

  • Gunnar Karlsson

   Oskar, varför glömde du länken till den uppgiften ??

   //Gunnar

   Gilla

   • Oskar

    Länkar till sputnicnews.com
    Skrev fel då det var 7 miljarder dollar som Sydkorea blåst Iran på.

    Gilla

   • Gunnar Karlsson

    Oskar, snygga till dig nu !! Det är väl ingen länk till den artikel du refererar till, utan en länk till sputnicnews.com !!

    //Gunnar

    Gilla

 • centurion

  Det är presidentbyte på gång i USA. Från en riktig man till en patetisk nolla. Då vågar sig råttorna fram ur sina gömmor.

  Gillad av 1 person

  • rune

   Än är slaget inte förlorat. Jag litar på att TRUMP har ett ospelat kort kvar i rockärmen.

   Gillad av 1 person

   • G Nordström

    Det tråkiga är de köpta republikanerna som inte fattar att de är ute när spelet är över.
    Venezuela har samma problem med USA.
    Får inte betalt för den olja som sålts där.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: