Iran har kapat en sydkoreansk tanker

UTRIKES. Irans revolutionsgarde har beslagtagit en sydkoreansk tanker och omhändertagit dess besättning. Det bekräftar Sydkoreanska regeringen. Fartyget fraktade 7200 ton etanol och ska, enligt den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim, ha ”förorenat persiska viken med kemikalier”.

MT Hankuk Chemi. Bild: The Drive

Tankern MT Hankuk Chemi var på väg från Saudiarabien till Förenade Arabemiraten när den under måndagen stoppades av iranska båtar. Fartyget hålls nu i hamnstaden Bandar Abbas i Iran. Enligt sydkoreanska myndigheter befann sig 20 personer av olika nationaliteter på fartyget.

Manövern mot Sydkorea kommer efter ökade spänningar mellan de två länderna. Sydkoreanska banker har sedan några månader tillbaka fryst iranska oljepengar. Iran menar att tillgångarna, med ett värde på sju miljarder dollar, behövs för att stoppa spridningen av coronaviruset i landet.

Iran och Sydkorea har planerat att mötas i veckan för att, enligt Irans utrikesdepartement, diskutera de frysta tillgångarna.

Sydkoreas beslut att frysa tillgångarna har sin bakgrund i den infekterade relationen mellan USA och Iran. Sydkorea har tidigare sagt att man inte kan släppa miljarderna eftersom det skulle gå emot de sanktioner som Trump-administrationen infört mot Iran – sanktioner som den iranska regeringen har kallat för ”ekonomisk krigsföring”.

Men de amerikanska sanktionerna ser inte ut att lätta. Under måndagen beslutade Iran att gå emot det omstridda kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015 som tecknades med flera av världens stormakter – samma avtal som USA lämnade för två år sedan. Iran kommer nu att återuppta höggradig urananrikning, något som grannlandet Israel menar är ett tecken på att Iran planerar ett militärt kärnvapenprogram.

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad om maximalt 3,67 procent. Med den höggradiga urananrikningen kommer Iran i stället att uppnå nivåer på 20 procent.

Sydkorea har meddelat att de skickar militärens anti-piratstyrka Cheonghae-enheten till Persiska viken efter att Iran beslagtagit en sydkoreanskflaggad tankfartyg utanför Islamiska republikens södra kust måndag, enligt Yonhap News.

”Utrikesministeriet och den sydkoreanska ambassaden i Iran har funnit att besättningarna är säkra och begär att fartyget ska släppas tidigt,” sade utrikesministeriet i ett uttalande.

Sydkoreansk jagare med antipiratstyrka ombord.

-Pettersson säger att Iran är bra på att skaffa sig ovänner…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Iran har kapat en sydkoreansk tanker

 1. Läste på sputnic.com att Sydkorea har köpt olja av Iran för 8 miljarder dollar och inte betalat något.

   • Länkar till sputnicnews.com
    Skrev fel då det var 7 miljarder dollar som Sydkorea blåst Iran på.

   • Oskar, snygga till dig nu !! Det är väl ingen länk till den artikel du refererar till, utan en länk till sputnicnews.com !!

    //Gunnar

 2. Det är presidentbyte på gång i USA. Från en riktig man till en patetisk nolla. Då vågar sig råttorna fram ur sina gömmor.

  • Än är slaget inte förlorat. Jag litar på att TRUMP har ett ospelat kort kvar i rockärmen.

   • Det tråkiga är de köpta republikanerna som inte fattar att de är ute när spelet är över.
    Venezuela har samma problem med USA.
    Får inte betalt för den olja som sålts där.

Kommentera