Hans Ericson − en riktig fackbas och socialdemokrat med rätt att mygla


SOCIALDEMOKRATIN. I ljuset av de senaste dagarnas semesterresa av generaldirektör Dan Eliasson (S), shoppingturer av Stefan Löfven (S), Morgan Johansson (S), Lena Hallengren (S) och skidresa av finansminister Magdalena Andersson (S) så vill jag påminna om några andra episoder som en taxiresa av påläggskalven Philip Botström SSU som nyligen meddelade att han ska sluta med politiken, Mona Sahlins alla affärer, skandaler runt fackförbundet Kommunal, rötan inom rörelsen så tar vi en av mina favoriter repris. Här finns det några fler S-märkta politiker.

Det här är en gammal historia om den man som kom att bli urtypen för en riktig socialdemokratisk fackbas. Hans Ericson blev 1968 ordförande i LO-förbundet Transport. Ericson rivstartade med att centralisera Transport som dittills haft många små lokalavdelningar. Hamnarbetare i många hamnar protesterade eftersom de var rädda att bli utkonkurrerade av lastbilschaufförer. Resultatet blev att hamnarbetarna uteslöts och fick organisera om sig i hamnarbetarförbundet. Som förbundsordförande var Ericson inte rädd för att ta ut sina medlemmar i strejk för bättre villkor, bland annat mobiliserade han Internationella Transportarbetarfederationens 6,5 miljoner medlemmar när 20 maskinbefäl på Waxholmsbåtarna strejkade.

Vid mitten av 1970-talet, då svensk fackföreningsrörelse stod på toppen av inflytande blev Hans ”Hoffa” Ericson som han kallades efter den berömde amerikanske transportarbetarbasen och gangstern en symbol för en ”fackbas” och kallades så även av sina egna. Rykten om hans skicklighet vid förhandlingsbordet var dock överdrivna. Från 1967 till 1976 gick transportarbetarnas löner upp med 147 procent, under samma tid fick industriarbetarna 176 % i löneökning.

Nu till det roliga − Hans Ericson hamnade i rejält blåsväder då han nyåret 1975-76 semestrade på Kanarieöarna, trots att LO:s styrelse hade uppmanat till bojkott av diktaturen i Spanien. Ericson bodde dessutom på Rocas Rojas, en anläggning ägd av Svenska Arbetsgivarföreningen.

Hans "Hoffa" Ericsson
Hans ”Hoffa” Ericsson

När Ericson konfronterades med uppgifterna hävdade han att han rest till Kanarieöarna för att i hemlighet förhandla med spanska fackföreningsmän, men att han inte kunde avslöja vilka eftersom dessa då riskerade att straffas av Francoregimen, som förbjudit fackföreningar. LO dementerade dock Ericsons uppgifter. Skandalen förvärrades när det visade sig att resan, i varje fall till en början, betalats av charterbolaget Scanair som av förståeliga skäl var beroende av goda relationer med Transport.

Hans Ericson uteslöts ur LO:s styrelse, officiellt på grund av att han deltagit i för få möten. Ericsons kommentar var ”Skitsnack. Naturligtvis var det Spanien”. En intern utredning inom Transport fastslog att Ericson inte gjort något fel i samband med resan till Kanarieöarna, men tre ombudsmän ställde sig kritiska.

Ericson ställde då förbundskongressen inför ett ultimatum: att välja mellan honom och ombudsmännen. Hans Ericson gick segrande ur striden och mindre än en månad senare miste ombudsmännen sina jobb. Fler kontroverser omgav Ericson. Ett tvivelaktigt lån till en lägenhet på Östermalm blev en belastning, liksom utmanande representationsnotor och ett stort 50-årskalas för 200 inbjudna i Spegelsalen på Grand Hotel i Stockholm på medlemmarnas bekostnad. Inrikes resor redovisades som utrikes för att få större traktamente osv.

1980 tvingades till slut den omstridde fackbasen att lämna sitt jobb. Transports förbundsstyrelse beslöt att avskeda Ericson med omedelbar verkan. Det var första och enda gången en förbundsordförande inom LO avskedades under löpande mandatperiod. Ericson försökte få ut en fallskärm men misslyckades eftersom uppsägning skett på saklig grund.

− Pettersson noterar att den socialdemokratiska rörelsen är sig lik med skillnaden att pamparna inte får  sparken nu för tiden och om de någon gång avgår ”frivilligt” får de med sig en gyllene fallskärm.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


27 responses to “Hans Ericson − en riktig fackbas och socialdemokrat med rätt att mygla

 • Annie lufy

  Tänk när bilden på fackbossen för transport satt på trappan med cigarr tjock som Grodan Boll i solen snacka om Jimmy Hoffa attityd det var tider o sossarna gillades av 60% och Svensken trodde på allt som makten sa.

  Gilla

 • Andersson

  Minns ni när John-Olle Persson och Ulf Adelsson dansade samba på Copacabana? Endast iförda bastkjolar. Jag gillade verkligen John-Olle.

  Gilla

 • Dängrot

  Starta redan NU och kartlägg säkerheten i det svenska val och valräkningssystemet, så att vi inte vaknar dagen efter valet 2022 och vi misstänker att ”några” har fuskat till sig valsegern.
  Mygel och fusk verkar vara inbyggt i vårt fosterland numera.

  Gilla

 • Tanten

  Ang Eliassons besök hos dottern på Kanarieöarna.
  Hans båda döttrar är skrivna på söder i Stockholm.!
  Alltså var dottern också där på semester.

  Gilla

  • Pia

   Jajamensan, där satt den som jag väntat på. Det var bara en tidsfråga. Flera skandalministrar och en generaldirektör togs med fingarna i kakburken i strid med corona restriktionerna. Nu försöker SVT flytta fokus på andra politiska partier och deras företrädare. Notera att Kristersson nyligen sagt att han vill inte moralisera över Löfven och kompagni. Men här är första icke-sossen till rakning: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/hans-wallmark-1

   Gilla

  • G54

   Riksrätt finns väl inte i Sverige?

   Gilla

  • yup

   Det vore ju mumma om hyresrätten på söder tillskansats vid sidan av bostadskön (gärna från en stiftelse som ska hjälpa fattiga änkor med boende), att dottern lyfter socialbidrag i Sverige och jobbar svart på Kanarieöarna. Jo och att lägenheten hyrs ut i andra hand till marknadshyra (svart givetvis). Men så illa kan det väl inte vara eller??

   Gilla

 • rustibus46

  S politiker står över lagar o regler. I en
  aldrig sinande ström ser vi det hända.
  De lever i sin värld, bra löner massor av
  extrafavörer som en vanlig knegare bara
  kan drömma om. Självklart vill de inte ändra sig. När de väl varit för giriga får
  de som mest ” smäll på fingrarna ”. Arma land

  Gilla

 • Plurikus

  När kritiken från medlemmarna var som värst lär han ha sagt:
  -Förstår dom inte att jag vill deras bästa!

  Gilla

 • Pålsjö

  Sossarna skyddar sina egna, är en politisk maffia som värnar vad dom kallar ”sin sak” först och främst. ”Cosa nostra” (italienska för ”Vår sak”) är benämningen på den sicilianska maffian. Sossarna skriver: ”Vårt uppdrag. Vi ska samla och aktivera socialdemokrater för att få genomslag för våra idéer. På så sätt ska vi vinna stöd för vår sak….”.
  (Ur dokumentet ”Organisatoriskt reformprogram. Det politiska samtalet utvecklar socialdemokratin”, sid. 5).

  Gilla

 • Tony

  Nej idag får dom en ännu bättre tjänst så att myglandet
  kan fortsätta i oförminskad styrka.
  Men man kan ju undra varför Svenska kvinnor anser att
  Sossarna har störst förtroende? Är det för att dom är
  värst på att mygla??

  Gilla

  • Pia

   Inom Sosse och Miljömupps klanen är mygel och fusk mycket meriterande. Sosseriet och Mupperiet är som dokusåpan Robinson var en gång; ju värre deltagarna uppför sig ju bättre jobb får dom. Senaste tidens hyckleri mot corona restriktionerna blir en guldstjärna i clownernas cv och fadäserna är snart glömda. Märkligt att det verkar vara liknande typer av folk som tittade på Robinson som röstar för Sveriges undergång känns det som. Och det är uppenbart inte den intelligenta delen av folket som glodde på Robinsson och som röstar på PK slöddret.

   Gilla

 • compulsoryunion

  Wallah som n….rungdomen i Dalafrika ropar när de uppför sig som tokiga apor när de kör nya Audi A5 och gestikulerar istället för att hålla i ratten:

  Gilla

 • Moberg

  Om vi nu hade en fullgod Regering så vore det inte alls konstigt om de fick vaccinet bland de första, som det nu är är det mindre viktigt.

  Gilla

 • Lisa.

  Finns det ingen journalist som vågar undersöka vilka politiker och andra högdjur som myglat till sig Covid-sprutan före andra sjukvårdsanställda.
  Det händer som vanligt mycket bakom kulisserna som journalisterna mörkar.
  Vi är ju som vanligt alla lika.

  Gilla

  • ulsansblogg

   Förstår inte hur man kan ogilla att Pettersons artiklar delas för att nå en större läsekrets.
   Men vad det gäller arroganta pampar inom olika områden kan vi på ULSANS presentera en egen rykande färsk artikel om vår ”käre” riksbuse som utan självkritik har förmåga och med den politiska maktens erkännande bete sig hur som helst.
   https://ulsansblogg.wordpress.com/2021/01/03/varfor-skaller-de-pa-eliasson/

   Gilla

   • Tanten

    Här skriver vi kommentarer.
    Dela info och länkar gör man via sina privata mejl.

    Gilla

   • ulsansblogg

    Inser du att både Pettersson och vi har WordPress. Där delar man varandras artiklar för att nå ut till fler. Den som har WordPress och inte vill att andra delar kan avsäga sig systemet att reblogga. Med andra ord anser du att det inte ska kunna delas artiklar på Facebook ?

    Gilla

   • G Nordström

    Har alla din mailadress Tanten?

    Gillad av 1 person

   • Andersson

    ulsansblogg 03 01 2021 at 13:13

    En god sak i sammanhanget är att vi är många som varken kan läsa eller skriva på ‘Facebook’. Jag skulle tro att vi blir fler som vågar vägra facebook

    Gillad av 1 person

   • ulsansblogg

    Än så länge har inte WordPress algoritmer som styr innehållet i olika bloggar som tur är. Att nå ut med sina åsikter på Facebook med alla de vänsterblivna som anmäler på FB blir endast omöjligt. En demokrati där censur råder och fri åsiktsbildnig stoppas övergår raskt i som nu en demokratur och senare i en diktatur.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: