Notan för miljötillstånd skenar – investeringar läggs på hyllan: ”Oerhörda pengar”

ARBETSMARKNAD & MILJÖ. Snittkostnaden för att ansöka om miljötillstånd uppgår numera till cirka 10 procent av bolagens omsättning. Mer än en tredjedel har lagt investeringsplaner på hyllan till följd av långa och dyra tillståndsprocesser. ”Ironiskt nog innebär miljötillstånden sämre möjligheter att elektrifiera Sverige och klara klimatmålen”, kommenterar juristen Nicklas Skår, enligt Dagens Industri.

Boliden ledsnade på svenska myndigheter och investerar drygt 7 miljarder i Odda, Norge. Foto Boliden

Vart tredje företag med tillståndspliktig verksamhet rapporterar krångel och problem med regelverket kring miljöbalken, enligt förhandsbesked från en kommande undersökning från Svenskt Näringsliv.

Sammantaget har närmare 1.000 företag svarat på frågor om vilka eventuella effekter som tillståndsprocesserna haft på deras verksamheter. 

Bland de företag som rapporterar att miljöregelverket haft negativa konsekvenser, uppger fler än en tredjedel (35 procent) uppger att investeringar inte blivit av. Vidare har 12 procent av valt att förlägga investeringar utomlands. Uppemot varannan planerad investering (47 procent) i berörda branscher har alltså inte kommit Sverige till del, summerar juristen Nicklas Skår, Svenskt Näringslivs expert på miljölagstiftning. 

”Företag fattar inte längre några slutgiltiga investeringsbeslut förrän de har tillstånden som krävs”, säger han och fortsätter: ”Större bolag shoppar runt mellan flera investeringsorter och har parallella ansökningar igång, i Sverige och utomlands. Det är en direkt följd av miljötillståndsprocessen.”

Läs vidare…

Han pekar på Boliden som i somras meddelade att man satsar över 7 miljarder kronor i det norska smältverket Odda – den största investeringen i bolagets historia. 

”Norge har förstått värdet av en stark basindustri med bra villkor”, kommenterade vd Mikael Staffas i samband med att nyheten offentliggjordes och lät förstå att den troligen inte hade blivit av om man fått tillstånd för Bolidens kopparprojekt i Laver. Efter fyra års handläggning, ingen koppargruva i Laver.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Notan för miljötillstånd skenar – investeringar läggs på hyllan: ”Oerhörda pengar”

 1. Att Landsförrädaren Reinfeldt skadat Sverige oerhört genom det idiotiska tilltaget med massinvandring är bara en del av hans vrickade beslut, än värre var hans tilltag att inleda
  samarbete med det sektliknande miljötalibanerna, som har, och kommer att fortsätta att
  skada landet framöver. >Nu har Svenska folket ett år på sig att tänka efter mycket noggrant ifall dom ska låta virrpannorna va kvar? En period till med dessa kommer att göra
  landet till ett U-land.

 2. Vår regering verkar köpt av utländska intressen, när man på detta sätt saboterar svensk industris möjlighet att existera i Sverige.
  Den senaste tidens exempel på det är Pågens bageri till Danmark, Boliden till Norge, stopp för cementillverkning, stopp för gruvdriften i Kiruna, nedläggning av kärnkraftverk, gaskrafteverk, vattenkraftverk och bygger ut elkraften för utländska marknaden, samt säkert en hel del annat.

  24
 3. Byråkrater har allt för ofta satt pinnar i utvecklingens hjul, det och oförmågan hos politiker att fatta beslut är oftast en nations värsta fiende.

  25
 4. Det är väl så de ska bygga upp de nya Svenska skatteintäkterna, och sysselsättningen: migrationsverket och klimatavgifter!

  25
 5. Men allt sånt ramlar väl mirakulöst ner från himlen precis som el, varför skulle man göra ett hål i marken undrar Miljöpartisterna på Södermalm.

  25

Kommentera