Miljarder i industriinvesteringar lämnar Sverige

INRIKES. Sverige går miste om stora industrivärden när bolag flyttar investeringar utomlands till följd av en politisk låsning kring tillståndsprocesser på hemmaplan. Det menar Svenskt Näringslivs expert Nicklas Skår som pekar på Bolidens mångmiljardinvestering i norska Odda som ett konkret exempel, rapporterar Dagens Industri.

Odda Smältverk Foto: Stefan Berg

Bolidens investering om 7 miljarder kronor i smältverket i norska Odda följer på investeringen om 6 miljarder kronor i den finländska koppar- och nickelgruvan i Kevitsa för fem år sedan.

Samtidigt står bolagets svenska kopparprojekt Laver i Älvsbyn – som skulle innebära investeringar på omkring 20 miljarder kronor och 3.000 arbetstillfällen – och stampar i väntan på en tillståndsprocess som pågått sedan 2014.

Gruv- och smältverksbolagets satsningar i de nordiska grannländerna är konkreta exempel på hur svenska industriinvesteringar flyttar utomlands som en direkt konsekvens av senfärdiga och rättsosäkra tillståndsprocesser i Sverige, enligt Nicklas Skår, jurist och expert på miljölagstiftning på Svenskt Näringsliv.

”Boliden är toppen av ett isberg. De är ett av få bolag som vågar gå ut och säga som det är – att processerna i Sverige inte fungerar. Vi får ofta höra samma sak från både stora, men även små och medelstora bolag. Det är ett starkt hot mot näringslivet, men även mot miljö- och klimatarbetet”, säger Nicklas Skår.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

”Svensk politik talar med två röster – den ena genom miljöbalken där allt fokus ligger på att bevara allt som det är, medan man näringspolitiskt vill se utveckling och att Sverige går före i klimatomställningen. Problemet är bara att miljöreglerna är tvingande, medan de näringspolitiska målen bara är fluff. Det finns därför ingen möjlighet att göra avvägningar”, säger Nicklas Skår.

Di har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för en kommentar.

LKAB har lyft tillståndsfrågan som det enskilt största hotet mot den statliga gruvjättens investeringsplaner på uppemot 400 miljarder kronor under kommande decennier. SSAB:s omställning till fossilfritt stål är avhängig samma process, liksom Vattenfalls utbyggnad av elnätet.

Läs vidare på Dagens Industri…

-Pettersson läser en ”direkt konsekvens av senfärdiga och rättsosäkra tillståndsprocesser i Sverige” och undrar på vilket sätt klimatet och miljön blir bättre av att industrin flyttar utomlands.

Sveriges elnät är mycket bristfälligt, vattenförsörjningen likaså, underhållet på vägar och järnvägar eftersatt, det saknas bostäder med mera. Tror miljö-aktivisterna att vi kan leva på att importera dysfunktionella bidragstagare?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Miljarder i industriinvesteringar lämnar Sverige

 1. Det enda som fungerar bra i Sverige är invandringen av analfabeter och folk med ytters begränsad skolgång. Samt att miljöfarsisterna nu lyckats med att stoppa cement tillverkning alla experter är eniga om att det kommer bli brist på el och nu skall all skog i landet bli nationalparker samt stora delar av gruv verksamheten skall läggas ner pga av allt för långa tillstånds ärenden. Vilket gör att många företag flyttar utomlands. Alt detta helvete beror på regeringen dvs S. MP . C och V…….

 2. Inte konstigt alls att Industriinvesteringar lämnar landet, här sitter snövita
  amatörer och har hand om tillståndsgivning för komplicerade industrier!
  Andra länder tackar och tar emot!

 3. ”Allas lika värde”!

  Målet med kontraktet, som sossarna har med muslimerna sedan 1999,
  är väl att vi ska ner till samma nivå som ”utvecklingsländerna”?

  Hjälp till att skydda, de som skyddar oss, våra rikshjältar, poliserna.
  – de offrar sig för att ”hantera” de inkräktare som bryter ner Vårt Fosterland !

  11
 4. Ett av svergies största järnmalmsfynd stoppas också av regeringen och Baylan, Beowulf Mining har begärt att starta brytning i Kallak, Baylan har gjort allt för att skjuta på ett svar gällande godkännande, frågan kom in redan 2017 till regeringen, de skulle få svar 2019 men väntar fortfarande på det.

  https://beowulfmining.com/
  De har glömt å förnya sitt SSL cert så det blir en varning när man går in på deras sida.

 5. Jaha, nu närmar vi oss miljöfascisterna MP drömsamhälle snabbare och snabbare, vi kan nu ser fram mot ett avindustrialiserat land där folket på sikt skall leva som på 1700 talet. Elbristen kommer snart att vara ett faktum i södra Sverige, regeringen har ännu inte beslutat om slutförvaringen om kärnavfall och då mellanlagret i Oskarshamn snart är fullt måste övrig kärnkraftsproduktion stängas. Betongen i Sverige tar slut under senhösten då inget kalk längre kan brytas på Gotland och import inte är möjlig på flera år på grund av byggnormer och även logistik. Avverkningen av skog måste på sikt stoppas i Sverige då den inte längre blir lönsam pga nya EU lagar. Nya gruvor kan inte öppnas i landet pga tillståndsprocesser. Ovan är ett axplock av åtgärder och icke åtgärder som kommer att omvandla Sverige till ett u-land.

  25
  • Ja men på folket på 1700 talet begrep i alla fall att ha djurhållning, men det vill
   inte MP heller ha, så dårarna vill antagligen att befolkningen ska
   svälta ihjäl?

 6. Ähh, inte behövs någon industri o dyl. Bara du får din latte och näthandeln fungerar, det räcker. UBI åt all korrekta, då är allt fixat.

  14

Kommentera