EU och Storbritannien överens om avtal


UTRIKES. Storbritanniens och EU:s förhandlare har kommit överens om ett nytt handelsavtal. Det bekräftar både Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi har slutligen nått en överenskommelse. Det har varit en lång och krånglig väg. Det är en balanserad överenskommelse, säger von der Leyen på en presskonferens.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal om avtalet. Hon understryker också att Storbritannien och EU står nära varandra även i framtiden. – Vi kommer fortsätta att samarbeta med Storbritannien, sa der Leyen och nämnde bland annat klimatet som en fråga man kommer att fortsätta samarbeta kring.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är också nöjd över avtalet, säger han på en presskonferens.

– Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra lag och vårt öde. Vi har tagit tillbaka kontrollen över alla jobb, säger han och betonar att även EU har anledning att vara nöjda över avtalet. – Det kommer att gynna oss bägge, säger Johnson.

Boris Johnson betonar att Storbritanniens och EU:s relation kommer att fortsätta vara bra och vände sig till sina ”vänner i EU”.

Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister om utträdet: ”Det är värt att komma ihåg att brexit sker mot Skottlands vilja. Och det finns inget avtal som någonsin kommer att kompensera för vad brexit tar ifrån oss. Det är dags att rita vår egen framtid som en oberoende Europeisk nation”.

BBC

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien har pågått sedan 2017, då britterna aktiverade artikel 50 om utträde ur EU, som en följd av folkomröstningen 2016, då en majoritet av befolkningen röstade för att lämna.

Avtalet ska formellt godkännas av Storbritanniens och EU:s 27 medlemsstaters parlament.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “EU och Storbritannien överens om avtal

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: