Biståndet riskar att göra mer skada än nytta


BISTÅND. Fram till augusti i år slussades svenska skattepengar rakt in i Belarus-regimens maktapparat. Den svenska biståndsbudgeten sväller, men pengarna riskerar att hamna i händerna på lurendrejare och diktatorer, skriver Susanna Silfverskiöld i en ledare på Svenska Dagbladet, tyvärr bakom betalvägg.

När Peter Eriksson (MP) under torsdagen avgick som biståndsminister sade han ”att vara minister för internationellt utvecklingssamarbete är kanske det mest meningsfulla jag har gjort. Svenskt bistånd gör livet värt att leva för miljoner människor varje dag”. Och Eriksson tycks inte vara ensam om den entusiastiska bilden av vad svenskt bistånd åstadkommer. Enligt en färsk Sifo-undersökning på initiativ av Sida, anser 55,8 procent av svenskarna att biståndets nivå är lagom eller bör öka.

Bakom biståndet finns den mänskliga viljan att göra gott. Och den långtgående drivkraften att hjälpa andra är för viktig för att sjabbla bort. Men rätt ambitioner och mål garanterar som bekant inte ett önskvärt utfall.

-Pettersson håller inte med Peter Eriksson (MP), bistånd korrumperar och förstör. Man kan jämföra Sydkorea som efter mångårig japansk ockupation, andra världskriget och Koreakriget var ett av jordens fattigaste men reste sig med minimalt med bistånd och idag är ett av jordens rikaste länder, med Tanzania som det östs pengar över i 60 år och där utvecklingen går bakåt.

Bistånd till Tanzania under drygt 50 år är drygt 60 miljarder kastade i sjön

Självklart har biståndet hjälp många människor, hindrat svält och sjukdomar men har det hjälp Tanzanierna att hjälpa sig själva eller är det bara allmosor som att lägga pengar  tiggarens mugg?

BISTÅND. Sveriges totala bistånd år 2020 är 52,1 miljarder kronor, enligt SIDAs hemsida. Målet för utgiftsområde Internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin, vilket den är varje år. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Riksrevisionen, som utgör en del av riksdagens kontrollmakt, granskar Sida. Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar används till och hur effektivt de används. I Riksrevisionens senaste granskning om Sida, myndigheten för internationellt biståndsarbete, framkommer att arbetet som görs inte lever upp till de prioriteringar som finns.

Carin Jämtin är generaldirektör för Sida, sedan 2016 med en lön på drygt 120.000 i månaden. Carin Jämtin är socialdemokratisk politiker, började i SSU och riksdagsledamot 2014–2017. Hon var biståndsminister (S) 2003–2006,  oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad 2006–2011 och Socialdemokraternas partisekreterare 2011–2016.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men 52.100 miljoner kronor är inte kattpiss. Det är 142,7 miljoner om dagen och jag kan tänka mig att de skulle ha kunnat används till att bygga upp kapaciteten i svensk sjukvård eller något annat biståndsprojekt i det som är underutvecklat i Sverige. Dessutom tycker FN att 0,7 procent av BNP räcker i bistånd medan Sverige envisas med 1 procent.

TIDIGARE 2019-09-16. Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • infrastruktur på ön Tuvalu
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Biståndet riskar att göra mer skada än nytta

 • Moberg

  De Tanzanier som inte är politiker och har något mellan öronen anser att biståndet förstört landet. En av deras Presidenter Mwinyi 85-95 var kanske den enda som förstod problemet med hjälpen från bl.a. SIDA han sa mellan skål och vägg, ”stora projekt har startats men då ni lämnat oss och vi skall klara oss själva går det snett, eftersom folk anställs utan annan kompetens än stamtillhörighet.” Något som han aldrig kunde säga officiellt.
  Mwinyi var muslim men förstod att njuta en god konjak till kaffet.

  Gilla

 • Peppe

  Okontrollerat bistånd skadar – oss själva!

  Gilla

 • Pålsjö

  Katerina Janouch (i Katerina Magasin) har åsikter om Sveriges generösa biståndsgivande, lite ur hennes text, citat:

  ”Om du redan mått illa av att Sverige anser sig tvunget att ge mest bistånd av alla länder i hela världen – Sverige är ett av världens tre mest generösa biståndsgivarländer och skänker bort 1% av vår BNP årligen, långt över FN:s mål på 0,7%, en summa som räknas upp automatiskt med BNP varje år och för 2020 blir det alltså över 52 miljarder – kanske du ska låta bli att läsa det här. För risken är överhängande att du kommer bli fullständigt topp tunnor rasande.

  Sverige är ett av världens tre mest generösa biståndsgivarländer och ger 2020 över 1% av BNP till bistånd, långt över FN:s mål på 0,7%. Det är över FEMTIO MILJARDER.

  Det är slöseri. Det är galenskap. Fattigpensionärerna vräks från sina äldreboenden och äter sopor, men Sverige slösar glatt i Afrika. Du läser rätt. Du sliter, jobbar och kämpar och statens rånar dig på dina surt ihopgnodda kronor för att GE BORT TILL KORRUPTA DIKTATORER.

  Stefan Löfven sitter och ojar sig över kommande kriser men slänger ändå årligen över 50 miljoner till tyranner och potentater och än värre, terrorister, (tex i Palestina, sådana som mördar barn i sina sängar). Den svenska regeringen behöver läggas in på avgiftning. – Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, och det är med stor sannolikhet att det kommer att påverka landet under en ganska lång tid framöver, säger Stefan Löfven. Ändå är det till diverse okända projekt på andra sidan jordklotet svenska pengar går. Över 52 miljarder under 2020.”

  Länk:
  https://katerinamagasin.se/ingen-kan-vaska-skattepengar-som-sverige/

  Gillad av 1 person

 • Stenbock

  Döm om min förvåning för en kvart sedan,när som jag ibland bläddrar runt på mina Sat-kanaler.
  In kom Al-Jazeera med ett reportage från Rinkeby !!
  En Somalisk imam uttalade sig om en bristande regering,som ”hämtar hit ungdomar som i förlängningen skadar landet”.Vidare påstod han att Abzurdistan var ett stort land med mycket obebodda ytor,dit man skulle placera dessa istället för i Sthlms-området.Nu har även de själva tydligen fått nog av ”Guldstycken”….
  M.a.o. var halvniggern inte dum,men bättre vore om han istället sagt ”det räcker nu och blir över”.
  Skada inte ett sådant program visas i Stats-TV.

  Gilla

  • Hajo

   Dom ska inte placeras ut Någonstans..
   De ska åka hem.
   Börja med Imamen som inte fyller Någon typ av uppgift som behövs i Sverige…

   Gilla

 • Stenbock

  Jo den Gröne kommunisten Eriksson har rätt så tillsvida,att många höjdare berikar/t sig i de ”fattiga länderna”,medan c:a 3-400.000 svenskar som kämpat hela livet,lever som fattigpensionärer.
  Den fattighjälp som betalas ut en gång per månad,till övervägande delen kvinnor,är en ren skam i ett land som slår sig för bröstet,som ”världen mest humana”… Vad är knappa 10.000:- i dagens usla penningvärde och därpå skatt ?

  Gilla

 • hllviken

  Viktig och välskriven artikel men jag orkar inte tänka på vidrigheterna när jag är fullt uppe i julstöket.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: