Kina har utrotat extrem fattigdomen


UTRIKES. Bönder som har klamrat sig fast på hala bergssidor får nya lägenheter i present från kommunistpartiet. Kinas ambitiösa plan mot fattigdom skapar både glädje och frustration. Under fem år har Kina spenderat 800 miljarder norska kronor på att flytta 9,6 miljoner människor från svåra förhållanden på landsbygden till nya hem. Projektet är en del av kommunistpartiets ambitiösa mål att utrota extrem fattigdom till 2020. Detta mål har förklarats uppnått, rapporterar norska NRK.

FOTO: KJERSTI STRØMMEN / NRK

Vi tas till en familj som flyttade för två år sedan. Det finns kolsäckar på övervåningen, de är inte vana att använda gas, så de eldar på det gamla sättet. Paret visar oss sina två badrum, tre sovrum och spis. De har betalat en symbolisk summa, men lägenheten är mestadels en gåva från regeringen. – Vi kunde aldrig, i våra vildaste drömmar, ha trott att vi skulle ha det så bra, säger Yang Aimin och Li Xiexian.

Alla är dock inte glada, de har fått lägenheter på 20 kvadrat i utbyte mot ett större hus. Det är människor som bott där i generationer.

-Pettersson misstänker att kineserna håller på att göra samma misstag som gjordes i Sverige med miljonprogrammen. Människor okända för varandra trycks ihop och den social kontrollen och trivsel försvinner, men kineserna har nog metoder att ta hand om problemen som uppstår och det är inte saft och bullar.

FOTO: KJERSTI STRØMMEN / NRK

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


8 responses to “Kina har utrotat extrem fattigdomen

 • Bosse S

  Lite som sossarnas tvångssaneringsåtgärder av så kallat omoderna hus i städerna, som man rev ner och ersatte med div sosse monument (Domus ex.vis) och tvångsflyttade familjerna till miljonprogramsområdena.

  Gilla

 • Tony

  Då kanske det är på sin plats att Kineserna hjälper sin fattige
  granne som har råd att utveckla nya raketer, men som inte
  har råd att föda sin egen befolkning?

  Och att all fattigdom skulle va utrotad i Kina kan man nog ta
  med en nypa salt, tror inte att dom som är kritiska till deras
  politik lever i något överflöd, så brukar kommunism inte fungera!
  Sen att tvångsförflytta människor gör dem
  säkert inte lyckligare, även om dom får ett bättre boende!

  Gilla

 • Moberg

  Tror ni de blir lyckliga? Att förflytta folk till nya miljöer och bostäder med moderniteter de inte förstår slutar sällan lyckligt.
  Se på Sveriges ambitioner att göra alla till svenskar har det lyckats?

  Gilla

 • Plurikus

  Många video visar att fattiga kineser, som bott i sina hus i 50 år eller mer, bara kastas ut på gatan medan deras hus demoleras då staten ska bygga mer lönsamma hus på deras tomter. De får varken ny lägenhet eller ersättning. Så vad som sägs i artikeln är propaganda från kinesiska staten.

  Gilla

 • G54

  Verkar mer som ett steg i agenda 2030

  Gilla

 • hllviken

  SwebbTV har idag lagt ut en intervju med experten Rudling om kärnkraft.
  Kina är framåt inom kärnkraft. Sverige går en mörk framtid till mötes pga av tossiga politiska beslut.

  Gilla

  • G Nordström

   De nya verken bygger förmodligen på Torium reaktorer som uppför sig som han beskriver. Enligt rykte så har även Indien bygg en för forskning för några år sedan
   Intressant att även Ryssland är på gång.

   Gilla

 • Majbjörn

  I Sverige ser sozzeregeringen till att det blir bara fler och fler fattigpensionärer. Vi betalar en av de högsta skatterna i EU men får en av de lägsta pensionerna. Det är sozzarnas politik.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: