Tio år sedan den arabiska våren – vi borde bojkotta arabiska varor


HISTORIA. Den 17 december 2010, inträffade en tragedi i Tunisien. En ung grönsakshandlare, Mohammed Bouazizi, tände eld på sig själv och brann till döds i protest mot den styrande makten. Många tunisier kände igen sig i Bouazizis livssituation. Händelsen utlöste därför ett uppror som spred sig från småstaden Sidi Bouzid till flera andra delar av landet, inklusive huvudstaden Tunis. Hundratals människor miste sina liv i oroligheterna som följde demonstrationerna.

Upproret, som senare skulle bli kallat Jasminrevolutionen, hade sociala och ekonomiska orsaker. Utbred arbetslöshet, särskilt bland ungdomar, stigande matpriser och brist på respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna var några av dem. Upproren krävde demokratisering och att den sittande regimen skulle avgå. Den 17 december och grönsakshandlarens självmord blev en symbol, protesterna hade pågått långt före våren 2011 och har fortsatt långt efter.

Efter en tid spred sig upproret i Tunisien runt arabvärlden, så 2011 blev ett år präglat av demonstrationer, sammandrabbningar och stora förändringar i Nordafrika och Mellanöstern. Protesterna började i Tunisien men spred sig sedan till Egypten, Algeriet, Libyen, Marocko och senare till Syrien, Jemen, Bahrain och andra länder i regionen.

Proteströrelsen fick namnet ”Den arabiska våren”, främst i västerländsk media. Namnet har en hänvisning till tidigare uppror då också just ordet ”våren” har använts. Exempelvis revolutionerna i Europa 1848 som förknippas med våren ”Folkens vår”, i Sverige de så kallade ”Marsoroligheterna” ”Pragvåren” 1968.

Namnet har blivit kritiserat eftersom det exkluderar alla icke-arabiska folkgrupper, såsom berber och kurder, som också deltog i protesterna och att ”vår” symboliserar något positivt vilket knappast ett uppror med tusentals döda är.

Nåväl, jag kan och ska inte skriva en historiebok om araber, berber, kurder och andra folkslag så det räcker med att konstatera att det blev inte bättre i Mellanöstern och Nordafrika, snarare tvärtom.

– Pettersson skulle vilja bojkotta arabiska varor i protest mot islam och arabernas situation, väl medveten om att det inte blir lätt.

Damerna ovan överdriver lite när de påstår att araberna inte producerar något. Vi har exempelvis oljan men den hittade inte araberna själva och behövde hjälp för att utvinna den, men det är svårt att bojkotta för Sverige köper nästan inga oljeprodukter från arabvärlden idag. Sedan har jag för mig att jag sett arabiska dadlar men det kanske var turkiska, med det finns några utsökta produkter, men de är å andra sidan framställda av kristna araber och det kanske inte räknas, men läs om Petterssons kök. 

Det finns 22 arabiska länder. Dessa länder tillhör världens rikaste med sina enorma oljeresurser och inkomster, trots det har den arabiska regionen världens högsta arbetslöshet. Den ekonomiska tillväxten är så långsam att det tar 140 år att fördubbla inkomsten för invånarna mot 10 år på andra ställen på jorden.

De arabiska länderna ligger långt efter andra delar av världen när det gäller vetenskap och forskning. I regionen finns endast 371 forskare på 1 miljon invånare medan snittet i världen ligger på 979.

Både utbud, efterfrågan och spridning av vetenskap är präglad av ineffektivitet och brist på innovation. I de arabiska områdena bor cirka 5 procent av världens befolkning men bara 1 procent av världens böcker produceras här. När det gäller patent och uppfinningar är de arabiska länderna så gott som helt frånvarande. Det finns inte fria medier eller oberoende domstolar.

I den arabiska regionen drömmer hälften av alla unga om att emigrera. Anledningen är brist på möjligheter. De arabiska länderna rankas sist när det gäller medborgerliga fri- och rättigheter, särskilt för kvinnor är situationen svår men även minoriteter och oliktänkande förföljs. I dessa länder lever det ungefär 300 miljoner invånare som styrs av olika auktoritära regimer som arvsmonarkier, militärdiktaturer, religiösa styren eller sekulära nationalister.

Det är något fel när så mycket elände samlas i en del av världen. Det felet är Islam. Islam går inte att förena med demokrati och demokrati behövs för utveckling och frihet. Därför bör vi hindra islams utbredning både är hemma och i övriga världen och hjälpa araberna att bli de stolta och fria människor de borde vara.

Arabförbundets 22 medlemmar, vissa säger att det borde vara 23 men Sverige är inte där ännu.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Tio år sedan den arabiska våren – vi borde bojkotta arabiska varor

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: