Petterssons kök

Chateu-Musar-Red-2005Idag blir det lite mindre om maten som är en klassiker med en rejäl köttbit kryddad med en massa svartpeppar, pomfrites och bearnaisesås. Tillagat på den gamla vedspisen efter bästa förmåga.

Drycken ska vi däremot ägna oss lite mer åt och fara iväg till Libanon, Bekaadalen och Chateau Musar.

Vintillverkning i Bekaadalen kan dateras 6000 år tillbaka i tiden. Redan fenicierna framställde vin i Libanon, och vinstockar så gamla som 5000 år har hittats. Vingårdarna är spridda över landet, men det mest kända vinområdet är Bekaadalen, där romarna byggde ett stort tempel till Bacchus ära men området var även känt som romarnas kornbod. Dalen ligger ca 1000 meter över havet och har ett optimalt vinodlingsklimat. Området är känt för utmärkt förhållande för druvodling med sina 300 soldagar årligen, regnfria somrar och mineralrika jordmån.

Chateau Musar grundades 1930 av Gaston Hochar när han återvände från sin vinutbildning i Frankrike. Området med var knappast optimalt ur politisk synvinkel. Libanons historia är ju rätt stökig.

Bekaadalen

Familjen Hochar har verkat i det vi idag kallar Libanon sedan 1200-talet. Familjen härstammar från franska korsriddare som stannade kvar i regionen efter religionskrigen. Varje generation har utbildat sig i Bordeaux. År 1959 tillträder Serge Hochar som vinmakare och skapar det vi idag ser som Chateau Musar.

Totalt förfogar huset över 180 hektar med planteringar för både rött, rosé och vitt vin. Odlingarna finns i Bekaa-dalen med sin tidvis våldsamma historia. Det är anrik mark som har haft vinproduktion i hela 6 000 år. Det finns till och med referenser i Bibeln till området där Chateau Musars druvor idag växer och det tillhör därför ett av världens äldsta vinområden. Vingårdarna återfinns på hög höjd. De blå druvorna växer på 1 000 meters höjd över havet och de gröna druvorna på så hög höjd som 1 400 meter. Vinet odlas på 34 breddgraden, vilket är söder om såväl Spanien som Italien. Alla druvor skördas för hand av medlemmar ur en lokal beduinstam. Vingårdarna ligger inte i anslutning till vineriet utan det krävs 2 till 3 timmar över minst sagt politiskt känsliga områden, för att transportera druvorna till presshuset. Det har gått bra de flesta åren. så även under det inbördeskriget i Libanon. Druvorna har en lång skördeperiod från augusti till oktober, beroende på typ av vin.

Nåväl, Pettersson vill gärna rekommendera detta vin någon gång då och då även om det inte tillhör de billigaste, 274 kr/flaska på systembolaget för årgång 2005. Art.nr 7463. För er som tycker det är dyrt så vet ni väl att jag lägger 90 % av mina pengar på vin och resten slösar jag bort.

Det är väl använda pengar av flera skäl…

  • Det  är en av få produkter som tillverkas i arabvärlden som är värt att lägga pengar på…
  • Vi måste tillsammans försöka hålla araberna med jobb, annars kommer ännu fler hit…
  • I områden gör islamisterna framsteg och snart kanske arabisk vintillverkning är historia…

…och räcker inte det kan jag berätta att den oäkta hustrun var mycket nöjd med mat och dryck.

Baalbek är en historisk stad känt för sina enorma romerska tempelruiner där områdets minsta bygge är större än hela Akropolis i Aten. Bland de framstående byggnader som ännu finns bevarade kan nämnas Bacchustemplet som fått namn efter romarnas dryckesgud.

BacchusTemple

10 thoughts on “Petterssons kök

  1. […] Damerna ovan överdriver lite när de påstår att araberna inte producerar något. Vi har exempelvis oljan men den hittade inte araberna själva och behövde hjälp för att utvinna den, men det är svårt att bojkotta för Sverige köper nästan inga oljeprodukter från arabvärlden idag. Sedan har jag för mig att jag sett arabiska dadlar men det kanske var turkiska, med det finns några utsökta produkter, men de är å andra sidan framställda av kristna araber och det kanske inte räknas, men läs om Petterssons kök.  […]

  2. Om det blir problem med viner från frostdrabbade områden så finns viner från Portugal som ett tillomed överlägset alternativ.
    Som vanligt så är det ett problem för de som är hänvisade till systembolaget för sina inköp med dåligt och dyrt utbud.

  3. […] -Pettersson tycker nog damerna överdriver lite. Vi har exempelvis oljan men den hittade inte araberna själva och behövde hjälp för att utvinna. Sedan har jag för mig att jag sett arabiska dadlar men det kanske var turkiska. Sedan finns det några utsökta produkter, men de är å andra sidan framställda av kristna araber och det kanske inte räknas men läs om Petterssons kök.  […]

Kommentera