Kinas rymdsond har återvänt till jorden


VETENSKAP & TEKNIK. Den kinesiska rymdsonden Chang’e-5 har landat på jorden med två kilo sten och grus från månen, enligt Kinas statliga medier.

Foto av Johannes Plenio Pexels.com

Obemannade Chang’e-5 lyfte från jorden den 24 november och rapporterades ha landat i Stormarnas ocean, en stor lavaslätt på månen, den 1 december. En kinesisk flagga uppges ha placerats där och två dagar senare påbörjades hemresan.

Projektet är prestigeladdat för ett Kina som investerat stora summor pengar i sitt rymdprogram. Endast två andra länder – USA och dåvarande Sovjetunionen – har lyckats landa på månen, samla material och återvända till jorden.

TIDIGARE 2020-12-03. Kinas rymdsond har lyft från månen

VETENSKAP & TEKNIK. I tisdags landade den kinesiska rymdsonden Chang’e-5 på månens yta. Den har arbetat oväntat snabbt på lavaslätten Stormarnas ocean och alla mineralprover var insamlade ett dygn tidigare än beräknat.

Kinas rymdsond Chang’e-5 Bild CNSA

Det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV meddelade att Chang’e-5 lyfte från månens yta kl 16.10 svensk tid under torsdagen.

För första gången sedan 1976 ska mineraler från månen fraktas till jorden. Den kinesiska rymdsonden har landat på en tidigare outforskad del av månen. Om de lyckas blir Kina det tredje landet efter USA och Sovjetunionen att lyckas med projektet. Nu väntar en svår del av rymduppdraget, att ta sig tillbaka till jorden.

Nu väntar nästa riskfyllda del av projektet, att ansluta Chang’e-5 till moderfarkosten och ta sig hem med proverna.

Kina har offentliggjort filmer från landningen, spridda av västerländska branschjournalister , som visar hur sonden flyger in flackt, saktar ned och justerar sin position innan den dimper ned i mångruset.

Just att landa och lyfta kontrollerat på månen har av experter beskrivits som extra svåra utmaningar att lyckas med för de länder som vill kalla sig rymdstormakter. Många har försökt, och många har misslyckats — även USA och Sovjetunionen i början, och på senare år bland andra Indien och Israel.

Om Chang’e-5 lyckas ta sig tillbaka, och landa i Inre Mongoliet i mitten av december blir det första gången sedan 1976 som mänskligheten får hit mineraler från månen. Dessa prover anses också extra intressanta eftersom de är från en tidigare icke besökt del av månytan.

Landningen tisdagen den 1 december

Illustration på färden, hoppas det går bra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Kinas rymdsond har återvänt till jorden

 • G Nordström

  Det är bara att accepter Kinas övertagande av ledarrollen i utvecklingen.
  SVT är förtvivlade över deras agerande mot muslimerna i landet.

  Gilla

 • Moberg

  När bilderna visar en månlandare vars stöd med plattor, för att inte sjunka för djupt i månstoftet, inte visar någonting av varken intryckning eller stoftspridning blir jag som Tomas. När det också syns ett mänskligt avtryck, i varje fall skoavtryck, blir det än svårare att tro på att det skall vara äkta.

  Gilla

 • Peppe

  Hade det inte varit bättre att koncentrera sig på helande åtgärder i ett känt pandemiärende
  – än att leka space-lekar. ..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: