Reaktorn i Oskarshamn stoppad


ENERGI. I morse läste vi om att Sverige importerar el till höga priser och det lär inte bli bättre nu även om det är kortvarigt. Reaktorn O3 i Oskarshamn har tillfälligt stoppats. Orsaken är att en ventil behöver tätas och att turbinens generatorutrustning måste undersökas.

Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: Daniel Kihlgren, Wikipedia

Reaktorn O3 i Oskarshamn har tillfälligt stoppats. Orsaken är att en ventil behöver tätas och att turbinens generatorutrustning måste undersökas.

Reaktorn har varit avstängd i cirka tre månader för underhåll och återstartades för ungefär en vecka sedan. Att justeringar behöver göras vid återstart är inte helt ovanligt, skriver OKG i ett pressmeddelande.

Då är det lätt hänt att en del saker behöver justeras och det märker man först när man är på väg upp i effekt, säger informationschef Anders Österberg. Ambitionen är att starta reaktorn igen under tisdagsförmiddagen.

Sveriges elproduktion består till största del av vattenkraft och kärnkraft. Tillsammans svarar de för 80 procent av den totala produktionen av el. Resten produceras med bland annat vindkraft, kraftvärme och kondensvärme.

Kärnkraft i Sverige produceras 2020 vid sju aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reaktor) och Ringhals kärnkraftverk (tre reaktorer). De två reaktorerna i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005, två reaktorer har stängts i Oskarshamn 2015 respektive 2017, och en reaktor i Ringhals stängdes 30 december 2019 och ytterligare en ska stängas i slutet av 2020.

Vi har alltså stängt fem och ska stänga en kärnreaktor till. Dessutom finns vattenkraften i norr och den stora förbrukningen är i söder och ledningarna räcker inte till.

-Pettersson säger att de marginaler som ska finnas finns inte…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Reaktorn i Oskarshamn stoppad

 • Kretin

  Så vitt jag förstår så orsakade det sk tankeförbudet stor skada i svenska kärnreaktorer. All utveckling frystes ned, kunnande och ritningar förlorades osv. I vissa fall är man tvungen att först montera ned apparatur för att kunna kopiera delar pga förlorade ritningar. Lägg till Reinfeldtregimens krav på ökat effektuttag ur reaktorerna.

  Gilla

 • Mr R

  PK ister påstår att de månar om de svaga människorna men egentligen föraktar de vanligt folk. ”Deplorables” sa Hillary Clinton nedlåtande om de lågutbildade som inte hade positioner. PK-ister anser att sådana människor har svårt att ta sig fram i tillvaron och därför behöver styras av, tja, PK-ister

  Gilla

 • Kungen

  Jag är inte kärnkraftstekniker men vore det inte lämpligt att utföra service och underhåll på sommaren när elbehovet är mindre. Vintertid behövs alla resurser och då ska väl kärnkraften vara i drift. Det handlar om sunt förnuft

  Gilla

 • JEX

  Och så bygger dom serverhallar i mellan Sverige som drar en hel del och låter dom som driver dessa få reducerade elpriser . Man får se hur det går om det blir vindstilla och kallt i hela Sverige och då efter nedstängningen av R1.

  Gilla

  • rune

   Nu förstår man varför de pushar för Årets julklapp: Stormköket. 😄

   Gilla

  • messkalle

   Avbrott av all elkraft till Mellan- och Sydsverige innebär att Internet inte fungerar. Det är planen för att stoppa Pettersson. Det.fri ordet
   I bloggvärlden är en nagel i ögat på.pk-ismen

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: