Hösten är mild och Sverige importerar el

ENERGI. Det är för årstiden milt i landet med 5-8 minusgrader i norr och någon eller några plusgrader i söder. Det är mulet och blåser svagt. Kärnkraften har normal produktion. Vattenmagasinen är välfyllda och vattenkraften levererar bra. Vindkraften är stabil men levererar dåligt.

-Priserna är låga i norr och i Norge men väldigt höga i övrigt och på väg upp. Priset kan vara mycket högre i södra Sverige än i norr. Industrin i södra Sverige får ibland stoppa produktionen, eftersom elpriset är för högt.

Idag importerar Sverige ungefär 10 procent av vårt behov till höga priser.

Om en månad, den 31/12 2020 stängs ännu ett kärnkraftverk, Ringhals 1, som ligger i söder där elen behövs.

Kontrollrummet

-Pettersson som är långt ifrån någon expert konstaterar att november är mild och industrin går på halvfart ändå räcker inte elen, dessutom säger de på radion att regeringen (S+Mp) och samarbetspartierna C+L tänker satsa på elvägar för lastbilar, dom kanske kan trolla.

Vore jag energiminister som Anders Ygeman (S) skulle jag vara rejält orolig för en köldknäpp på minus 10-20 i söder samt 30-40 minus i norr samt vindstilla och mindre kärnkraft, men jag tror inte herr Ygeman funderar så långt.

Nuvarande energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Hösten är mild och Sverige importerar el

 1. Urban, instämmer, men hur tusan laddar man telefonen på vedspisen, för att inte tala om elbilen. Tokpartiet MP verkar ha missat nåt

 2. Och Europas modernaste gaskraftverk Öresundsverken i Malmö ägt av Eon-bulvanföretaget Uniper, som kostade flera miljarder i uppbyggnad, är stängt och håller på att monteras ner efter bara nio års drift.
  Det var tänkt att ersätta en del av energibortfallet som uppstod efter Barsebäcks stängning, men ansågs för dyr i drift, eftersom elen enligt experters utsago, var alldeles för billig i vårt land.
  Troligen spökar miljöpartiets koldioxidhets också en stor roll här.

 3. Jag säger bara att det är djävligt skönt med en vedspis i köket och en kakelugn i ena sovrummet

 4. Om Sossarna vill bekräfta sin inkompetens, så gör dom det när dom tar beslutet att avveckla kärnkraften!

 5. Det är en stor skandal att ha ministrar som inte begriper
  ett jota om det område han är satt att sköta, partiboken är
  nog bra för hans ekonomi men den gör honom inte till
  expert över ett så viktigt område som elförsörjningen!

 6. Någonstans har jag hört att Microsoft (även kallad ”Pyttemjuk”) ska bygga en serverhall i Staffanstorp i Skåne. Hur många MW kommer den att dra? Var ska den strömmen komma från?
  Elbristen är ju som störst i Skåne, industrierna fick ju inte bygga ut i Malmö, ett stenkast från Staffanstorp.

 7. Jag har börjat följa Kontrollrummet allt oftare. På senare tid har vår export
  ofta varit 60-70% av den vindkraft som produceras. Det jag har undrat är
  hur stor kan produktionen max vara från kärnkraft och vattenkraft och har
  vi öht några marginaler.
  När vi exporterar från södra Sverige undrar jag också hur den elen kommer fram dit för export?

 8. Tyskland kommer att bli täckt av vindkraft, skriver professor Fritz Vahrenholt, välkänd miljöprofil. ”215 000 km² – 2/3 av Tyskland skulle bli fylld med vindkraftverk, 200 meter långa roterande vindkraftverk på ett avstånd av 1000 meter, oavsett om det finns en stad, en flod eller en motorväg, en skog, en sjö eller ett naturreservat. Nyligen beslutade den tyska förbundsdagen att den så kallade lagliga, uppskjutande effekten av invändningar och åtgärder för upphävande inte längre är tillämplig på domstolsprocesser mot turbiner som är högre än 50 meter. På detta sätt kan Tyskland nu förvandlas till en enda gigantisk vindpark utan irriterande invändningar. Ur dagens synvinkel måste man förvänta sig ett tiofaldigt högre elpris. Varje person kan föreställa sig konsekvenserna för jobb och välstånd.” (bara en kort sammanfattning, länk till hela artikeln):
  https://klimatupplysningen.se/tyskland-kommer-att-bli-tackt-av-vindkraft/

 9. Regeringens politik har nog varken dom själva eller väljarna förstått. Jag såg ett humorprogram, som heter DIP om UD, som kanske liknar regeringen i riksdagen. Jag undrar t.ex. varför det stulits så kopiöst från regeringskansliet, som pistoler, ammunition, konstföremål och datorer. Jag känner att regeringen inte är vuxna att ens förvalta sitt egna kansli. Samma saker verkar hända med Sverige?

 10. Kärnkraften borde fördubblas om inte tredubblas, så kunde vi leverera till andra länder till höga priser.
  Att bygga kärnkraftsverk är en långdragen procedur, den kunskap vi tidigare hade har väl exporterats via ABB så vi måste anlita utländskt kunnande.
  Vi har nu gott om arbetskraft, importerad, vilken tyvärr ej besitter kunnande kompatibelt med krav från 2020, snarare passar de för föregående seklers behov.

 11. Om eu får som dom vill med vattnet då blir det verkligen problem för oss. 55 % av vår energi kommer från vattenkraften och även idioterna i regeringen måste fatta att vi står o faller med den. Vi stänger ner kärnkraften samtidigt som allt tyder på att elbehovet kommer att öka. 80 % av vår el kommer från kärnkraft och vattenkraft. Om den andelen minskar kraftigt samtidigt som behovet ökar blir det problem. Detta begriper de flesta men inte ansvariga myndigheter. Lösningen blir att importera el från kolkraftverk i andra länder……. kommentar på det herr ygeman ????

 12. Allt för att S är maktgalna och låter Mp skicka tillbaka vårt land till yngre stenåldern. Ett på papperet kallat arbetarparti borde ju rimligen säkra el-produktionen så att arbetarna har ett jobb att gå till. Men ”makten framför allt” är sossarnas valspråk. Må MP ruttna i helvettet innan dom förstört Sverige till en gräns där det aldrig går att komma tillbaka från.

 13. Herr Ygeman bryr sig inte. Han vet att han får alltid sin lön på något sätt. Just nu är hans prioritet att glädja miljöpartister och centern.

Kommentera