Svenska slavar i Nordafrika


ISLAM. Vi tar en c:a tio år gammal repris från bloggen om att vi alla läst och hört talas om slavhandeln mellan Afrika och Nordamerika och vi har tidigare skrivet en hel del om slavhandel i Islams namn som pågår än idag, några saker som kan vara bra att veta på länken. 

Mindre känt är att så mycket som 700.000 européer drabbades av fångenskap och slaveri i de så kallade Barbareskstaterna i Nordafrika mellan år 1500 och en bit in på 1800-talet. Bland dessa offer fanns också c:a 1.000 svenska sjömän som fångades av muslimska slavhandlare.

Präst förhandlar om friköpandet av europeiska slavar
Präst förhandlar om friköpandet av europeiska slavar

Den svenska staten ordnade ett friköpssystem med kollekt i kyrkorna och betalade stora pengar till bland annat nuvarande Marocko. Handeln var så organiserat att det till och med fanns fasta prislistor på friköpandet av slavar. 160.000 kronor för en enkel sjöman medan en fartygskapten kostade en miljon i dagens penningvärde. Sverige betalade även pengar till olika furstar för att slippa bli utsatta för kapningar, så sent som 1845 betalades de sista pengarna.

Den nordafrikanska kusten var ökänd i Europa under den förmoderna eran. Från dess hamnar löpte kapargalärer ut för att röva europeiska fartyg, dess varor och besättningar. Sjöfolket sattes i arbetsläger i väntan på friköpning eller såldes på slavmarknader.

Markus Berg var en sjökapten som lyckades ta sig hem med 5 av sina ursprungligen 10 män i besättningen på det lilla fartyget. Berg och de andra återvände som brutna män. Berg skrev en bok om sina upplevelser när han satt fången mellan 1754 och 1756.

En annan var mer lyckosam och gjorde en strålande karriär. Gunnar Olofsson Roth fick arbete som skeppsbyggare i nuvarande Algeriet och blev snart berömd för att bygga snabbseglande piratskepp. Så småningom lyckades han ta sig hem och blev en av kronans främsta skeppsbyggare.

Andra konverterade till islam vilket gav dem ett drägligare liv men det uppskattades inte av de muslimska slavhandlarna eftersom priset då sjönk på dem. En av dessa var Johan Öman som konverterade som 12-åring.

Det var behovet av billigare salt som föranledde svenska skepp att söka sig in i Medelhavet och dess salthamnar. I priset för denna handelsexpansion ingick dock många människors liv. Svenska sjömän tillfångatogs för att säljas på muslimska slavmarknader i Nordafrika stort. De användes som tvångsarbetare eller för utpressning. Detta uppmärksammades stort i Sverige och det ordnades kollektinsamlingar och friköpsärenden, det berättades om slaveri i sjömansvisor, tidningsartiklar och i finare litteratur, det kom brev från slavar i Nordafrika till anhöriga.

− Pettersson konstaterar att företrädare för freden och barmhärtighetens religion varit de utan jämförelse värsta slavhandlarna i historien.

Det vore intressant att se den svenska Black lives matter rörelsen och deras svenska medlöpare gå ned på knä och be om ursäktför det muslimska förtrycket. Tänk sedan på att islam har sysslat med slavar sedan 600-talet och håller på än idag. Väst slavhandel var grym men som en söndagsskola i jämförelse.

Jag mejlade till SVT för närmare tio år sedan med förslag om att göra en TV-serie eller dokumentärfilmer om muslimernas härjningar i Europa och de svenskar som blev slavar i Nordafrika eller slavräden till Island 1627 men fick inte ens ett nonsenssvar. Det finns många uppslag, men muslimer verkar fridlysta. Ett program om den oföränderliga koranen vore också intressant, där står guds ord och de går inte att ändra på: ”När ni möter dem som är otrogna, så halshugg dem, tills ni anställt ett blodbad bland dem” (sura 47:4)

De svarta verkar inte ha funderat på vilka det var som gjorde slaveriet olagligt?

För övrigt menar jag att statsminister Stefan Löfven (S) ska avgå och ta hela sin feministiska regering med sig, och jag anser att skörden ska gå till dem som har planterat, inte till dem som kommer hit enbart för att njuta av frukterna.

 • Kära svarta och araber, när ska ni ta ansvar för era förfäders brott?

Slaveri är ett system där människor (slavar) betraktas och behandlas som egendom. Slavägaren låter vanligen slavarna utföra tvångsarbete och kan även sälja slaven vidare. En slav på 1850-talet skulle i dagens penningvärde motsvarande 12.000 dollar idag (cirka 110,000 svenska kronor). Med andra ord motsvarade slavar ett ansenligt kapital som måste skötas och var inte alls så billigt som det ofta framställs. 

Historiskt sett har majoriteten av alla kulturer tillämpat slaveri. I Västeuropa började slaveriet avskaffas på 1200-talet. Slaveri och slavhandel förbjöds inom Sverige år 1335. I praktiken deltog dock svenskar i den transatlantiska slavhandeln.

I Amerika avskaffades det under 1800-talet, i några fall efter att länderna blivit självständiga. I samband med att Afrika koloniserades i slutet av 1800-talet förbjöds slaveriet där. Slaveri var vanligt även i Asien – särskilt i Mellanöstern – långt in på 1800- och 1900-talen. Idag anses slaveri förekomma i bland annat Nordafrika.

Den transatlantiska slavhandeln var oerhört grym med transport av slavar från Västafrika över Atlanten till Amerika som pågick under tidig modern tid, från 1500-talet, fram till 1850-talet, då slavhandel och slaveri förbjöds. Slavättlingarna utgör huvuddelen av afroamerikanerna i Nordamerika, Centralamerika, Karibien och Sydamerika.

Men det verkar som både svarta, så kallade afro-amerikaner och muslimer har glömt sin egen roll i det hela. Vanligen var det afrikanska hövdingar som förde krig mot sina grannar och sedan sålde sina fiender som slavar. Eller så var det fattiga människor som blivit djupt skuldsatta och därför hamnat i slaveri. Mängder av afrikanska handelsmän blev slavjägare som ledde slavkaravaner mot kusterna utan dessa slavjägare hade ingen slavhandel kunnat förekomma.

Den vite mannens slavhandel var dock ingenting jämfört med muslimernas som började 800 år före européerna började handla med slavar i Afrika gjorde muslimska slavhandlare det och den muslimska slavhandeln levde officiellt kvar till 1960-talet, då de sista muslimska länderna förbjöd slaveriet men inofficiellt förekommer det än idag.

-Pettersson tycker det är dags att muslimer och araber tar ansvar för vad deras förfäder gjorde när de förslavade hundratals islänningar, tusentals svenskar och miljoner kristna européer. Gör de inte det så ska de vara tysta om andras gärningar.

I den muslimska slavhandeln var vita och svarta de främsta offren. Och berättelserna om den slavhandeln vittnar om en oerhörd grymhet.

Dessutom, glöm aldrig att det var vita, kristna män som kämpade mot och så småningom avskaffade slaveriet.

Flera framstående slavmotståndare var svenskar, till exempel Anders Sparrman som var lärling till Carl von Linné och Carl Bernhard Wadström. De kritiserade och arbetade politiskt mot den omfattande slavhandel som bedrevs av England, Frankrike, Portugal och andra stater, liksom den blygsamma svenska handeln.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Svenska slavar i Nordafrika

 • G Nordström

  Allt för många är obildbara. Blir matade med trams via sina telefoner som styrs av en icke bildande information Finns det en tanke bakom?
  Naturligt vis.
  ETT DUMT FOLK ÄR LÄTT ATT STYRA.
  Tyvärr har vi även ledare som blivit indoktrinerade på samma vis av de som vill bestämma över allt och springer i deras ledband.

  Gilla

 • Jan-Eric Örnberg

  Tack Pettersson! Tyvärr kommer inte de ”vänsterefterblivna” att förstå vad du skrivit. Deras historiekunskaper sträcker sig inte längre tillbaka än till gårdagens händelser? Även de andra kommer inte att förstå vad du har skrivit för att de är vana vid att våra politiker ser dem som offer. Jag är glad att åtminstone fransmännen visar sin avsky mot islam med stora skyltar på bl.a. broar över motorvägar med texten ”stop islam”. De borde också ha en text med samma budskap till BLM. Vad som skrämmer mig är att vi har politiker i Sverige som vill knäböja inför dessa ”människor”?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: