24 timmar i en svensk ubåt

FÖRSVARET. Mauri Hermundsson, youtuber utsedd till årets förnyare år 2019 besökte den svenska ubåtsflottiljen och tillbringade ett dygn på en av deras ubåtar, som är en av världens bästa som har satt skräck i USA:s flotta.

Försvarsmaktens HMS Gotland är den absolut modernaste, tystaste och effektivaste ubåten i Östersjön och Västerhavet. I maj 2020 tog Försvarsmakten och Första ubåtsflottiljen emot den förbättrade ubåten från Saab Kockums och Försvarets materielverk. Sverige har idag fem u-båtar och två nya A26 är beställda för leverans 2022. Foto Glen Pettersson/Saab

TIDIGARE 2018-06-21. Svensk ubåt, skräck för USA:s flotta

FÖRSVAR. Den har kallats ett av de största hoten mot den amerikanska marinen. Det hela började år 2000 med en övning i Medelhavet där Sverige deltog med en ubåt av ungefär samma typ som Gotland.

– Ubåten hördes inte, syntes inte och kunde inte fångas in av de andra styrkorna. Men själv såg hon och hörde allt. Det var smygtekniken som kom till sin rätt, säger Kjell Göthe, informationschef på Kockums, som har byggt Gotlandsubåtarna.

HMS Gotland med USS Ronald Reagan i San Diego
HMS Gotland med USS Ronald Reagan i San Diego, USA

Detta väckte USA:s intresse. Kunde Sverige bygga så svårfångade ubåtar skulle ju även mer illasinnade länder kunna göra det. Så USA skickade en förfrågan till den svenska regeringen om att hyra en Gotlandsubåt med svensk besättning. Sommaren 2005 var Gotland på plats i San Diego för att öva med den amerikanska marinen.

Gotland gjorde bra ifrån sig på övningarna. Ett och ett halvt år efter att de började har den amerikanska marinen fortfarande svårigheter med Gotland. Kontraktet förlängdes ytterligare ett år. USA ville öva mer.

HMS Gotland deltog i krigsspelet mot USA:s flotta med dess massiva styrka av anti-ubåtskryssare, helikoptrar, ubåtsjaktplan och speciellt atomubåtar.

Svenskarna gav tydligen den amerikanska marinen rejält på pälsen. Gotland sänkte virtuellt amerikanska attackubåtar, jagare, fregatter, kryssare och och tog sig även in i den ‘röda zonen’ nära hangarfartygen.

Det går många historier om hur bra den svenska ubåten egentligen är. Den sägs ha sänkt amerikanska fartyg, bland annat hangarfartyg, i olika övningar. Exakt vad som hänt vill ingen berätta.

Att USA var angelägna om att lära sig fånga Gotland råder det inga tvivel om. De stod för hela kalaset. Totalt betalade de 200  miljoner kronor för de två år som Gotland var i USA. Det täckte alla kostnader för övningen – från diesel och underhåll till skolgång för den svenska personalens barn.

Nåväl, det var några år sedan och nu har HMS Gotland genomgått en komplett uppgradering och Gotland har blivit en nästan ny ubåt.

– Vi har gjort en av världens bästa ubåtar ännu bättre. Vi har skurit henne i två delar, bytt ut ett antal tunga system, satt ihop henne igen och nu har hon sakta förts ner tillbaka till sitt rätta element, säger Gunnar Wieslander, vd för Saab Kockums.

The Drive

Oenighet om pengar till försvaret, från 2014.

TIDIGARE 2014-03-12. Delfiner till sjöss

ISRAEL/SVERIGE. Nyligen avslöjade Israel att deras ubåtar tillbringade 58 procent av sin tid till sjöss på stridsuppdrag. Israel har för närvarande tre ubåtar i Dolphin klassen i tjänst och två nya med fler funktioner än tre första tas i tjänst i år, följt av en tredje 2017.

Israelisk_u-båt

Israelerna erkände också att deras ubåtar ibland går långt från sina baser på uppdrag, bland annat till havet utanför Iran och till Röda havet. Israel är inte i krig så ubåtarnas uppdrag är förmodligen att samla information om fartyg och hamnar hos potentiella fiender. Dessa kan omfatta Syrien, Libanon, Iran, Sudan, kusten utanför Gaza och så vidare. Marinen berättar att ubåtsstyrkorna åtog sig 54 specialoperationer under 2013 och det var en stor ökning från föregående år.

Sverige har idag fem ubåtar – tre i Gotlandsklassen och två i den äldre Södermanlandsklassen. Trots att riksdagen beslutat om att bygga två nya och modernisera Gotlandsklassen och pengar finns budgeterat för det händer ingenting. Dessutom har de beslutade satsningarna på ytfartygen, till exempel halvtidsmodifiering av två korvetter av Göteborgsklassen och ombyggnation av ytterligare två till vedettbåtar, inte blivit realiserade trots att försvarsmakten budgeterat för det. I försvarsmaktens perspektivstudie 2013 anges ubåtar och korvetter som de främsta teknikbärarna och marinchefen Jan Thörnqvist uppger att ubåtar är marinens främsta underrättelseplattform. Skall detta upprätthållas måste nya båtar byggas och de äldre moderniseras.

Med fem toppmoderna ubåtar kan Sverige behärska hela Östersjön men, men…

Nåväl, San Diego på amerikanska västkusten är hemmahamn för världens största flottstyrka. Här kryllar det av militärer, flottbaser och krigsfartyg. För några år sedan var ett av dessa krigsfartyg en svensk ubåt – Gotland.

Orsaken till att Gotland fanns på plats var att Sverige år 2000 deltog med en ubåt under en övning i Medelhavet och den amerikanska marinen skrämdes av den svårupptäckta svenska ubåten.

– Ubåten hördes inte, syntes inte och kunde inte fångas in av de andra medtävlarna. Men själv såg hon och hörde allt. Det var smygtekniken som kom till sin rätt, säger Kjell Göthe, informationschef på Kockums, som har byggt Gotlandsubåtarna.

Detta väckte USA:s intresse. Kunde Sverige bygga så svårfångade ubåtar skulle ju även mer illasinnade länder kunna göra det.

Så amerikanarna hyrde helt enkelt en svensk ubåt inkl. besättning i flera år för att öva på. Den var helt enkelt bättre än USA:s bästa.

Tyvärr hotas ny ubåtsbyggarna av att bli arbetslösa och resterna av marinen att bli impotenta på grund av okunniga och veliga politiker – kanske krisen i Ukraina kan få dem att tänka till…

Fem nya ubåtar i klass med världens bästa kostar tio miljarder.

Strategy page  

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “24 timmar i en svensk ubåt

  1. När regeringen/militären/Kockums betvingar sin mentala blockering mot att använda kärnkraft isf för diesel kommer Gotland-seriens efterföljare att bli mycket slagkraftiga.

Kommentera