Under täcket på Brå

INVANDRING & BROTTSLIGHET. För femton år sedan kom den politiskt känsliga Brå-rapporten: ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet”. Var den rapporten korrekt utförd, eller var den ”bearbetad” av ett klåfingrigt Brå så att den gav en felaktig och mer politiskt bekväm bild av brottsutvecklingen? Finns det kanske en förklaring till att statsminister Stefan Löfven ”inte såg det komma”?

Utredningen börjar bli gammal. Undrar varför regeringen inte vill göra en ny?

Affes statistikblogg har gjort ett blogginlägg som handlar om det går att lita på Brå och svaret är inte kul. Läs hela inlägget hos Affe.

Till exempel, på frågan ”Vilken tilltro kan fästas vid yttranden och rapporter från Brå?” svarar en anställd på Brå: ”Det är överhuvudtaget mycket känsligt att titta under täcket på Brå och frågeställningen är en bomb.”

I studien finns ett intressant avsnitt på sidan 35 (min fetning):

”Ett annat exempel som nämnts vid flera intervjuer gäller en rapport som behandlade ett politiskt känsligt ämne. Åtskilliga anställda uttryckte en frustration över att en nyckelperson vid Brå ändrade slutsatser och undertryckte känsliga resultat i rapporten. Under datainsamlingen till denna rapport uttryckte nyckelpersonen, i samband med en debatt i media, att en ny studie kring detta tema var obehövlig eftersom de data som tidigare rapport bygger på fortfarande var giltiga. Detta trots att det skett omfattande förändringar (av kontext, demografi, lagar etc) som är centrala för att kunna dra slutsatser kring den aktuella frågan.”

Invandringen till Sverige har sett olika ut under olika perioder. Den tidiga invandringen, ungefär från slutet av 1940-talet till början av 1970-talet, var arbetskraftsinvandring från framförallt Västländer (låg brottsaktivitet) där Norden var mycket dominerande. Den senare invandringen har mer och mer kommit att domineras av asyl- och anhöriginvandring från Mellanöstern och Afrika (hög brottsaktivitet). Skillnaderna i brottsaktivitet syns i tabellen nedan med resultat från 2005-rapporten.

Här ser vi överrepresentationen från olika länder. Tänk då på att dessa siffror är manipulerade av Brå och att verkligheten var värre. Sedan dess har 20 år gått och andelen invandrare från de värsta länderna har ökat. Man börjar förstå att regeringen inte vill göra någon ny utredning.
Vad är det regeringen inte förstår?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Under täcket på Brå

 1. Att det inte blir någon ny utredning beror på att resultatet blir skrämmande och det vet våra politiker mycket väl!

 2. Att ”personen” ”inte såg det komma” beror på att ”han” är efterbliven.

 3. Väldigt bra att det finns personer som denne ”Affe” som på frivillig väg går igenom och synar vad svenska myndigheter har för sig. Detta är egentligen vad svenska journalister borde granska. Istället för att utföra sitt jobb håller svenska s.k. journalister på och mörkar, censurerar och bedrar sina läsare. Den svenska journalistkåren bore skämmas.

 4. LÄGG NER SKITEN om de inte kan utföra sitt jobb !
  Brottsförebyggande ? …Kyss mig i arslet
  Nog vore det väl fan om man inte skulle kunna ställa högre krav på en hel myndighet.
  Inte undra på att man helt tappar förtroende och tilltro att något skall ordna upp sig i detta land.

 5. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Vi behöver inte diktaturens kreatur som förvanskar sanningen som bekostas av våra skattemedel. När olika myndigheter medvetet ljuger är det en fara för det demokratiska samhället och att mindre vetande potentater tar till sig uppgifterna. I efterhand finns det inga ursäkter, då ”att man varit naiv” fakta finns på webben.

 6. Om man får spå så är mitt tips att i dagsläget har Nordafrikas, Västasiens och Östafrikas siffror fallit rejält, medan ”Båda föräldrarna födda i Sverige” har stigit. Varför? Storleken på de 3 förstnämda grupperna har fördubblats på 20 år, medan antalet poliser fallit, så betydligt färre blir brottsmisstänkta av resursskäl. Och i svenskgruppen ingår 3:e generationens invandrare som i dansk statistik har lika dåliga skolresultat som sina föräldrar.

Kommentera