Skatter för skattens skull

SKATTER. Regeringen går vidare med planerna på en kemikalieskatt på kläder och skor, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Lagen ska vara på plats inom två år. Skatten införs på alla kläder och skor, enligt förslaget, och sedan får handlare som kan visa att varorna är giftfria tillbaka 95 procent av skatten.

Steget Efter

Regeringen var överens med januaripartierna om att införa skatten i april, men till följd av pandemin skjuts införandet upp till 2022.

Sverige har redan en kemikalieskatt på elektronik för att minska farliga flamskyddsmedel i människors hem, en skatt som höjdes under våren 2019.

– Pettersson säger att kemikalieskatt på kemikalier i skor och kläder är galenskap. Innehåller kläder farliga kemikalier ska naturligtvis kemikalierna förbjudas och inte beskattas och det i hela EU, helst i hela världen.

Utredningen konstaterar vidare att cirka 80 – 90 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige inte har dessa kemikalier. Om företagen kan visa att de utpekade kemikalierna inte finns i produkterna ska ändå 5 procent av skatten betalas plus utgifter för byråkrati.

Ni läser rätt, ett företag som säljer kemikaliefria kläder ska ändå betala 5 procent av skatten. För ett företag som sportkedjan Stadium betyder det enligt företagets egna beräkningar uppskattningsvis 100 miljoner kronor per år. 25 miljoner för kläder som inte innehåller någon av de utpekade kemikalierna och till det kommer ökad administration och testkostnader.

Stadium köper även in kläder från varumärken som Nike och Adidas. – Här uppskattar vi att omkring tre procent av de här varorna har de skadliga kemikalierna. Det känns orimligt att man tror att en svensk skatt kommer att få de här stora företagen att ändra sin produktion då den svenska marknaden utgör en så enormt liten del av deras marknad.

-Pettersson säger att detta är bara ett sätt att försöka fylla på statskassan och kostnaderna kommer att hamna på konsumenterna.

Minns ni de så kallade rekordår, då hade vi samma eller lägre skatt än omvärlden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Skatter för skattens skull

 1. Politikers främsta uppgift BORDE vara att SÄNKA alla skatter så mycket som möjligt. Skatter=stöld

 2. Skatten kommer att få en negativ klimatpåverkan. Människor kommer att handla sina kläder på nätet, från Kina och USA bland annat. Kläder som skall paketeras och skickas hit. Förlorarna blir den svenska klädhandeln och miljön.

 3. Jag är med i socialdemokraterna och jag vet att pengarna som kommer in används rätt. Vi lever i världens bästa land och skatt är nödvändigt förstår den smarta. Betalar du en krona till systemet kan du räkna med att få 2 den dagen du behöver.

  • Världens bästa land?
   Var har du tillbringat dom senaste 25 åren?
   Sverige var kanske ett av världens bästa länder för sisådär 60 sedan.
   l dag är det tyvärr tvärt om, Sverige är tillsammans med andra islamska skurkstater ett av världens sämsta länder!
   Och det är socialisternas fel, vilket dom naturligtvis bör ställas till svars för!
   Dom är folk och landsförrädare och bör straffas mycket hårt för vad dom har ställt till med!

  • Problemen i Sverige beror på just en Olof för på dagen nästan 51 år sedan. Jag förstår inte att sossarna inte passade på att fira 50-årsminnet den 14 oktober förra året.

   @”Olof”: Om du är från Långtbortistan är utdelningen bättre. Du pytsar i 0 kronor ovh kasserar in i snitt 4,5 miljoner. Det är bättre än A-lotterierna. För lottköparna alltså, inte för sossarna för dem är det ännu bättre.

 4. Är det inte konstigt. Alla normala partiers valpropaganda måste bekostas av respektive partiers kassa. Medan såssarnas valfläsk bekostas via skattsedeln hos samtliga skattebetalare. För skatte-pengarna går till bidragen som i sin tur skall göda de som ”röstar rätt”. FYY-FAAN !!!!

 5. Återigen ett idiotförslag från regeringen. De är så fega att de inte anger procentsatsen men oavsett får vi konsumenter betala de plus ett påslag från handlarna för administrationen.
  Jag gissar på 5% plus 2 från handlarna vi åker på 7%. Ett par skor går upp en hundring!
  Dessutom så säger idiotregeringen handlarna skall få tillbaka 95 % om de kan visa att varorna är giftfria, det innebär merarbete för både stat och handlarna.
  Konsumenterna får inget tillbaka, fullt naturligt.

  Skulle inte förvåna mig om en ny avdelning i skatteverket måste startas för att få in lite fler subventionerade ”smartass.”
  Det kommer närmare och närmare en folkets revolution ungefär som då DDR kollapsade.

  • ÄR DET INTE REGERINGENS UPPGIFT ATT STOPPA ”GIFTIGA SAKER VAD ÄN DET ÄR” ATT KOMMA ÖVER GRÄNSEN ?
   Det är väl det vi genom skatten betalar för ??

 6. Stefan Sauk har sunda tankar om hur Sverige fungerar,
  och det är ovanligt bland skådespelare i Sverige, för dom
  flesta av dem befinner sig i P K smeten, det är kanske därför
  att man alltid träffar på samma figurer när man öppnar dumburken

 7. Man börjar snart med en skatt på alla sverigedemokrater. Sedan utvidgas den till alla som inte röstar på S och Mp; rabatt för V, C och L.

 8. Typiskt socialistiskt tänkande.
  Liknelsen är att du döms till 100 000 kronor i böter. Om du kan bevisa att du är oskyldig behöver du bara betala 5 000 kronor i böter.

  Socialister är, per definition, idioter.

 9. Konsekvensanalys är en stor bristvara hos dagens regering.

  Det kan man ju bara konstatera när det kommer sådana här skatteförslag.

  Som det gör på löpande band. Var är förnuftet?

  Avsaknaden av en smart miljöpolitik i Sverige, är uppenbar.

  Stefan Sauk har också en del tankar och åsikter om situationen i Sverige.

 10. Då får man börja handla ännu mera från utlandet. Fri rörlighet som bekant för både varor, tjänster, personer och kapital inom EU.

 11. Jag kan inte acceptera den typen av skatter. Det är lagvidrigt. Det är dags att välja in vuxna människor i regeringen innan alla väljare drabbas av mental överbelastning. Dock en annan typ av överbelastning än den, som stora delar av sjukvården drivits in i.

 12. Dom kan ju ta kontakt med deras kompis Kim Jong Un,
  detta modelejon, som kör sitt eget Öststats stuk när det
  handlar om kläder, han handlar säkert inte på H M.
  S och MP kommer säkert att trivas i sina Stasi uniformer,
  den ena röd och den andre grön.

 13. En sådan typ av skatt på livsmedel vore mer intressant, men både livsmedels- och läkemedelsindustrierna skulle göra allt för att förhindra det …

Kommentera