Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen?


INRIKES. Samhället ser helt annorlunda ut idag än för 50-60 år sedan. Då under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

─ Före Palme fanns en stark optimism och framtidstro inom rörelsen. Under Palme drevs skatterna upp till världens högsta och problemen kom som ett brev på posten. Detaljstyrning blev viktigare än tillväxt och utveckling. Före Palme var S en unik vänsterrörelse i världen, ett optimistiskt framtidsparti. Idag är man en pessimistisk bakåtsträvande kraft.

Förfallet fortsätter, när Mona Sahlin (S) som nybliven partiledare fick frågor på vad som var viktigt för framtiden blev hennes första svar ”likställ äktenskapen helt oavsett kön”, Carin Jämtin (S) tycker könsneutrala toaletter är viktigt, inget fel på det men knappast visioner för en framåtsträvande rörelse och dagens statsminister Stefan Löfven (S) skyller våldtäktsepidemin på arbetsmarknadslagarna.

Vart tog framtidsoptimisten vägen? Var tog symbolen för socialdemokratin vägen? ─ En knegare som kämpar, gör rätt för sig och är stolt har ersatts med en bidragstagare av oidentifierad ursprung som kräver sina rättigheter utan en tanke på vare sig skyldigheter eller att försöka bidra med något till samhället själv.

På 1950 och 1960-talen hade vi en exempellös tillväxt och stora behov av arbetskraftsimport. Svenska företag värvade folk utomlands och invandringen var i princip fri, jobb fanns men det pratades om att det var gästarbetare som så småningom skulle återvända hem. Det var ett fint ord, en gäst kom, arbetade och åkte sedan hem. Några stannade kvar men de assimilerades och blev så småningom svenskar.

Nu påstås det också att vi behöver arbetskraft, men det är inte längre företagen som importerar och anställer utan politiker och journalister och vi har vänt på tankekedjan, de nya svenskarnas behov först sedan efter många år kanske några av dem vill vara med och bidra till samhället. Rättigheter först och plikt kanske sedan.

Vi och S kanske skulle gå tillbaks till rekordåren och se vad som fanns då och jämför med vad som finns idag, behövs verkligen allt skattefinansierat i dagens samhälle och vad är det som kostar så fruktansvärt mycket pengar?

Varför har vi trots mycket högre skatter inte råd med skolor i varje by, poliser överallt, vård utan köer, att bygga hus och vägar överallt?

Under rekordåren räckte det ofta med att en i familjen arbetade, nu arbetar båda men för många går det knappt runt ändå. Kan det bero på ett varje familj ska försörja friska människor som dom inte känner, vart tog det S vägen som en gång sa ”Gör din plikt, kräv sedan din rätt”, alltid i den ordningen…

-Pettersson är medveten om att höga skatter är ett sätt att socialisera, i stället för att äga produktionsmedlen tar socialdemokraterna hand om pengarna och gör så många som möjligt beroende av bidrag.

Exemplen på varför vissa politiker alltid kräver högre skatter är många, nedan ser ni två…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


30 responses to “Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen?

 • Jon Åsberg: Varför är det mesta som byggs så förbannat fult? | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Vad hände de kommande tio åren? 1975 bestämde en enig riksdag med Olof Palme och socialdemokraterna att Sverige skulle bli mångkulturellt.Varför? Vi var rikast i världen, skolan låg i topp, brottsligheten låg, försvaret starkt, det fanns skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar. Skatterna var inte högre än omvärldens innan Palme. Det var rekordåren. […]

  Gilla

 • Landet är Sverige | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Varför? Vi var rikast i världen, skolan låg i topp, brottsligheten låg, försvaret starkt, det fanns skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar. Skatterna var inte högre än omvärldens innan Palme. Det var rekordåren. […]

  Gilla

 • Skatter för skattens skull | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Minns ni de så kallade rekordår, då hade vi samma eller lägre skatt än omvärlden… […]

  Gilla

 • Inkomstskatter sänks med 13,5 miljarder | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Rekordåren och vart tog gästarbetarna vägen? […]

  Gilla

 • Om Blattarna som byggde Sverige | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] På 1950 och 1960-talen hade vi en exempellös tillväxt och stora behov av arbetskraftsimport. Svenska företag värvade folk utomlands och invandringen var i princip fri, jobb fanns men det pratades om att det var gästarbetare som så småningom skulle återvända hem. Det var ett fint ord, en gäst kom, arbetade och åkte sedan hem. Några stannade kvar men de assimilerades och blev så småningom svenskar. Det kallades rekordåren. […]

  Gilla

 • Sjukhus för 2600 patienter byggs i blixtfart i Kina | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] är inte någon vän av Kinas politiska system, men effektiviteten påminner om Sverige under Rekordåren, nu är Sverige […]

  Gilla

 • Ingvar

  Lars Ohly satte sina barn i privatskola oprerade sitt knä på ett privat sjukhus det är ju typiskt överklass leninister. Fast han bor väl i förorten tror ni säkert. Knappast han bor vid Hornstull på Södermalm där röstar nästan hälften på MP V och Fi . En snyltare är han

  Gilla

 • När förorterna stod för annat än misslyckad migration och kriminalitet | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] BOSTÄDER. Miljonprogrammet var ett program för bostadsbyggande i Sverige 1965–1975. Det antogs på Socialdemokraternas partikongress 1964 som en revision av ett reformprogram, under namnet Samlat program för samhällets bostads- och markpolitik. Varje år 1965–1974 beslöt riksdagen att bevilja lån till runt 100 000 bostäder. Genomförandet av programmet sammanföll delvis med de så kallade rekordåren.  […]

  Gilla

 • Carolin Dahlman om extremisterna i Liberalerna | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] under 1950 och 1960-talen var skattetrycket i Sverige lägre eller lika med omvärldens, då under de så kallade rekordåren hade vi en exempellös tillväxt. ─ Då fanns det skolor i varje by, poliser även i små […]

  Gilla

 • De nya rekordåren | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] Samhället ser helt annorlunda ut idag än för 50-60 år sedan. Då under de så kallade rekordåren på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av […]

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Bra beskrivning. Sossarna paroll: Lika lön för lika arbete slutade fungera på 70-talet då yrkesdemonstranterna behövde försörjning. Då blev det lika lön oavsett om man arbetade eller inte.

  Gilla

 • grunehetgrot

  50 och 60 talen var underbara.
  Om man blev dålig så gick man till farbror docktorn och fick behandling inom C.a tio minuter. Om man behövde en polis så tog det inte mer än 5 minuter så kom det en. På 60-talet räckte det med att en av parterna jobbade och man hade även råd att gå på bio eller gå ut och dansa.
  Jag bor i Södertälje och när jag flyttade hit på 60-talet fanns det flera stycken både biografer och dansställen, idag finns det inte varken någon biograf eller något dansställe här. Det ända man kan roa sig med är att gå på krogen och supa sig full.

  Gilla

  • Maja

   Den välmående Kringelstaden är ett minne blott.
   Nu står palatsen med guldkranar i backen, några som inte alls passar i den Svenska stadsmiljön eller naturen.
   Det har blivit så fel.Och de att finländarna som arbetade i både två och treskift har blivit andra klassens medborgare !

   Gilla

 • Maja

  Det som var så roligt på den tiden var att varje centrum hade en Konsum, ett systembolag, ett apotek, en blomsteraffär bredvid systemet ( undrade om det var att köpa en bukett blommor som plåster till frugan,när man hade supit sig full?),En post, en korvmoj och en bank.
  Det var så nationalromantiskt och berättade om det goda samhället.
  I dag gråter man över nerläggningen av samtliga.

  I dag hittar man minst en pizzeria ,en kebab och resten är borta. All service för en vanlig arbetare/ medborgare försvann.
  I dag kan man inte ens parkera i närheten av de små köpcentrumen.

  Gilla

  • grunehetgrot

   Om vi så lever i 500 år så kommer vi aldrig att få det så bra som på 50 och 60-talen. Vi kommer inte ens i närheten.

   Gilla

 • Argus

  Den har visserligen ett par år på nacken men jag kan ändå rekommendera den: https://www.ekonomifakta.se/globalassets/pdf/eko_det-har-blivit-battre_2015_web.pdf

  I den framgår att Sveriges resa mot välfärdsstat började i mitten på 1800-talet och är med andra ord INTE resultatet av alliansfriheten och neutraliteten under framförallt andra världskriget. Fram till 1890 tog det 275 år att fördubbla BNP/capita. Fram till 1929 34 år, 1958 29 år, 1984 26 år och NU 44 år. Med andra år ligger de gyllene åren på 1950- och 1960-talen. Tino Sannandeji har förövrigt räknat ut att arbetskraftsinvandringen stod för 1% av BNP-lyftet.

  Sedan kom Palme, massinvandringen, Miljöpartiet, Reinfeldt och Löfven.

  Gilla

 • Tore

  Mona tycker det är häftigt när andra betalar hennes skatt.
  Lars. Ohly bor på Östermalm på tryggt avstånd från sina väljare.

  Gilla

  • Maja

   Jonas Sjöstedt på Blasieholmen,granne med Grand Hotell.
   Så lever sanna kommunister med kopplingar till ;
   ”Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att den palestinska organisationen Demokratiska Fronten för Palestinas befrielse – DFLP – har nära kopplingar till den svenska organisationen Grupp 194. Grupp 194 har i sin tur kopplingar till Vänsterpartiet, och har vi flera tillfällen haft möten med Jonas Sjöstedt. Båda organisationerna anses vara emot en fredlig samexistens mellan Israel och palestinier. Grupp194 leds av Said Hadrous, vänsterpartistisk politiker och på partiets riksdagslista, skriver Expressen.”

   Gilla

 • Demokraturbloggen

  Prognoser framåt är aldrig tillförlitliga. Säkrast är att se bakåt om hur många

  Gilla

 • Tony

  Jo men lite bidrar dom importerade med, dom står ju
  i alla fall för över 70 % av beläggningen på våra
  fängelser?

  Gilla

 • Tanten

  Tvåtusen muslimer från Sverige vallfärdar nu till Mecca.

  Hoppas dom blir kvar där.

  Gilla

 • Konsulten.

  Men på den tiden behövdes ingen biståndsminister som flög söderut för att dela ut våra skattepengar.
  Och vi bedrev ingen sjukvård i Afganistan eller Afrika.
  Inga Afghaner fick sin pension skickad från Sverige.
  Inga barn i Afghanistan fick barnbidrag från Sverige.
  Inga avlidna Afrikaners pension hämtades ut av de anhöriga i Afrika.
  Och på den tiden gjordes inte hundratals utredningar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: