Löfven har hamnat i en svår knipa

INRIKES. På fredagskvällen kraschade förhandlingarna om ett nytt las-avtal igen när LO:s styrelse sade nej till det bud, som både Svenskt Näringsliv och PTK, som företräder omkring en miljon tjänstemän i privat sektor, tackat ja till. Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd, turordningsregler och kompetensutveckling. Men LO anser att det var alltför arbetsgivarvänligt, rapporterar TT/Omni.

Steget efter förklarar statsministerns problem

De strandade samtalen ställer till det rejält för regeringen. – Mycket talar för att det rycker närmare en regeringskris. Löfvens situation är ju väldigt problematisk. Om han gör som samarbetspartierna kräver av honom så kommer Vänsterpartiet att stå fast vid en misstroendeförklaring och då finns det en majoritet i kammaren för att fälla regeringen, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Samtidigt är hans bedömning att Vänsterpartiet egentligen inte vill fälla regeringen, men är tvungna till det eftersom man villkorade sitt indirekta stöd till regeringen genom att lägga ner sina röster när Löfven valdes till statsminister.

– Man gjorde det inom vissa gränser. Man sade att man inte skulle tolerera regeringen om man gjorde på det sättet som man är på väg att göra nu. Det är inte heller den politik som Socialdemokraterna som parti vill ha. Den kommer att bli svår att förankra internt, säger Tommy Möller, och tillägger: – Statsministern sitter i en rävsax.

Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, anser också att Stefan Löfven har fastnat i rävsaxen. – Lägger han fram utredningens lagförslag blir det misstroendevotum och lägger han inte fram det så måste Centerpartiet och Liberalerna bryta samarbetet om de ska ha någon heder kvar. Och eftersom regeringen baseras att man har positivt stöd från dem och ett passivt stöd från Vänsterpartiet skulle de falla ändå, säger Glavå.

Läs vidare hos TT/OMNI…

– Pettersson har inget emot en regeringskris och ett extraval men tycker att lagen om anställningsskydd ska vara just en lag, alla är inte med i facket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Löfven har hamnat i en svår knipa

 1. Jag Älskar steget efters teckningar en bild säger men än 1000 ord måtte SD se till att han gör deras Valafifscher

 2. Blir inget omval. V Bara stor i korken. L kommer inte in i riksdagen. C kommer att påstå att de fick igenom de som de ville.
  Svar till Anders längst ner. Hur han tänkte när han skrev på avtalet.
  Han har inte förmågan att tänka, det är därför som det ser ut som det gör i landet.

 3. Löfven hamnar alltid i knipa, eftersom han inte kan tänka själv! Hur faderns kan kan sossarna ha honom som ansiktet utåt!! Karl-fan är ju imbecill! Han kan ju inte hålla ett tal utan manus.. Fantastiskt.. Sveriges Eminenta… Där tog orden slut!!

 4. ”-Lägger han fram utredningens lagförslag blir det misstroendevotum och lägger han inte fram det så måste Centerpartiet och Liberalerna bryta samarbetet om de ska ha någon heder kvar.”

  Heder? Vadå heder? Skulle C och L ha någon heder att tappa?

  Näppeligen. För övrigt inte ett enda parti av sjuklövern!

 5. Kommer ni ihåg partiledardebatten där Löfvén ansåg Arbetsrätten och LAS så pass centralt viktiga att det t.o.m. spillde över på Åkessons inlägg om bristen på utvisningar av utländska våldtäktsmän. Las betraktas alltså som en helig ko av såssarna. Ska bli intressant att se hur pass helig den är när den åtråvärda makten kommer på spel. Röskrikans lockrop förpassar säkerligen Las på soptippen till förmån för fortsatt maktbegär.

 6. Löfvén – Avgå redan idag, för snart sitter du inte ens i en knipa längre. Du åker ut på öronen. Avgå nu, om du ännu har någon liten strimma av sinnesnärvaro i behåll.

 7. Intressant situation som Stefan Lövfen har satt sig i. Som tidigare fackföreningsman och metallordförand ska han då slakta den heliga kon bara för att partitoppen ska sko sig mer och sitta kvar vid makten.
  Inför valet så deltog han också i en reklamfilm ätandes korv där han upprört varnade för de slemma borgarna som vill göra det han nu vill göra för maktens sötma.
  I Nomeklaturan så är det säkert många som tänker, fuck facket bara kör det är mycket som står på spel.

 8. Stefan Löfven tycker inte om när det blir en massa ”käbbel”.

  Det är ”oacceptabelt” enligt statsministern.

 9. Läser att Per Bolund önskar en majoritets regering vid
  nästa val, som består av S, M P, V P och C???
  Då skulle alltså dom som är grovt ansvariga till kaoset
  i Sverige få fortsätta, fast nu i majoritet att förstöra landet?

  Jisses, ifall Svensken röstar fram denna kökkenmödding
  till regering så är folket inte värd ett bättre land!

  Ja önska kan man alltid, själv önskar jag att vinna 20 miljoner
  på lotto till jul, plus att nämnda MP V P C och S åker all världens
  väg ut ur regeringen vid nästa val!? Som sagt , önska kan man alltid!

  • Man tror inte att det är sant! Nuvarande regering vill verkligen kör vårt Sverige i botten, och dessutom överlämna Sverige till islam! Jag finner inte ord nog!!

 10. Det viktiga med att få bort LAS är att man måste kunna säga upp folk av personliga skäl.

  Vi som har fel värdegrundlag kan ju inte få jobba kvar.

  Och så måste vi kunna byta ut folk utan anställningsbidrag mot sveriges framtid.

 11. Törs ingen fråga mästerförhandlaren hur han tänkte när han skrev på avtalet ?
  Att det skulle komma en reaktion kan han väl inte varit okunnig om .

Kommentera