Etnisk- och klanröstning ett växande problem

DEMOKRATI. År 2006 gav sig Metin Ataseven in i politiken som moderat. 2010 berättade Metin Ataseven att familjen tidigare varit socialdemokrater men han fick 500 personröster i valet. Göran Rosenberg TV4, frågade –socialdemokratiska röster gick alltså från socialdemokraterna till dig. – Ataseven svarade: ja det gjorde det. Rakt av, skrev bloggen 2013.

Klanen, släkten, familjen går före allt annat. Klanmentaliteten genomsyrar hela Södertälje, från botten till toppen. Man förhandlar om rösterna, om en position om makt. Den som går med i ett parti kommer inte ensam utan med hundratals röster. Man har tagit med sig klantänkandet in i politiken och satt demokratin ur spel. Metin Ataseven blev riksdagsledamot för moderaterna 2010-2014, det var fyra år efter han gav sig in i politiken.

-Ideologin betyder inget. Partiet är enbart ett redskap för att ha kvar makten inom gruppen – klanen.

Om Metin Ataseven på bloggen…

Nu tar Rebecca Weidmo Uvell upp problemet igen. Nu gäller det inte ett riksdagsval utan en omröstning om Matbloggspriset, det låter kanske inte så allvarligt men det är etnisk röstning som ligger bakom. Det är svårt att konkurrera när alla somalier röstar på sin somaliska favorit och maten är oväsentlig.

Hur blir det när vi röstar efter etnicitet? Bästa matbloggare, bästa fotbollsspelare, bästa statsminister, många grupper utom svenskarna kan nog tänka sig att gör det.

Vi har den tidigare moderate riksdagsledamoten Abdisiriak Waberi som kommer från Somalia. Han vägrade på direkt fråga från Pettersson svara på vad han prioriterade i sitt arbete. Sverige, Somalia eller islam. Där tror jag Sverige kom i sista hand, som nytillträdd riksdagsledamot blev Waberi (M) suppleant i försvarsutskottet där man bereder bland annat militära frågor, samhällets krisberedskap och landets säkerhet, det under en tid när Sverige hade soldater i Somalia. Inom moderaternas försvarskommitté hade han ansvaret för, bland annat, Försvarshögskolan och militärhögskolorna. 2014 fick han inte nytt förtroende till riksdagen.

Om Abdisiriak Waberi på bloggen…

Dåvarande försvarsminister Karin Enström (M) och Waberi (M)

Laila Elmi Ali tog hjälp av ett fotbollslag för att komma in I riksdagen.

Leila Elmi Ali. pressbild Miljöpartiet

S lovar att samarbeta med Sveriges Muslimska råd

De hånskrattar åt oss: Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Etnisk- och klanröstning ett växande problem

 1. Vi bör var och en göra några kopior på överenskommelsen mellan Muslimska brödraskapet och sossar och dela ute på anslagstavlor, bilar , mm offentliga platser.

 2. Klanfolk röstar strukturellt på folk från samma folkgrupp/klan, som de själva tillhör.
  Svenska partier kvoterar in minoriteter, för att framstå som öppna och toleranta.
  Ändå kritiseras vi för rasism, främlingsfientlighet och vara hatiska.

  • Utlänningar kallar oss för rasister eftersom de har blivit lärda att det är det man ska kalla oss.
   Min flickvän, som jobbar som barnskötare, vikarierar på många olika förskolor i Göteborg och träffar allt i från etniska svenska lärare och barnskötare till somalier och andra utlänningar.
   En historia som hon berättade sticker ut. Det var en kurdisk tjej som varit barnskötare i några år och de kom in på vilka förskolor de brukar jobba på berättade kurden att hon aldrig jobbar i centrum (där primärt svensk personal finns) för där är det svenskar och de är rasister.
   ”Hur vet du det?” undrade min flickvän. ”För de är svenskar” blev svaret.
   ”Har du jobbat med svenskar förut?”
   ”Nej, aldrig, jag jobbar bara här i Bergsjön/ Angered.”

   Så summa summarum är att de är indoktrinerade till att påstå att svenskar är rasister. Som jag svarade efter att hon berättat historien; den enda rasisten i den här historien var kurden.

 3. Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun har helt oväntat blivit mätt på inflödet av nyinflyttade, som enligt partikamraten Stefan Löfven (S) ”blir en förtjänst för samhället lite längre fram”.

  Delcitat

  Södertäljepolitiker i protest mot länsstyrelsen: Skicka inte flyktingar hit.

  Nu är det dags för Södertälje att börja ta emot flyktingar genom länsstyrelsens mottagningssystem. Men det har fått politikerna i den styrande majoriteten i kommunen att ryta ifrån i ett protestbrev.

  – Vi kämpar mot den utbredda segregationen i Södertälje, säger Boel Godner (S). (Publicerades 9:e oktober 2020)

  Slut delcitat

  Läs mer, se och lyssna till kort video på länken till SVT:s lokala nyheter för Södertälje.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sodertaljepolitiker-i-protestbrev-vi-vill-inte-ta-emot-fler-flyktingar

  • Om jag säger så här. Efter det enorma misstaget att rösta på Reinfeldt är jag mycket försiktig .Reinfeldt ljög oss rätt upp i ansikte och hade onda avsikter.
   Nej ,inga vägtullar. Samma dag som han valdes avslöjade han sin lögn.

   Ångrar det hela livet. Nu ligger Jimmie bäst till ..

 4. Väljarna har bara betydelse vart fjärde år då får man ljuga bäst man kan och utställda löften är inget värda som kan brytas direkt.
  Kan man köpa röster i bulk med andras pengar så är det naturligtvis bekvämast.
  Den kampen verkar socialdemokraterna ha vunnit.

 5. Leila Ali Elmi som samlade med ett somaliskt fotbollslag personröster till sig själv, knapptryckerskan. Och sitter nu och åtnjuter en ohyggligt hög lön med sin frånvaro i Riksdagen. Helt sjukt.
  Det minsta man bör begära är att behärska det svenska språket, men nej! Har man rätt hudfärg går det bra med somaliska.

Kommentera