Sagan om makten, maffian och familjen

Det var en gång en välmående stad – den kallades kringlornas stad och kringlan sågs som en symbol för tur, ett långt liv och framgång, den goda Södertäljekringlan blev en symbol för staden.

En dag började främmande folk komma till staden, i början kallades de gästarbetare, det var ett fint ord, gäster som kom för att arbeta. Så småningom började det komma folk långt bortifrån, från fjärran land med andra språk och vanor. Kringlorna försvann och med dem stadens välmående och framgång.

De främmande kallades invandrare, flyktingar, nyanlända  och nybyggare, det sista ordet hade regeringen hittat på för att lura människorna i staden att de var bra på att bygga nytt men de nya svenskarna hade inte en tanke på att bygga något från grunden, de såg ett rikt land ligga öppet med en massa fördelar som bara väntade på att bli utnyttjade, de föraktade de naiva svenskarna för att de så lättvändigt lät sig luras på det som de kämpat för i hundratals år.

Många av de nya svenskarna var hederliga och skaffade sig ett arbete medan andra föredrog att börja med brottslighet som rån, mord, beskydd, utpressning, hot, sprit, knark osv. För pengarna som blev över köptes krogar, ofta efter hot om våld, den ena efter den andra, ibland åkte någon fast för bokförings- och skattebrott, alkoholtillstånd drogs in men det hindrade inte den fortsatta expansionen. Släktingar och bulvaner användes i stället.

Nästa steg blev att köpa och starta mer ”etablerade” företag och en specialitet blev assistans och hemtjänstbranschen samt fastigheter.

Idag för att ta ett exempel ur sagornas värld häktade Silva Gündüz och hennes dotter Meryam tillsammans med åtta andra. Chefsåklagare Tora Holst på Internationella åklagarkammaren hade åberopat häktning för grovt bedrägeri, sannolika skäl, för samtliga tio personer. Det handlar om åtta kvinnor, varav sju är bosatta i Södertälje, i åldrarna 22 till 68 år, och två män, båda från Södertälje 34 respektive 31 år. Internationella åklagarkammaren har hand om fall där brottsligheten har förgreningar in i ett annat land. Företaget som Gündüz drev heter Jome omvårdnad AB, och nog vårdar de sig själva alltid,

Silva Gündüz har tillsammans med man och söner drivit mängder av krogar, de har ofta fått problem alkoholtillstånd och skattmasen, nu är hon häktad för olagliga affärer i en helt annan bransch.

Intressant är att Silva tidigare satt i kommunfullmäktige för vänsterpartiet, men hon lämnade politiken 2006 när hennes lillebror gav sig in i politiken som moderat. I den här sagen om kringelstaden går nämligen klanen, släkten, familjen före allt annat. Klanmentaliteten genomsyrar hela Södertälje, från botten till toppen. Man förhandlar om rösterna, om en position om makt. Den som går med i ett parti kommer inte ensam utan med hundratals röster. Man har tagit med sig klantänkandet in i politiken och satt demokratin ur spel.

-Ideologin betyder inget. Partiet är enbart ett redskap för att ha kvar makten inom gruppen – klanen.

Metin Atasevens är lillebror till Silva Gündüz, 2010 berättade Metin Ataseven att familjen tidigare varit socialdemokrater men han fick 500 röster i valet. Göran Rosenberg TV4, frågade –socialdemokratiska röster gick alltså från socialdemokraterna till dig.2013-11-15_1805

– Ataseven svarade: ja det gjorde det. Rakt av.

Han menar säkert inte andra invandrare eller andra syrianer, för syrianer finns i alla partier, han menar släkten och klanen.

Klanen och släkten är en förutsättning för överlevnad, det var det där de kommer ifrån – Familjen har varit en förutsättning för överlevnad.

Metin Ataseven och familjen fick i april 2003 köpa Ronna centrum, det vill säga kvarteret Handelsboden med 53 lägenheter och 12 butiker, av Södertälje kommun för 26,5 miljoner kronor. Det var ett kraftigt underpris och varför affären gick igenom är oklart. När Ginatas AB fick köpa Ronna Centrum ställdes vissa »villkor« enligt beslutet som fattades i kommunala fastighetsbolaget Telge Bostäders styrelse, men vad det var kan Telge Bostäders nuvarande vd Eva Nygren inte svara på. Ingenting annat än att beslutet finns i arkivet. Ingen finns kvar som minns.

I Telge Bostäders beslut om försäljning av Ronna centrum hänvisades till familjen Atasevens långa erfarenhet av företagande i Södertälje inom fastighets- och restaurangbranschen: de hade tidigare köpt gamla stationshuset i staden och utvecklat det till ett hus med både kontor och restaurang, »också utvecklat restaurant Eagle och Avenyn på Marenplan«.

Det är möjligt att styrelsen inte läst tidningen.

En lördagskväll fem månader tidigare hade tillsynsmyndigheten slagit till mot flera restauranger i Södertälje, avslöjat smuts och snusk – »Aldrig tidigare stött på så många och så allvarliga brister«, stod det i Länstidningen – och värst tycks Restaurang Avenyn (storasyster Silva Gündüz) ha varit, för den stängdes med omedelbar verkan: köksgolvet murket, nedfallande kakel, fuktskador, läckande öltankar och så vidare. Vad som inte stod i tidningen men som kommunens egna tjänstemän naturligtvis visste var att skattemyndigheten kopplats in eftersom inspektörerna lagt rabarber på bokföring, kassaregister, remsor, kvitton – även ur papperskorgar – och det var något som inte stämde. En brottsutredning var på gång mot Metin Atasevens äldre bror Tony, vd för och majoritetsägare av bolaget som ägde Avenyn. Krogen öppnade igen, under ny ledning, med Tony Ataseven borta ur bolagsstyrelsen, men krogen förlorade alkoholtillståndet i mars 2004 – efter en utredning av alkoholinspektör Mats Hansson – trots väldiga protester från familj och delägare: skrivelser, uppvaktning, till och med namninsamling. I maj 2005 dömdes Tony Ataseven till två års fängelse och fem års näringsförbud för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll: minst 4 miljoner kronor hade smusslats undan, plus moms.

Alkoholinspektör Mats Hansson skulle för övrigt sluta sitt arbete efter det att någon i januari 2005 placerat en bomb på hans bil. Polisutredningen lades ner men har nyss återupptagits, fogats till polisens särskilda Södertäljeinsats.

Oklart alltså varför just Ginatas fick köpa Ronna centrum, men självfallet hoppades alla inblandade att familjen Ataseven, så väl förankrad i stadsdelen, staden och den syrianska folkgruppen – man fanns både på krogen och i kyrkan, i fotbollslaget och kommunfullmäktige – skulle se till att det nedslitna bostadsområdet utvecklades, att integrationen underlättades. Enligt samstämmiga uppgifter från Ronna blev det tvärtom. Där förr post och bank och butiker funnits flyttade föreningar in och dessa föreningar organiserade i alla fall inga studiecirklar, kastade knappast varpa. Ingen av dem, sex till antalet, uppbar föreningsbidrag.

Föreningarna var förtäckta spelklubbar. – Alla var spelklubbar, säger Lars Alvarsson, polischefen i Ronna, och han ger en korthuggen beskrivning av interiören: runda bord med grön filt och de spelade inte om tändstickor.

Klubbarna lär ha dragit till sig spelare från hela Mälardalen. Hyresgästerna klagade på störd nattsömn då besökarna – alla män – bröt upp framåt morgontimmarna, glada i hatten, natt efter natt. Polisen sa sig ingenting kunna göra då sedelbuntarna fanns någon annanstans än på borden och ingen berättade och alla hade ordentliga kontrakt med fastighetsägaren.

En natt i maj 2009 började det brinna på Café Oasen. Orsaken var visst slarvigt dragna elledningar, men då polisen passade på att gå husesyn upptäcktes ett låst rum och i rummet – när man efter vissa om och men fått nyckeln till dörren – kartonger med sprit, alkoläsk och öl från golv till tak. Spriten – 6 000 liter – var importerad, ukrainsk. Intressant, tyckte polisen och gjorde en minnesanteckning, var att den enda svenska importören av detta ukrainska eldvatten heter Ziete AB och i den bolagsstyrelsen hade Tony Ataseven suttit ett halvår tio år tidigare. Företagets ägare var för övrigt samme man, i det civila vaktchef vid Södertälje sjukhus, som ägt en minoritetsandel i bolaget som ägt restaurang Avenyn.

Eftersom ingen gjorde anspråk på spriten lades polisutredningen ner.

Besim Aho är med facit i hand kritisk till att Metin Ataseven med familj fick köpa Ronna centrum.

– Jag har ingenting emot att kommunen säljer delar av sina tillgångar, inte om de nya privata ägarna har långsiktiga planer för att rusta upp. Vi har fantastiskt fina exempel på det. Men man ska akta sig för att sälja till oseriösa företag som handlar kortsiktigt. Den utveckling vi har sett i Ronna centrum visar att vi inte borde ha sålt till dem.

Ronna centrum är inte det enda familjen Ataseven äger, det kan vara en förarglig plump i protokollet. Atasevens är ju, som polischefen Lars Alvarsson uttrycker det, »en känd och respekterad affärsfamilj i Södertälje«. Bröderna, sex till antalet, »trevliga killar«, har aldrig misstänkts för den sortens brott som sedan december avhandlats i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt – möjligtvis med undantag för en bror som figurerar i den digra utredningen, några avlyssnade telefonsamtal, men han förklarar i polisförhör dessa kryptiska ordväxlingar med en av de åtalade om penningsummor hit och dit att det handlar om spelskulder: »Vi har då spelmissbruket som gemensamt intresse kan man säga.« Metin Ataseven, hans far, bröder, syster, svåger och syskonbarn har långsamt och med framgång byggt upp ett litet familjeimperium, på flera platser i landet, i flera branscher:

Fastigheter äger familjen Ataseven först och främst genom Ginatas AB i Södertälje, Järna, Hultsfred, Mariestad och Töreboda. Åtta fastigheter allt som allt, värderade till 53,7 miljoner kronor. Två andra bolag, GDT Station i Södertälje AB och Ataseven Fastighets AB, äger också fastigheter, i Södertälje och Fagersta.

Byggverksamhet har de engagerat sig i både direkt – Ginatas i Karlstad AB, där Metin Ataseven sitter i styrelsen, och Alex Fönsterservice i Södertälje – och genom majoritetsägande i dotterbolag som CG Grundel Fönstersystem AB och DB Bygg i Oxelösund.

Hotell finns i fastigheten på Bergslagsvägen 30 i Fagersta, men har stängt efter en (anlagd) brand i november 2009.

Restauranger drivs genom flera bolag, framför allt av syster Silva Gündüz och hennes man Gabro, bland annat i samma lokaler på Slussgatan 5 i Södertälje där Avenyn förr fanns. De äger även frisörsalonger i Stockholm, Lidingö och på andra håll.

Atasevens familjebolag äger som sagt Ronna centrum och där låg spelklubben Café Oasen, där det brann 2009, men, men där har även tre mord skett. Metin Ataseven var tidigare vd för bolaget som hyrde ut till spelklubbden, men avsade sig uppdraget i och med riksdagsinträdet, efter dubbelmordet på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa i juli 2010. Det första mordet hade inträffat dagen före julafton 2009.

Idag är Metin Ataseven moderat riksdagsman.

– Pettersson hoppas ni förstår att allt detta är uppdiktat, all eventuell liknelse med verkligheten är en tillfällighet, det är en saga punkt! För vore det sant så skulle våra politiker för länge slagit näven i bordet och gjort något åt människorna som förstör vårt land eller hur…

Tidigare HÄR 

Källor: andra bloggar, tidningar, tips och domstolshandlingar.

18 thoughts on “Sagan om makten, maffian och familjen

 1. […] DEMOKRATI. År 2006 gav sig Metin Ataseven in i politiken som moderat. 2010 berättade Metin Ataseven att familjen tidigare varit socialdemokrater men han fick 500 personröster i valet. Göran Rosenberg TV4, frågade –socialdemokratiska röster gick alltså från socialdemokraterna till dig. – Ataseven svarade: ja det gjorde det. Rakt av, skrev bloggen 2013. […]

 2. Va` gulligt, en stridshäst och en stridskamel i samma soffa!

  Denna extremt utbredda kriminalitet kallas ”effektiv organisation” och ”ekonomisk framsynthet” av Halef Halef, ordförande i centralstiftet och en av maffiagrenarnas s.k. överhuvud.
  (Ej att förväxla med KD-politikern Robert Halef).

  Den besvärande uppmärksamhet som maffiaverksamheten fått, föranleder Halef att år 2012 författa följande pressmeddelande från den ”Syrianska Alliansen mot organiserat hets och förtal av folkgruppen” (det behövs t.o.m. en speciell organisation för att mörka maffianverksamheten!), alliansen är en koalition av följande syrianska organisationer (läs: bidragsmagneter):
  Syrianska Riksförbundet, Syrisk Ortodoxa Kyrkans Centralstyrelse, Suryoyo SAT, Syrianska Arameiska Ungdomsförbundet, S:t Afrems Församling,Syrianska Föreningen i Södertälje, Syrianska FC, SOKU Södertälje!

  Klan-Maffian fördömer ordningsmaktens desperata kamp mot Syrianernas utbredda, grova brottslighet med bl.a. följande förnekande argumentation:
  (OBS! DETTA ÄR SYNNERLIGEN IRONISKT 😉

  ”Flera av våra medlemmar rapporterar om en vardag med hätska inspektioner, tillslag, revisioner, telefonavlyssningar, polisspaning, visitationer och husrannsakningar där bostäder, bröllopsfester, affärs-, kyrko- och föreningslokaler under en längre tid och vid upprepade tillfällen stormats av inspektörer, polis och tjänstemän. I flera fall har dessa räder utförts av maskerad polis med dragna vapen.”

  ”Arbetet härvid har spårat ur till den grad att det utvecklats till en hetsjakt som till synes specifikt och enbart riktar sig mot den syrianska folkgruppen. En stor del av våra medlemmar upplever att de blir utsatta för en kränkande och diskriminerande behandling av polis, myndigheter och kommun.”

  Stackars, OSKYLDIGA Syrianer!
  Och så kommer den obligatoriska beskyllningen om symbios med Nazismen, det är här man börjar skratta högt!

  ”Att vi ens behöver ge ut denna skrivelse, ett försvarstal, för en enskild etnisk grupp i 2000-talets Sverige känns mycket dystert. Ett försvarstal riktat mot media, polismyndighet och kommun lämnar en bitter eftersmak, en illaluktande fläkt av 30-talets tyska vindar.”

  Mena-blattar är skrattretande förutsägbara, och att spela oskyldiga till precis ALLT skit som de överbevisas med, ligger i de degenererade generna.

 3. Mycket bra artikel! Jag har, från kontakter i sjukhuset, hört vad den här vaktchefen pysslade med. Han sparkades i all tysthet, inte efter spritaffären utan efter nästa förseelse med stölder i sjukhuset.

 4. Fantastiskt journalistiskt grävande! Törs nästan inte berätta om när jag bodde i Södertälje för länge sedan, t o m i Ronna. På den tiden fanns det bara norrlänningar och finnar där, kanske någon grek.

  Södertälje var då en mysig stad med många arbetstillfällen och närhet till havet även om den både kallades Kringelstaden och Toksta’n.

 5. Jag vet inte hur andra agerar inför städer som Malmö, Södertälje, Norrköping mm? Jag trycker iallafall gasen i botten på bilen…

 6. Pettersson:
  En fantastisk saga…Det enda som jag saknade var knorren på svansen!
  T.ex.”Och är det inte skjutna(eller möjligen sitter inne),lever¨och frodas de ännu i Södertälje”

 7. Det där var inte kul att läsa. Men det är bra att polisen nystar i ekonomisk brottslighet.

   • Kan de? vill de? tro att det är mera önsketänkande av våra ass till politiker. De skulle nog låta sina fruar knulla för ett par ynka röster!

Kommentera