Två somalier döms för medhjälp till terrorism – 67 människor dog för 7 år sedan


ISLAM. Två män fälls för inblandning i attacken mot köpcentrumet Westgate i kenyanska huvudstaden Nairobi 2013, rapporterar Reuter med flera internationella medier.

De döms för stämpling till terrorbrott och stöd till en terroristgrupp då de hjälpt de fyra attentatsmännen. En tredje åtalad man frikänns helt. De tre åtalade heter Hussein Hassan, Liban Abdullah Omar och Mohamed Ahmed, alla etniska somalier men två var kenyanska medborgare.

De ansvariga bakom attacken går fortfarande fria och därför ifrågasätter bland annat människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) domen.

Påföljden har ännu inte meddelats. Det är drygt sju år sedan som 67 människor dödades och många skadades när en handfull terrorister besinningslöst öppnade eld mot lördagshandlande människor i köpcentrumet Westgate i Nairobi.

Det var en liten grupp terrorister från al Shabab som började skjuta alla de såg. Därefter belägrade terroristerna Westgate i tre dagar innan militären sprängde den del av köpcentrumet där angriparna fanns och sköt ihjäl terroristerna. De terrorister som fälls nu döms för att ha hjälpt attentatsmännen.

Gallerian var en symbol för Kenyas växande medelklass.

Efter attacken har Al Shabaab fortsatt att utföra attacker i Kenya, bland annat en attack 2015 mot Garissa University där 166 människor dödades och en attack 2019 på ett hotell- och kontorsanläggning i Nairobi som dödade 21 personer. Attacken 2019 var den första som leddes av en kenyan som inte var en etnisk somalier, ett resultat av al Shabaabs intensiva ansträngningar att rekrytera fler utlänningar.

Östafrika har länge plågats av militanta islamister. Tvillingattackerna från al Qaida på USA:s ambassader i Tanzania och Kenya 1998 dödade 224 människor. Några av de ansvariga hittade senare sin tillflykt till al Shabaab i Somalia.

 • TIDIGARE 2015-09-04. 100 människor har mördats utomlands av ”norska” terrorister

ISLAM. Den 21 September 2013 gick fyra unga män till köpcentret Westgate i Nairobi, Kenya. Minst 67 människor dödades när terrorister sköt, kastade granater och tog gisslan bland kunder och personal till köpcentret.

Den somaliska terrororganisationen al-Shabaab tog på sig ansvaret för attacken, och ”norska” Hassan Dhuhulow (23) var en av terroristerna. Namnet var inte okänd för säkerhetspolisen (PST), som flera år tidigare hade kontaktat Dhuhulow och försökte stoppa honom från radikalisering.

Aftenposten har tidigare skrivit om Dhuhulow, som gick från att vara mönsterelev i Norge till massmördare i Kenya. Läs HÄR.

Dhuhulow arbetade aktivt med att rekrytera norska muslimer. Läs några av hans inlägg HÄR.

Undersökningen har visat att de familjeförhållanden som tillhandahölls till de norska immigrationsmyndigheterna när Dhuhulow kom till Norge 1999, inte var korrekta. Bland annat är den kvinna som sa att hon var Dhuhulows syster, inte släkt med honom.

2015-09-04_0737

Tre norska terrorister har tagit 100 liv utomlands. alla tre har seglat vidare till Allah. 

Mer på Aftenposten

Om Westgate på Petterssons tidigare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Två somalier döms för medhjälp till terrorism – 67 människor dog för 7 år sedan

 • age

  – men han är ju muslim!

  D.v.s. han är ju skyddad av kontraktet,
  LANDSFÖRRÄDERIET, som socialdemokraterna skrev med Muslimska Brödraskapet 1999!

  D.v.s. vi måste importera honom och
  hans 48 ”släktingar” och försörja dem
  hela livet i lyxiga lägenheter!

  Har du skrivit och frågat SÄPO om
  kontraktet ännu?
  – om inte: – gör det direkt’
  Det kan rädda Vårt Fosterland!

  Gillad av 1 person

 • Stenbock

  Hur många av deras kompisar lever nu på bidrag,ett skönt avslappnande liv i Abzurdien ?
  Hade tänkt skriva Borlänge men de finns med säkerhet lite runt om i landet,bakom alla Bergen…

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: