Att rädda Afghanistan är Sveriges moraliska skyldighet

BISTÅND. Afghanistan står på randen till kollaps och Sverige har en moralisk skyldighet att rädda dess invånare från svält och död. Det skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén, på SvD Debatt, tyvärr bakom betalvägg.

Steget Efter

Att det internationella samfundet inte vill legitimera talibanregimen genom att tillåta överföringar till den afghanska statskassan är förståeligt, men de sanktioner som skulle straffa talibanerna straffar nu befolkningen, skriver han. Stefansson efterfrågar alternativa vägar.

”Sverige bör som en av givarna till Världsbankens fond, ARTF, sätta press på de 30 andra givarländerna att frigöra likvida medel från de frysta tillgångarna och säkra tillgången till kontanter.”

-Pettersson kan inte se att Sverige har något ansvar för Afghanistan. I 60 år har Sverige varit FN:s jultomte och för varje år har vi blivit fattigare och det är tveksamt om våra tusentals miljarder gjort någon nytta, men vi ska inte vara omöjliga. Vi kan skicka 70.000 välutbildade entreprenörer som kan språket och har lokalkännedom att bygga upp landet…

Afghanaktivisten Fatemeh Khavari och en liten. Vem den lille är vet jag inte men han är troligen ett ensamkommande barn som vandrat ända hit alldeles ensam. Kul att de hittat ett riktigt barn i varje fall.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Att rädda Afghanistan är Sveriges moraliska skyldighet

 1. Varför ska vi underhålla och bjuda ”U- länder” ?

  Dessa länder, som under många decennier har ägnat sig åt att avla barn
  i stället för att bygga fabriker och annat som kan utveckla landet, har själva valt den utvecklingen !

  50% av världens befolkning är dummare än genomsnittet !
  – det kan vi inte påverka !
  – varje individ, grupp och land väljer sin egen utveckling !
  – vi måste acceptera det !

  Jämför fjällemlarna; När de avlat för många avkommor ………… = bra läsning !

 2. Att rädda Afghanistan är inte Sveriges skyldighet. Det är talibaneras sak och övriga muslimer i området när dom slutar döda varandra. Och så får självklart alla medlemmar i Svenska Afghanistankommiten satsa hur mycket egna pengar dom vill i insamlingar som går ner till talibanerna. Men det är inte Sveriges och svenska skattebetalares sak att rädda ett land som inte vill räddas. Dom säger väl som Alfons Åberg. ”Kan själv.” Sverige har ju redan flugit hem tusentals som varit anställda av svenska försvaret. Semesterfirarna kan väl ta samma bolag hem som dom åkte dit med. Och glöm inte att vi redan har gett tusentals barn därifrån gratis gymnasieutbildning, trots att vi inte ens vet om dom kommer därifrån.

 3. Nej, vi har inget ansvar Afghanistan, utan vill de ha hjälpa får de vädja till länderna i närområdet.

  14
 4. ”Sverige har en moralisk skyldighet att rädda dess invånare från svält och död.”
  Ummm.. nej. Vi har ingen moralisk skyldighet överhuvudtaget gentemot någon annan än våra egna medborgare.
  Skulle gissa på att Andreas Stefansson är socialist och därmed ateist så han kan inte komma och snacka om moral överhuvudtaget eftersom moral för dem bara är en personlig åsikt.

  17
 5. Det blir som ett lotteri, 96- 98 % av miljarderna försvinner i de snillrikas byxfickor och ev. 2-4% används till befolkningen kanske.
  Nej de skall inte skänkas bort miljarder i kubik.
  Ta hand om våra egna, en gång för alla.

  25
 6. Att rädda Sverige är vår förbannade skyldighet ! Bara att läsa innantill i grundlagen. Börja med pensionärerna och uteliggarna.

  54
 7. Afghanistan har ju själva till stor del bjudit in
  muslimerna.

  Det är heller inte vi som har avlat detta överskott av individer i landet.

  Därmed har vi ingen skyldighet eller skuld mot Afganistan.

  När Afghanistan har kastat ut alla muslimer ur landet och lärt sig själva att arbeta kan det bli aktuellt att hjälpa landet .

  – kan troligen dröja några år ?

  Vi räknar med att sllah hjälper/frälser landet.

  32
 8. Moral, sed eller sedvänja mer ingen plikt, herr Generalsekreterare.

  Varför skall vi ha plikt att hjälpa dessa människor som anser oss för orena, otrogna varelser inte till dem likvärdiga.

  Han har en moralisk skyldighet, inte vi, han bör genast flytta kontor och anamma levnadsförhållande till Afghansk nivå.

  51
 9. Låt de underutvecklade vildarna i skitländerna själva ta sig ur skiten. Det fick vi göra i detta landet för 200 år sedan.

  63
 10. Nej, vi har ingen skyldighet att rädda Afghanistan. Men som många politiker och statliga tjänstemän som har storhetsvansinne, tror Andreas Stefansson att vi fortfarande är en stormakt som på 1600-talet.
  Mitt förslag är att Andreas Stefansson och hans politiker och tjänstemannakompisar gör en insats med eget kapital och räddar Afghanistan. Ni har ganska höga löner. Jag önskar er lycka till. Och berätta gärna hur det gick.

  69
 11. Afghanistan har tredubblat sin befolkning på några decennier. Är det den svenska skatteslavens ansvar? Flytta hela den svenska afghanistankommitten till Kabul. Där kan Andreas Stefanson med följe lära talibanerna hur man sköter ett land. Tag med er kvinnor och barn!

  68
  • Bilda en kommitté och fixa skattestöd, insamlingstillstånd och några utgångna batikhäxor, så finns det möjlighet att leva på andras pengar. Helt enligt socialismens parasitverksamhet.

   45
 12. Vi har väl ingen skyldighet mot detta skitland som förintar sig själva
  vad är det för jävla dravel.Montera bort idioterna som styr landet istället.
  Allt bistånd till dessa länder förlänger bara lidandet för befolkningen.

  61
 13. Vi har flera hundra tusen fattigpensionärer som har slitit ett helt liv och får leva under svåra förhållanden. S struntar fullkomligt i fattigpensionärerna och slänger ut en massa miljarder på korrupta länder. Det har ju nu visat sig att ingen har koll på vart pengarna tar vägen…

  59
 14. Det gäller att marknadsföra sig och det gör man bla som Stefansson genom insändare. Alltid lockar det några bidragsgivare. Organisationen behöver pengar. Man har ett kontor med ett 20-tal anställda.
  Jag undrar hur mycket skattebetalarna bidrar med till organisationen och hur mycket pengar som verkligen går till Afghanistan.
  Man kan ju undra varför vi överhuvudtaget har haft trupp där. Var det för att hålla Talibanerna borta från makten, eller? Och nu ska vi plötsligt stödja dem ekonomiskt. Tycker synd om de döda och skadade svenska soldaternas anhöriga. Era söner dog och skadades helt i onödan.

  59
 15. Bra idé Pettersson !
  Vi inhemska svenskar utgör 7.5-8 miljoner själar men tycks av somliga vilsekomna ses,som världens ledande makt.

  54

Kommentera