Stäng

91 procent i skatt räcker inte, regeringen vill höja!

SKATTER. I förslaget till budget som regeringen presenterade igår ingår höjda alkoholskatter. Det kan vara lockande att höja skatteintäkterna när det är svårt att resa på grund av corona, men det kommer andra tider. För bara öl har skatteintäkterna ökat med c:a 300 miljoner hittills i år och finansminister Magdalena Andersson tänker sig att ännu en höjning av den svenska alkoholskatten på öl, vin och sprit ska ge 550 miljoner extra per år, det är mindre än en piss i Mississippi. 

Steget Efter

Med ännu större prisskillnader mellan alkohol inköpt i Sverige och köpt i andra länder är risken stor att Systembolagets försäljning till slut minskar och då hjälper det inte med högre skatt för att stärka statskassan. Finansministern riskerar att skjuta sig själv i foten med argumentet att ett par kronor till gör inget.

Nedanstående inlägg skrev jag i augusti 2010 så det kan skilja i någon detalj men är i huvudsak riktigt.

Skatt på skatten gör 91 % i total skatt!

Ni tror väl naturligtvis inte på denna rubrik men det är dagens sanning. Jag gillar att skämta men om skatter går det inte. Det är alldeles för allvarligt. Skatter är varje enskild människas största utgift, mycket större än bil och husköp. 

När du köper en brödrost, en cykel eller en glödlampa och inte är nöjd kan du gå till affären och klaga. Kommer ni inte överens kan du gå vidare till konsumentombudsmannen eller tingsrätten.

Men skatten, var klagar man när tjänstemän och politiker slösar bort miljarder på rent slarv och nonchalans? Någon Skatteombudsman finns inte, tvärtom gör våra myndigheter allt för att dölja hur mycket skatt vi betalar och tjatar sitt mantra att vi måste ha höga skatter för att klara vård, skola och omsorg trots att dessa tre områden kostar mindre än en tredjedel av våra totala skatter.

En skatt kallas Arbetsgivaravgift. Ett smart namn som speciellt på 1970-talet gjorde det lättare att chockhöja det totala skattetrycket. I propagandan lät det att arbetsgivaren betalar och det var populärt. Givetvis vore namnet löneskatter eller löneavgifter bättre eftersom det är din lön den skatten kommer ifrån.

Här är arbetsgivaravgiften som betalas av arbetsgivaren i procent av din bruttolön. Lägg särskilt märke till den allmänna löneavgiften på 6,03 %. Varför inte den syns på lönebeskedet som en vanlig skatt är för mig obegripligt.

Ålderspensionsavgift 10,21 %
Efterlevandepension   1,70 %
Sjukförsäkringsavgift   5,95 %
Arbetsskadeavgift   0,68 %
Föräldraförsäkring   2,20 %
Arbetsmarknadsavgift   4,65 %
Allmän löneavgift  6,03 %
Summa 31,42 %

Begravningsavgift är en annan skatt man inte kommer undan även om man går ur kyrkan.

Den varierar beroende på vilken församling du bor i men är i genomsnitt 0,22 % på lönen.

Andra skatter kallas Punktskatter. De flesta punktskatter, har införts av olika skäl för att styra konsumtionen dit samhället vill. Som alkohol och tobaksskatterna för folkhälsan och energiskatterna för miljön. Skatterna har dock blivit så höga så de är av stor betydelse för de totala skatteintäkterna.

Alkoholskatt, Avfallsskatt, Bekämpningsmedel, Energi, koldioxid och svavelskatter, Gödselmedel, Lotteriskatt, Naturgrus, Reklamskatt, Skatt på vinstsparande, Spelskatt, Särskild premieskatt för grupplivförsäkring, Tobaksskatt, Trafikförsäkringspremie och säkert några jag glömt. Dessutom finns det skatteliknande avgifter på el, förpackningar m.m.

Fastighetsskatt känner villaägarna till men det betalas även skatt av hyresgäster, exempelvis är skatten på en hyreslägenhet ofta 1 200 kr om året. Det betalas även skatt på obebyggda tomter 0,4 – 1 % av taxeringsvärdet.

En annan mycket stor skatt är Mervärdeskatt (moms) den varierar mellan 25, 12 och 6 % av försäljningspriset utan skatt. Moms betalas även på skatter. Smart uppfinning, skatt på skatten!!!!

Jag ska ta ett exempel på en flaska sprit. Det är extremt och det värsta jag hittat men drivmedel och el är också exempel på där produkterna är billiga och skatten hög. Dessutom är det förpackningsskatt på spritflaskan men den orkade jag inte räkna med och jag vill påpeka att jag inte talar i egen sak för Petterssons alkoholkonsumtion som genom åren varit avsevärd är numera som dagg i gräset jämfört med en stor flod…

Alkoholskatten är inte och leka med. Tänk på det när ni sitter och njuter av en iskall gin & tonic en varm sommardag. På en flaska 40 % Star Dry Gin som kostar 198:- på bolaget betalar du 140,40 i alkoholskatt. Det är svinaktigt mycket det men inte allt du betalar även moms med 39,60. Det vill säga brännvinet för 198 kronor kostar endast 18 kronor resten är skatt.

Dessutom är momsen fantastisk, den betalar du alltså även på skatten ─ skatt på skatten ─ vilken fantastisk uppfinningen.

Sprit 18 kronor + alkoholskatt 140,40 + moms 39,60 = 198 kronor. Det gör 91 % är skatt, vilken underbar marknad för smugglare och andra brottslingar.

Visst är sprit billigt, 18 kronor för en flaska, kom inte och säg något annat men det är snudd på tragiskt, dessa 91 % i skatt betalar du med pengar du redan betalat en massa skatt på.

Skål!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 reaktioner på “91 procent i skatt räcker inte, regeringen vill höja!

 1. Jag åker till Tyskland en gång per år. I Tyskland får jag 4 öl för kostnaden av en öl i Sverige. Jag köper Jelzin vodka bag in box vilket motsvarar 55 kr per 70 cl. Jag handlar ytterst sällan på systembolaget.

 2. Och skatt betalar vi varje gång vi sköter. För där är moms på vatten avg ,både vad vi tar in och vad vi tar ut.Och ställer du på bilen av misstag går betala skatt ändå.

 3. Ingår det i Sossarnas arbete för globallisterna att
  med urusla pensioner att bygga upp en underklass?
  En underklass som ständigt fylls på med nya lågbetalda
  pensionärer? Och varför sätter man fattigdomsgränsen
  vid 11000, i månaden när där finns flera hundratusen
  som långt ifrån kommer ens upp till 10000 i månaden?

  Vad är meningen med denna underklass??

 4. Ja, det är förskräckligt med alla dessa ”dolda” skatter. Skatt bör betalas i stort sett endast av inkomsten. Med ett fåtal undantag. Och då med en rimlig nivå.

 5. Jag varken dricker, röker eller snusar. Räknas jag som skattesmitare då och riskerar att bli sköntaxerad??
  Skatt är stöld.

 6. Det enda den nuvarande regimen kan, är att höja skatter ! Det enda sunda och riktiga är att sänka alla skatter !

  1. Så blir det utan sund regering.
   Röfen hade blivit rasande på V. Roligt att läsa något glädjande.

 7. Vin och öl är den fattiges semester.
  Ett gammalt ordspråk, men nu ska fattigpansionären ta en öl och göra en god gärning, säger socialdemokraternas överstepräst innom ekonomi , Magdalena Andersson tjänar över 100000 i månaden
  Bra sa jag och hyllar henne 🙋🌛😮👍🍹😎🌜🌽

 8. Det är kulturellt att lyssna på musik ibland.
  Youtube har Bengt Sändhs ”Recept”
  Men det blir lätt 83% och det är lite rivande att dricka oblandat.
  IKEA säljer tryck-kokare och så säger jag inget mer

 9. Men två 25litersdunkar och 150 flaskor (33cl) så kan du göra öl själv utan att en krona går till invandringsprojekt.

 10. Ja du Pettersson. Om Vård, Omsorg och Skola Skrev jag en insändare till lokaltidningen för mer än 10 år sedan. Totala kostnaden den gången var 450 miljarder av totalt ca 1000 miljarder som hela budgeten då.
  Det är ett populär ramsa som används flitigt utan substans.

 11. Man får se det positiva att mina Tysklandsresor blir ännu mer lönsamma. Har inte handlat på bolaget på 17 år fast det var nära för nån månad sen när vinet var slut men då kom man igång igen efter ett långt uppehåll pg av coronan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: