Stäng

USA:s spionplan under falsk id spionerar nära Kina

UTRIKES. Ett flygplan från det amerikanska flygvapnet identifierade sig elektroniskt som ett malaysiskt plan när det flög över Sydkinesiska havet den här veckan. RC-135W Rivet Joint spaningsflygplan flög utanför Kinas Hainan-ö på tisdag och kom inom 88 km från det kinesiska fastlandet.

U.S. Air Force RC-135W

Flygplanet bytte transponderkod under flygningen och blev ett malaysiskt flygplan. RC-135W försökte troligen hålla en låg profil medan den spionerade på kinesiska militärbaser.

Nyheten släpptes på Twitter av en tankesmedja som drivs av den kinesiska regeringen, som gav tillräckligt med detaljer för oberoende verifiering.

Läs vidare…

-Pettersson säger att luftrummet är internationellt men det kan inte vara lagligt att utge sig för att vara någon annan.

Kina, anser sig ha rätt till i princip hela Sydkinesiska sjön och har sedan några år tillbaka skapat konstgjorda öar i anslutning till rev och klippor där. På öarna har man byggt militäranläggningar. Enligt amerikanska Centre for Strategic and International Studies (CSIS) kontrollerar Peking nu 20 posteringar kring ögruppen Paracelöarna, som de annekterat, och ytterligare sju kring andra ögrupper.

Sydkinesiska havet ligger söder om Kina mellan Filippinerna, Indonesien och Vietnam. Kina hävdar sig ha historisk rätt till större del av vattenområdet inom Pekings ”niostrecks-policy” som är Kinas egen version av var territorialgränserna går.

Japan, Filippinerna, Vietnam och andra länder ifrågasätter Kinas anspråk och har överlappande anspråk.

När Internationella skiljedomstolen i Haag 2016 slog fast att de kinesiska kraven i Sydkinesiska havet saknade rättslig och historisk grund avfärdade Kina domslutet.

USA har sedan andra världskriget haft starka intressen i området och en militär närvaro där och skickade i juli dubbla hangarfartygsgrupper till Sydkinesiska havet

Frågan är varför USA flög med fel ID, det är helt lagligt att ”spionera” från internationellt vatten och det görs hela tiden av alla länder med resurser till det, även Sverige. Teoretisk men inte troligt är att någon knappat in fel kod…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

5 reaktioner på “USA:s spionplan under falsk id spionerar nära Kina

  1. Det är ju detta som USA sysslar med i södra Östersjön,dagligen.
    Här om dagen beklagade sig Danmark (NATO) över att ryska jaktplan hade kränkt deras område,vid Bornholm.
    Det hela skedde i samband med att ryssarna jagade bort USA´s spionflyg,från Ost-Preussens närhet…. Danmark måste veta,att den som är med i leken,får tåla….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: