Miljöpartiet säger nej till utbyggnad av Preems oljeraffinaderi i Lysekil

INRIKES. Miljöpartiet vill att regeringen stoppar utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil, rapporterar Sveriges Radio Ekot– Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, därför att den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete, säger partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt.

Preemraff Lysekil. Bild från Wikipedia

Sedan Mark- och miljööverdomstolen i juni gav grönt ljus till utbyggnaden ligger frågan nu hos regeringen, som ska fatta ett slutgiltigt beslut. Lorentz Tovatt säger att domstolens yttrande är ett underlag för regeringen, men att det står regeringen fritt att göra sin egen bedömning.

Utbyggnadsplanerna har fått hård kritik från miljörörelsen, bland annat på grund av att koldioxidutsläppen från raffinaderiet skulle öka med en miljon ton per år och Naturvårdsverket har i tidigare uttalanden rekommenderat att ett eventuellt tillstånd bör tidsbegränsas.

Preems vd Petter Holland sade i samband med beslutet i juni att företagets ambition är att bli klimatneutralt till 2045, och att det inte bara var ett löfte utan en nödvändighet för att bolaget ska överleva samt att utsläppen av koldioxid inte kommer att öka  globalt.

– Pettersson hoppas att regeringen säger ja och att miljöpartiet då hoppar av regeringen så att även Löfven avgår. I sakfrågan är jag inte så kunnig, men spontant är jag för det Lorentz Tovatt (MP) emot…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Miljöpartiet säger nej till utbyggnad av Preems oljeraffinaderi i Lysekil

 1. Tovatt har en gedigen utbildning i bakfickan , precis som Lövin hade .Hon blev en rik kvinna på att snacka smörja om klimatet i 12 år. Hennes kunskaper är lika med noll gällande klimatet ,men en fin slant och pension har papegojan lyckats skapa.
  När hon blev intervjuad vad hon menar när hon skall fortsätta att kämpa för klimatet, blev det inget svar!
  Nu har tvåan i farten. MP är egentligen ”smarta” när de lyckas tjäna storslammet med klimatsnacket.
  Men vad kostar det för samhället.

  Jag tycker att det är rent av skadligt för staten att de får hålla på. Samhällsfientligt.

 2. Det dom efterblivna Mp-mupparna inte inser är att klimatet är en global fråga. Byggs det inte i Lysekil så byggs det någon annan stans, förmodligen i ett land med lägre miljökrav.

 3. Tovatts syndrom (TS) är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som involverar upprepande orimliga åsikter samt minst ett läte; dessa kallas tics. Vokala tics kan också vara hela ord eller meningar. Oftast kommer de första ticsen vid 6–7 års ålder, men de kan också debutera både tidigare och senare; debuten måste dock vara före 18 års ålder för att diagnosen Tovatts syndrom skall kunna ställas. I Sverige brukar Tovatts syndrom räknas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. 😉

  • En sjukdom som smittat av sig till de andra i hans omgivning….
   Stenbock vill påstå att denna MP-sjuka är bra mycket farligare,än alla former av C-19.

Kommentera