Stäng

När Finlands sak var vår – En av des sista svenskarna som stred i finska vinterkriget har dött

HISTORIA. En av de de sista svenska soldaterna som deltog i finska vinterkriget är död, rapporterar finska Hufvudstadsbladet. Bengt Essén från Danderyd dog 13 augusti – en dag efter sin hundraårsdag. Uppdaterat: Hufvudstadsbladet skrev först att Bengt Essén var den sista, men sedan kom uppgifter om att två andra fortfarande var i livet.

Essén var 19 år gammal när han på nyårsaftonen 1939 satte sig på tåget mot Haparanda och sedan gick över gränsen till Finland. Han var en av de 9.500 svenska volontärer som deltog i kriget då Sovjetunionen anföll Finland.

Om Vinterkriget på bloggen…

Svenska Yle skriver en del detaljer…

-Pettersson säger att tiderna förändras, då slogs många svenskar mot kommunismen nu är många journalister kommunister…

Norrskensflamman, idag bara Flamman var organ för Sveriges kommunistiska parti som idag har bytt namn till Vänsterpartiet. Det partiet stödde Sovjetunionen och Hitlertyskland tills tyskarna anföll Sovjet. Dagens vänsterparti stödde alltså kommunisternas invasion av Finland och Baltikum.

Lyssna, Pettersson säger att det var inte vänsterpartister som slogs på Finlands sida

Marskalk Mannerheims tal till Svenska Frivilligkåren efter Vinterkriget (Paikanselkä 28.3.1940). Lägg märke till att Mannerheim talar om att värna västerländsk kultur.

”Goddag, svenska kamrater!” [Fältmarskalk Mannerheim] ”Goddag, fältmarskalk!” [Svenska Frivilligkåren] ”Efter mer än hundra dagars hårda strider har Finland slutit fred. Enigt och redo till alla offer grep vårt folk till vapen för att värna sitt högsta goda: ära, frihet och västerländsk kultur.

Nu har det sett sig tvunget, att till övermakten utlämna delar av ett älskat fosterland; dess byar och städer har bränts och ödelagts, men dess mod har ej kuvats och det står med högburet huvud i skyddet av sin armé, som blött i många strider, men som fiendens väldiga övermakt ej förmått besegra.

Frivilliga till Eder, vilka över land och hav ilat till vår hjälp, lämnande hem och fosterland, redo att offra Ert liv här på den finska drivan, vill jag i arméns och mitt eget namn uttala mitt varma tack. Edra stolta hjärtan har gjort Eder till våra vapenbröder i striden mot österns härar. Att av Er endast en del hann fram med i vapenleken, förringar ej värdet av Edert ädla uppsåt. Jag hälsar Eder, svenskar, med vilka vi på många slagfält under sekler delat segrars ära, men också nederlagets bitterhet. Värdiga det svenska namnet har tusenden av Eder ställt sig vid vår sida.

Att hjälpen för Sverige varit en hjärtesak, därom vittnar det bistånd i många former, som med öppen hand givits oss, kanske till och med på bekostnad av egen trygghet. I denna tid, då våldet hotar den svagas frihet än värre än fordontima, trampande under tunga stövlar, frukterna av generationers arbete på kulturens och framåtskridandets fält, då de små nationernas existens är i fara, haver Ni alla bevisat, att det ännu finnes män, vilka sporras av ädla ideal och tron på livets högsta värden. Må det vapenbrödraskap vi här knutit vara ägnat att stärka samförståndet och varaktigt närma våra folk till varandra. Finlands känslor av tacksamhet och aktning skola aldrig förblekna.” ”Gud bevare Finland!” [Överste Nordenswan] ”Gud bevare Finland!” [Svenska Frivilligkåren] ”Gud bevare Sverige!” [Fältmarskalk Mannerheim] ”Gud bevare Sverige!” [Svenska Frivilligkåren] ”Leve den Svenska Frivilligkåren och dess frejdade chef, Generalen av Kavalleriet Linder!” [Fältmarskalk Mannerheim] ”Hurra! Hurra! Hurra!” [Svenska Frivilligkåren]

Den svenska frivilligstyrkan i Finland är det största frivilliga förband från ett och samma land som ställt upp för ett annat i krig. Finlands kamp uppfattades inte endast som en Davids strid mot Goliat utan som ett korståg för demokrati mot diktatur, för kristendom mot gudlöshet, för kultur mot barbari, kort sagt, för det goda mot det onda. Finland lyckades behålla sin självständighet. Den moraliska segern var Finlands.

Finlands regering begärde militär hjälp av Sverige men den svenska regeringen nekade med hänvisning till neutraliteten. Däremot tillät regeringen svenska frivilliga och att material transporterades till Finland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 reaktioner på “När Finlands sak var vår – En av des sista svenskarna som stred i finska vinterkriget har dött

 1. Åke Lindmans två filmer, ”Framom Främsta Linjen” samt ”Tali-Ihantala” gjordes med många krigsveteraner som rådgivare.
  Lindman ville vara så nära verkligheten som det gick. Sevärda!

  Även ”Tuntematon Sotilas” från 2017 är mycket sevärd.
  Utmärkta ”Rukajärven Tie” bygger även den på en sann historia.

  Stora uppoffringar. Av andra. För Norden. För Sverige. Långt mindre presterat av Sverige.
  Och den skammen finns kvar, än i dag. Som ett jävla ok.

 2. Min svåger fyller 98 i september var med och stoppade ryssen vid Tienhaara. Tack svåger,ett gränslöst tack.

  1. Ett gränslöst tack även från mig och min familj! Finns inte ord som räcker till den tacksamheten vi och svenskar bör visa för dessa tappra människor.
   Hade inte de stoppat ryssen hade Sverige i dag tillhört Ryssland. Undrar hur många fäller tårar för det här ? Rent av förbannade på att Finland stod i vägen. .

 3. Liksom de flesta svenskar tycks inte Pettersson få in i skallen att HBL inte är en finsk tidning utan en finländsk eller finlandssvensk. Hela världen har minoriteter, i Europa två länder som saknar. Island och Portugal. Tänk att inte behärska tanken att minoriteter finns och sitta på invandrarverket och handha asylärenden. En muslim ska bedöma asyl åt tex Yazidier. Milde himmel elefant i porslinsbutik.

 4. Jag skulle vilja skicka blommor till hans begravning.Är det möjligt?
  Hur kan jag få reda på mera?

  1. ”Artikeln rättad 23.8. 16.04: HBL har fått in uppgifter om att det åtminstone finns två veteraner från Sverige som ännu är vid liv och som deltog i Vinterkriget.”

 5. Många män som stred drabbades av livslånga psykiska och fysiska problem.Bl.a.granatchocker och alkoholism.Kvinnorna i Finland skickade sina barn till Sverige som krigsbarn.Dom fick komma till familjer som ”gödde ” opp dom då många led av undernäring.En del mindre goda familjer tog emot barn för att utnyttja dom som gratis arbetskraft tyvärr.Många barn glömde bort sitt modesmål efter en tid så det finns många offer i detta hemska elände fortfarande än idag.Men,Finländare är ett okuvligt och stolt folk.Det har historien visat.

 6. Nä Vänster gökarna idag slåss för att Islam ska
  utbreda sig i Sverige,, dom är Islams nyttiga idioter!

 7. ”Bengt Essén – den siste svensken” som stred för Finland….

  Essén är en finlandssvensk släkt.

   1. Nej, det är helt vanliga människor som heter Essén i den svenska delen av Finland.

 8. finländare

  23 08 2020 at 10:59
  Tali-Ihantala var det största slaget någonsin i Norden där finska armén stoppade ryssen. En sak som få rikssvenskar vet är att av av alla krigsförande länder i Europa under 2 vk, så var det bara 3 huvudstäder som aldrig ockuperades av fienden, dvs London, Moskva samt Helsingfors. Stor betydelse hade också striderna i Äyräpää-Vuosalmi där finnarna stoppade ryssen från att bryta VKT-ställningen.

  Ryssen stoppades definitvt i de hårda striderna i Ilomantsi när finnarna krossade de ryska divisionerna i ödemarken.

  Min farfar slogs i frihetskriget, vinterkriget samt fortsättningskriget, min far slogs vid Tali-Ihantala, min morfar slogs vid Kivisalmensilta där ryssen stoppades från att avancera mot väster efter Viborgs fall.

  Finland kommer att klara sig så länge minnet av vilka de uniformerade unga ( och inte så unga ) männen vars porträtt finns hos far-, morföräldrar samt föräldrar bevaras.”

  Önskar så nu när man själv är vuxen och förstår att få tala med sin far. När vi var barn fick vi höra historier ofta,när männen samlades och mindes kriget .Ofta talade de tyst, så att vi barn inte skulle få höra allt .
  Minns när radion var på och ibland hoppade pappa när han sov och skrek; Nej nej, skjut inte !
  Om folket visste hur barndomen efter kriget var skulle svenska folket förstå bättre ”De alkoholiserade knivfinnar”.
  Arbetsamma män, som aldrig lärde sig svenska.De arbetade dygnet runt och tog en sup emellanåt.
  Skamligt hur litet värde finska arbetare har fått i Sverige med tanke på hur mycket vi har arbetat här.
  En pension inte värt att nämna .

  1. Morfar berättade sällan något, men när han kom till hur han staplade sina vänner som propsar på hög för transport till KEK för att skickas till gravgårdarna hemma, så visste man att han inte skulle stiga upp följande dag.

   1. Jag såg en bild på unga 13 åriga pojkar, som hade tvingats till kriget. De var ett stort lass som kom hem på flaket .
    En släkting berättade att han grät, när hans lillebror skulle till kriget, bara 13 år.
    Han omkom …………
    Sverige kunde inte bidra. När Finland bad att få mat var det stopp.
    Då tvingades Finland att göra ett utbyte med Tyskland, det var förfärligt.
    Undrar om de någonsin hat tänkt här hur deras ovilja påverkade .

  2. Den är inte bättre för svenskar heller, eller vad tycker du 5800-8500kr ut i månaden. 165 000 fattig pensionärer säker en del finnar med i den gruppen också.

   1. Helt rätt. Svenskar var lika lurade med att ”De 15 bästa årens inkomster skulle vara pensionsgrundande. ”
    Vi bjöds hit med löften som staten avbröt. Ett avtal är ett avtal, lärde jag mig när jag studerade en kurs i juridik.
    Det verkar inte gälla Sverige.

 9. Svensk frivillig i Finland: ”En intervju med Orvar Nilsson”.
  Han deltog i vinterkriget från början av januari 1940 till mars 1940. Från december 1943 till slutet av september 1944 var han plutonchef och tidvis kompanichef vid det svenska frivilligkompaniet. Därvid tillhörde han den lilla skara svenskar som i juni 1944 tillsammans genomkämpade slagen vid Tali och Ihantala. Orvar Nilsson avled den 21 december 2008. Han var en av Sveriges mest bemärkta soldater.
  https://www.pennanochsvardet.se/militarhistoria/militara-artiklar/finlands-krig/orvar-nilsson

  1. Tali Ihantala var det värsta krigshärd. Där kämpade även min far. De som deltog i kriget där är sanna hjältar!
   Jag har hört så mycket om kriget, grymma saker, när man skulle lämna sina kamrater för att dö ensamma, när männen var omringade av ryssar i en vattentorn och efter 3 dagar i 40 graders kyla inte kunde stanna.Av 30 man överlevde 17 , så kallt var det , ingen mat eller förnödenheter.
   När de väl åkte på skidor helt utmattade mot finska sidan såg de att ryska soldaternas fingrar var så svullna av kylan, att de inte kunde skjuta.
   Utmattade möttes de två grupper, en på över 100 män från Ryssland, och så 17 finska soldater vid gränsen.
   Ingen gjorde någonting.

   1. Tali-Ihantala var det största slaget någonsin i Norden där finska armén stoppade ryssen. En sak som få rikssvenskar vet är att av av alla krigsförande länder i Europa under 2 vk, så var det bara 3 huvudstäder som aldrig ockuperades av fienden, dvs London, Moskva samt Helsingfors. Stor betydelse hade också striderna i Äyräpää-Vuosalmi där finnarna stoppade ryssen från att bryta VKT-ställningen.

    Ryssen stoppades definitvt i de hårda striderna i Ilomantsi när finnarna krossade de ryska divisionerna i ödemarken.

    Min farfar slogs i frihetskriget, vinterkriget samt fortsättningskriget, min far slogs vid Tali-Ihantala, min morfar slogs vid Kivisalmensilta där ryssen stoppades från att avancera mot väster efter Viborgs fall.

    Finland kommer att klara sig så länge minnet av vilka de uniformerade unga ( och inte så unga ) männen vars porträtt finns hos far-, morföräldrar samt föräldrar bevaras.

 10. Kommer ihåg en svensk man som bodde granne med mig, som berättade att han körde en båt med Hitler som passagerare på Norges kust .
  Han sade att det var den längsta resan. Han var säker på att han skulle bli mördad när de väl var framme .
  Synd att jag var så ung och inte kunde fråga ut mera . Han hade fått en kommendering att köra en hög person till en destination i Norge.
  Han sade att han har levt i rädsla i hela sitt liv sedan dess.

 11. Kommunismen har mycket ont på sitt samvete.Hur man i Sverige kan få se röda fanor med hammaren och skäran på visar ju bara på en otrolig okunskap.Dom man har sett bärandes på denna förhatliga symbol är oftast unga människor.Förmodligen har dom hjärntvättats till att tro att dom står upp för arbetare och för allas lika rätt.Den största lögnpropaganda som existerar.Sedan har vi knähundarna till Journalister som spär på det hela med sina vänstervridna agendor.Statlig media som hävdar att dom är oberoende gör också som husse vill.

  1. De allierade tvingade Sverige att betala krigsskadestånd, dessutom tvingades Sverige som den enda staten att betala krigsskadestånd till Tyskland ….

 12. Tack för den fina erinran av en sann hjälte . Finland ligger mig mycket varmt om hjärtat . Att försvara vårt arv i dag verkar inte ligga varmt om hjärtat på gemene man , än mindre bland kvinnor . Tyvärr . Mvh Sjöström

 13. Idag finns det få som vågar försvara yttrandefriheten i Sverige Pettersson är ett lysande undantag med eldunderstöd från bloggens läsare.
  BEVARA, Nationalstaten, Yttrandefriheten och Demokratin.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: