Stäng

Är 2500 pass på Cypern värre än 500.000 svenska?

INVANDRING. En läcka med över 1.500 dokument visar att EU-landet Cypern sålt så kallade ”gyllene pass” till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för exempelvis korruption och penningtvätt. Det avslöjar nättidningen Utrikesmagasinet

Det är det Qatar-baserade tv-bolaget Al Jazeera, som avslöjar detaljer kring Cyperns omfattande handel med pass.

Det som läckan visar riskerar att äventyra EU:s säkerhet, menar experter.

– I och med att EU inte är starkare än den svagaste länken så kan ju det här bli en sorts trojansk häst. Personer som aldrig hade varit i fråga för att få uppehållstillstånd i ett land kan nu få det i ett annat land, säger Björn Fägersten på Utrikespolitiska institutet som ger ut Utrikesmagasinet.

-Pettersson säger att 2500 ”gyllene pass” som rika eventuellt kriminella betalat för känns som att sila mygg och svälja kameler. Sverige delar ut hundratusentals svenska pass utan att ta betalt.

Bara Sverige har beviljat 1,3 miljoner uppehållstillstånd de senaste tio åren. Drygt 500.000 av dessa har fått medborgarskap. Hur många av dessa som har en tvivelaktig bakgrund kan vi bara gissa oss till men det är många…

Hur många medborgarskap hela EU delar ut till icke-européer har jag ingen aning om men att gnälla på Cyperna är som att pissa i Mississippi i jämförelse.

Fakta: Publiceringen av Cyprus Papers

Dokumenten har lämnats till det Qatarbaserade TV-bolaget Al Jazeera, som har samordnat den internationella publiceringen.

I Sverige deltar Utrikesmagasinet och Ekot i Sveriges Radio.

Bland andra medpublicerande mediepartner finns dagstidningarna Aftenposten i Norge, Politiken i Danmark, Le Soir i Belgien, Ukrainska Pravda och Kyiv Post i Ukraina, nättidningen The Insider i Ryssland, samt TV-kanalerna RÚV på Island och Radio Canada/CBC i Kanada.

Kallas officiellt ”medborgarskap genom investering”.

Infördes 2007. Då var priset motsvarande cirka 250 miljoner kronor.

Utökades 2013, då önationen drabbades av en djup finansiell kris.

Priset sänktes efterhand, vilket ökade populariteten.

I dag krävs en investering på Cypern på cirka 20 miljoner kronor, varav en del i fastigheter.

Programmet är lukrativt. Enbart 2013–2018 drog det in omkring 70 miljarder kronor, fördelat på 3 200 personers medborgarskap.

På tre månader beviljas permanent uppehållstillstånd, på sex månader medborgarskap. Det finns inga krav på att bo i landet. Även familjemedlemmar ges medborgarskap.

En som förut avslöjats med cypriotiskt pass är ryske oligarken Oleg Deripaska. Han står nära president Vladimir Putin och har gjort affärer med Paul Manafort, som var Donald Trumps kampanjledare inför presidentvalet i USA 2016. Andra exempel är anhöriga till Kambodjas hårdföre premiärminister Hun Sen.

Även Malta och Portugal har system med gyllene pass.

Källor: Cypriotiska visumbyråer, Reuters, The Guardian, Al Jazeera.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

5 reaktioner på “Är 2500 pass på Cypern värre än 500.000 svenska?

 1. Att inte myndigheterna tar tag i problemet med svenska pass visar nivån på de som styr Sverige. De är delaktiga i förskingringen av den välfärd som borde gått till skattebetalarna och är inte bättre än andra bovar, skojare och banditer.

 2. Blir det inte enklare om de nya kan beställa 10 svenska pass var, med valfria foton och namn.
  Då slipper de lägga ut pengar i onödan till förfalskare.
  Även idioter måste inse fusket och ändå fortgår det i decennier efter decennier, i en ökande takt.
  Svenska folket står för notan, både ekonomiskt och med allt lägre trygghet.
  Svenska pass och identiteter har blivit ett gigantiskt skämt.

 3. Rebecca Weidmo Uvell:
  ”687 950 pass har försvunnit på 10 år”.
  ”Mellan 2009 och 2013 tappade fem tusen personer bort sitt pass en gång om året. I ett fall hade en person fått ut 18 pass under samma 4-årsperiod. 2015 gjorde därför Regeringen Inkompetens en lagändring som skulle “sätta stopp” för missbruket”. Anders Ygeman, då ansvarig, kommenterade nya lagen med: “Därmed stoppar vi kraftigt det missbruk av svenska pass som har funnits”.Hur har det då gått med det? Fyra år efter att lagen infördes. Inte bra. Varje månad förra året försvann 5 291 pass. Hela året.
  Hela artikeln här:
  https://uvell.se/2019/12/25/passhaveriet/

  Johan Westerholm, Ledarsidorna:
  ”Mellan 11 000 och 18 000 syriska blanka pass är i IS kontroll och al Qaidas kontroll och innehavarna av dessa kan nu få asyl direkt i bland annat Sverige.
  Pass som kommer kunna att användas som resehandling efter att den kompletterats med namn, födelsedata, fotografi och övrig information som gör den till giltig….det stora antalet syriska pass som är på drift kan innebära att Sverige nyttjas som ”safe haven”…
  https://ledarsidorna.se/2019/11/11-000-syriska-pass-kontrollerade-av-is-sverige-utfardar-allman-asylratt/

 4. Sverige har inte gyllene pass, vi har ruttna pass. Våra pass kommer inte ge tillträde till många länder när omvärlden får upp ögonen på vad som händer här.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: