Regeringen vill inte stoppa myndighetsaktivism

KORRUPTION. Först två år efter riksdagens beslut om att tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt ska återinföras tillsatte regeringen en utredning, skriver SD-politikerna Matheus Enholm och Mikael Strandman på SvD Debatt, bakom betalvägg.

Matheus Enholm och Mikael Strandman. Pressbilder
I april 2018 beslutade en enhällig riksdag att ett tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt skulle återinföras. Först över två år senare, i maj 2020, meddelar regeringen att man tillsatt en utredning som ska börja undersöka om ett tjänstemannaansvar med utvidgad straffrätt verkligen behövs och i så fall vilka nödvändiga författningsförslag som ska lämnas.

Uppdraget ska redovisas senast den 12 november 2021.

”Denna förhalning kan inte tolkas på annat sätt än att regeringen har en motvilja till att komma till rätta med myndighetsaktivism, slarv och vänskapskorruption i myndigheter och förvaltningar”, skriver Sverigedemokraterna.

Enholm och Strandman konstaterar att risken för ”aktivistiska tjänstemän” med en egen agenda är stor i Sverige eftersom många personer är offentligt anställda.

-Pettersson säger att det är ren korruption, chefer och beslutsfattare ska veta att de personligen kan ställas till svars för politisk aktivism, genom att tjänstemannaansvar införs.

Det kommer inte att räcka med att avsätta regeringen, varenda myndighet och förvaltning är korrumperat av politiska aktivister.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

12 thoughts on “Regeringen vill inte stoppa myndighetsaktivism

 1. Nej, då dras att i långbänk, när det handlar om att
  straffa enögda tjänstemän OCH KVINNOR, för dom
  senare är inte ett dugg bättre, alla tjänstemän som
  inte begriper att det är för landet dom jobbar och int
  för ett enskilt parti borde åka ut omgående Politiserade
  tjänstemän gagnar inte landet och dess medborgare.

 2. Regeringen får röster trots att de ger urbefolkningen skuld och dåligt samvete för att andra folk har det fattigt. Miljön mår dåligt och behöver också hjälp av Sverige. Den gemensamma nämnaren till hjälp är politisk indoktrinering med följden av dåligt samvete, höjda och nya skatter till svenskar, som arbetar. Sverige behöver vända upp och ned på invandringspolitiken och miljöpolitiken för att bli mer självförsörjande och självgående. Ökat skattetryck ger fler blåögda och blinda politiker makt att trasa sönder samhället. Varför så många barn med psykiska ohälsa? Många av barnens föräldrar har ju valt den regering vi har, men jag tror inte regeringen längre har regeringsmandat hos majoriteten av sina väljare.

 3. Det är självklart att regeringen inte vill stävja myndighetsaktivism. Det är sossarna själva som skapat och utnyttjar den. Försvagningen av myndighets- och tjänstemannaansvaret på 1970-talet var en förutsättning för att ersätta dugliga tjänstemän med vänsterblivna.

 4. En form av myndighetsaktivism anser jag att fd generaldirektören för Försäkringskassan Dan Eliasson (S) utövade när han tog partipolitisk ställning mot partiledaren Jimmie Åkesson (SD) med vad han postade på Twitter 27 februari 2014 efter en partiledardebatt på TV…

  https://www.friatider.se/sites/default/files/styles/wide/public/dan-eliasson.jpg

  Bildkälla: friatider,se

  Kunde då ha sett ut så här om Eliassons illamående hade resulterat i en konkret handling …

  http://www.skrivunder.com/uploads/images/Dan_Eliasson_kra%CC%88ks_-_VR-14.gif

  Bildkälla: skrivunder,com

  • Tillägg:

   Dan Eliassons utspel mot SD: Då avgår jag

   Rikspolischef Dan Eliasson skulle ”med största sannolikhet” ha avgått om Jimmie Åkesson blivit statsminister.

   – Myndighetschefer har också åsikter, säger rikspolischefen Dan Eliasson i en utfrågning vid Expressens valstuga.

   SD-ledaren svarar:

   – Dan Eliasson är en katastrof för poliskåren. (Publicerades 5 juli 2016)

   Läs mer, se och lyssna till kort video på länken till Expressen nedan:

   https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/dan-eliassons-utspel-mot-sd-da-avgar-jag/

 5. Tomas återanvänder:

  Tomas. 07 04 2020 at 02:19
  https://petterssonsblogg.se/2020/04/06/trygg-hansa-forlorar-skadestandsmal-mot-migrationsverket/comment-page-1/#comment-727105
  Svar till signaturen Tobbe.

  Hej Tobbe!

  Jag tackar Dig för kommentaren och nämner att jag har ungefär samma uppfattning. Flera bolag utsatt mig för försäkringsbedrägeri. Därför känner jag inte medlidande med försäkringsbolag. Ändå tycker jag INTE om korruptionen i det så kallade rättsväsendet. Ett korrekt rättsväsende hade ju skyddat mig som medborgare mot brott som försäkringsbolag utsatt mig för. Det så kallade rättsväsendet tycks enbart skydda etablissemanget i vilket försäkringsbolag och banker ingår.

  Jag återanvänder en kommentar som jag lånar från Thoralf Alfssons blogg. Under inlägget ”Eremitliv” https://thoralfsblogg.com/2020/04/02/eremitliv/ Där har en signatur formulerat sig sakligt enligt nedan. Jag hoppas att ”Micke P” inte tar illa upp för min återanvändning.

  MickeP
  2020-04-03 / 19:06

  Hej Tomas.

  Helt korrekt analys från din sida. Tjänsteansvaret finns fortfarande i 20 kap 1 § brottsbalken, men korruptionen är så pass utbredd inom statliga myndigheter, inklusive rättsväsendet, att det sällan används.

  Själv jobbar jag som åklagare och ser eländet inifrån.

  Myndighetschefer, som tillsätts av regeringen, är 100 % lojala uppåt, Fortsättning. Följ länken ovan.

 6. Det finns flera uppenbart skadliga effekter av att förment ”opolitiska” tjänstemän i skuggorna agerar politiskt. Men den skadligaste effekten är att ansvarsutkrävande dimmas in i en veritabel gröt där det är omöjligt att ens veta vem som har ansvaret. Därutöver låses beslutsprocessen effektivt när verkligheten samtidigt drabbar både politisk ledning expertmyndighet.
  Migrantkrisen 2015
  Gängkriminaliteten
  Coronakrisen
  etc etc

  Nu senast slog Skolverket på stora trumman.. Gymnasieskolorna skall öppnas för elever förkunnade en inbillat beslutsför GD. I samma andetag sade denne att ”huvudmännen” för skolorna dock hade frihet och införa restriktioner av motsvarande karaktär Skolverket nyss ”lättat på”.
  Kontentan blir att myndigheten Skolverket frånträder sitt existensberättigande, dvs låter bli att utöva myndighet. Det blir i stället ”huvudmännen” som skall göra detta.

  Lägg ner myndigheter som inte utövar sin myndighet. Minst av allt, avskilj GD från sitt förordnande.
  Minska förordnandetid för GD till hälften, dvs 3 år. Om myndighetschefen verkligen är en oförvitlig och opolitisk tjänsteman, kommer denne att får förlängning oavsett vilken politisk majoritet det är som styr.
  Minska numerären av av offentliganställda tjänstemän i myndigheterna.
  Stoppa överströmningen av expolitiker till offentliga myndigheter.
  Stoppa bildandet av nya myndigheter enligt principen att om en myndighet skall skapas, skall två befintliga myndigheter läggas ner.

 7. Tankesmedjan Timbro i en Ledare 2018:
  ”Tjänstemännen som tror de är politiker”
  Ledaren beskriver att det sedan länge har funnits aktivister bland tjänstemän, på poster som i teorin ska vara opolitiska. Att den offentliga sektorn befolkas av ett stort antal tjänstemän som helt saknar förmågan att skilja sin egen roll från aktivistens. Ledaren tar Migrationsverket som ett illustrativt exempel där tjänstemän började pumpa ut permanenta uppehållstillstånd i allt högre hastighet månaderna innan riksdagen gjorde tillfälliga uppehållstillstånd till norm. Ännu mer skamlös aktivism beskrivs hos Polismyndighetens tjänstemän, där en grupp tjänstemän som hanterar vapenlicenser driver sin egen personliga agenda. Och att Naturvårdsverkets aktivism inte ligger långt efter med Regeringens skogsutredare som ifrågasatt huruvida privatpersoner ska få äga skog.
  Samt att UD:s aktivism inte utgör någon överraskning och tar som ett exempel regeringens handbok i feministisk utrikespolitik, strösslad med politiska ställningstaganden. Vidare uppropet bland Regeringskansliets 261 opolitiska tjänstemän som krävde svar av förvaltningschefen om arbetsgivaren kan garantera att nästa regering upprätthåller ”Värdegrunden”, ett upprop som egentligen var ett ställningstagande mot Sverigedemokraterna.
  Ledaren i sin helhet:
  https://timbro.se/smedjan/tjanstemannen-som-tror-de-ar-politiker/

  Timbro i en annan Ledare 2019:
  ”Därför är så många tjänstemän aktivister”
  ”När Charlotta Riberdahl deklarerade att man borde fundera på om man verkligen ska tillåta privat ägande av skog, och sedan förlorade sitt uppdrag som regeringens skogsutredare, var hon av allt att döma bara toppen av ett isberg. I en forskningsrapport från Jan Olsson och Erik Hysing, professor respektive docent i statskunskap vid Örebro universitet, visade sig 11 procent av kommunala tjänstemän vara miljöaktivister”.
  Hela Ledaren:
  https://timbro.se/smedjan/darfor-ar-sa-manga-tjansteman-aktivister/

 8. Public Service är ett skrämmande pengaslukande monster, de kommer inte stjälpa sin uppdragsgivare. Det kommer inte heller andra som har sin födkrok via staten, ty man har allt att förlora och inget att vinna. Man kan självklart vända på det, inget att förlora och allt att vinna. Ingen hamnar på kåken, ingen åker ut i kylan på livstid. Om du inte är kritisk mot rådande koncentration av makten och dess ideologi. Sverige är inte en demokrati, om vi någonsin varit det. Pålästa bloggläsare får gärna upplysa om brytpunkter, därav är jag alltför begränsad. Steg för steg-taktiken, som islam framgångsrikt använder sig av, är säkert extra lönsam i Sverige. Står yttrandefriheten över islam? Det får vi snart se i Malmö. Jag retar mig på islam, visst, men inga kryphål borde finnas, om vi hade jurister som följde lagen och slutade vara aktivister. Symptom på en gradvis alltmer sjuk samhällskropp.

 9. Pettersson har rätt.

  Globalisternas förvridna agenda finns på alla myndigheter. På alla msm och alla politiker. De är köpta för pengar och målet är att skapa kaos. Med dina pengar såklart.

  Du skulle ha 5 gånger mer i lön om de inte hade denna agenda. En stor del går till invandrare och hbtq-jippon men det mesta går ner i deras fickor.

  Du gnäller på invandrare, klimat och hänga, men missar att granska dem precis vad de vill.

Kommentera