Falska alarm om klimatet är farligt

KLIMAT & MILJÖ. Michael Schellenberger är en äkta röd-grön aktivist. Han beskriver sig själv så är: ”Vid 17 års ålder bodde jag i Nicaragua för att visa solidaritet med Sandinisternas socialistiska revolution. Vid 23 samlade jag in pengar till kvinno-kooperativ i Guatemala. När jag var runt 20 forskade jag i Amazonas om småbönders motstånd mot markexploatering. Vid 26 hjälpte jag till med att exponera dåliga förhållanden vid Nike’s fabriker i Asien. Vid 27 hjälpte jag till med att rädda de sista oskyddade redwoods, jättetallarna, i Kalifornien.”

Schellenberger är både författare och debattör och har ett imponerande CV. Han har varit en av de ledande alarmisterna i USA och skrivit flera böcker om den kommande klimatkatastrofen. Time Magazine utnämnde honom år 2008 till “Hero of the Environment”. Han har skrivit ett flertal artiklar och böcker, vittnat inför amerikanska Kongressen och kallats som expertgranskare av FN:s klimatpanel IPCC. 

Michael Shellenberger har fått mängder med utmärkelser för sitt klimat- och miljöengagemang.

Michael Shellenberger, Wikipedia

Nu har klimataktivisten Michael Schellenberger offentligt gått ut och bett om ursäkt för att han bidragit till att försöka skrämma människor med klimathotet. Schellenberger ber om ursäkt i artiklar, i social medier och i en nyutgiven bok.

Flygskam, klimatoro och eko-ångest. I och med ett ökande klimatengagemang och större uppmärksamhet för miljöfrågor har det även medföljt en stark emotionell påverkan, men att agera alarmistiskt gör ingen gott, skriver Michael Shellenberger.

Det finns ingen vetenskaplig grund till att klimatförändringarna kommer innebära en apokalyps, skriver Shellenberger, trots att organisationer som exempelvis Extinction Rebellion (XR) starkt propagerar för detta budskap. Samtidigt stiger siffrorna för ångest, depression och självmord till rekordnivåer.

Som exempel tas upp ett flertal tillfällen där forskare felciterats i media, något som senare lett till att organisationer som XR fört vidare ett apokalyptiskt budskap baserat på just dessa citat. Bland annat svenska miljövetarprofessorn Johan Rockström felciterades nyligen av brittiska The Guardian.

Shellenberger chockade klimatalarmisterna genom att ta avstånd från överdriven klimatalarmism, och han ber till och med uttryckligen om ursäkt för den ”skräck” som klimatalarmisterna orsakat. Han presenterade sin ursäkt i en artikel i det mycket prestigefyllda magasinet Forbes. Han lade också ut ursäkten i sociala medier

”På miljöaktivisters vägnar ber jag om ursäkt för klimatskräcken. Klimatförändringarna är verkliga men betyder inte världens undergång. De är inte ens det viktigaste miljöproblemet. Jag framför min ursäkt i form av en bok. Jag hoppas ni skall acceptera den.”

Boken ifråga har titeln ”Apocalypse Never – varför miljöalarmism skadar oss alla” och i boken tar han avstånd från en hel del alarmistiska påståenden i klimatdebatten och konstaterar att det inte kommer att bli någon klimatkatastrof.

Några saker Shellenberger tar upp

 • Klimatförändringar har inte gjort naturkatastrofer värre.
 • Skogsbränder har minskat med 25 % i världen sedan 2003.
 • Orsaken till att det blivit fler bränder och farligare bränder i Australien och Kalifornien är bland annat ansamling av brännbart skräp och fler hus nära skogar, inte klimatförändringar.
 • Vi producerar 25 % mera livsmedel än vi behöver och överskotten kommer att fortsätta öka när världen blir varmare.
 • Förlorade biotoper och direkt jakt är större hot mot vilda djur än klimatförändringar.
 • Att elda med ved är värre för människor och djur än fossila bränslen.

-Pettersson säger att det låter som Greta och de andra klimatfascisterna ägnar sig åt falska alarm. Världen blir lite varmare, jämfört med den kalla period som var under lilla istiden, men givetvis ska vi vara försiktiga men sunt förnuft utan panik är troligen bättre än meningslösa skatter och larm i panik.

Minns ni tidigare larm? 

 • På 1960-talet hotades vi med kärnvapenkrig, DDT och vi var alldeles för många människor på vår planet, tre miljarder.
 • På 1970-talet var det också klimatkris, forskarna var eniga om att temperaturen sjunkit de senaste 30 åren och att en ny istid var på gång. Vi hade blivit 3,7 miljarder.
 • 1980-talet var tufft, då skulle vi krossas av asteroider eller dö av aids och vi hade blivit 4,4 miljarder.
 • 1990-talet skulle vi bli grillade för att ozonhålen växte och vi var 5,3 miljarder.
 • 2000-talet hotade med fågel- och svininfluensa och vi var drygt 6 miljarder på jorden.
 • 2020, det är dagliga klimatlarm och om några år är vi 8 miljarder men det pratas aldrig om befolkningsbegränsningar.

Media leker ”Följa John” och skriver likadant, de påstår att forskarna är eniga om klimatförändringarna och de tror att skattehöjningar i Sverige ska rädda jordens klimat…

För några årtionden sedan framträdde en ”enig forskarvärld” offentligt i våra medier, det så dystert ut för Europas skogar. Boven i dramat sades vara luftföroreningar från bilar, industrier och kraftverk. I bergen i Centraleuropa, i dåvarande Tjeckoslovakien och Östtyskland, och i Polen, fanns de värst drabbade skogarna. Under några år i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet dog träden på arealer om tusentals hektar. Skogsdöd och försurning blev ord på allas läppar.

Men larmen tystnade. Vart tog det stora problemet vägen?

-Pettersson skrev nedanstående insändare i mars 2007, den publicerades i lokaltidningen samt Aftonbladet och Expressen. Det är delvis samma forskare som hade fel då som larmar nu…

Skogsdöden, minns ni den?

Från 2007

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

4 thoughts on “Falska alarm om klimatet är farligt

 1. Många alarmister har hotet om jordens undergång, som sin försörjning. Flera blir världskändisar och hyllas likt Jesus gestalter.(typ Greta)
  Det kommer bli många som får trauman, när de inser vilket elände de bidragit till.
  Enorma summor vräks ut på dumheter, istället för att satsa på de verkliga problemen.

 2. Alla fanatiker med Greta i spetsen som gapar om kris, katastrof nödläge. Undra på att BUP klinikerna går på knäna, Ungar tror ju på detta dravel och får psykiska besvär på kuppen. Greta & Co har mycket att svara för. Stämmer inte deras profetior så bör de dömas hårt för att ha vilselett och orsakat tragedier.

 3. Det verkar som vi gått i mediafällan om Corona också.
  Jag läste en rapport att det finns människor som blivit immuna mot Corona för att de blivit smittade för länge sedan. Corona verkar bete sig som vanligt förkylningsvirus.
  Vi gick i samma fälla med svininfluensan, ett virus som muterar som virus gör och vi måste bli smittade föra att bli immuna.
  Det är precis samma med Corona. Tänk att vi blev lurade två gånger?
  Regeringen kan dra in stödet till media. De måste fått mycket mutpengar av läkemedelsbolagen för att hålla lögnen att Coron är farligt vid liv.
  Media skulle istället berätta om de 40 miljoner människor som dör om året föra att de äter fel kost, inte tränar och äter onyttiga mediciner. Metabola sjukdomar.

 4. Det flesta alarmister kommer ändå att fortsätta larma, men SvT och SR i täten. En samling loosers egentligen, som följer masstrycket som bildats för ett tiotal år sedan. Ingen av dom har mod att erkänna sin felaktiga uppfattning om verkligheten, lättare att fortsätta den narrativ som inarbetats. Även med minusgrader och snö, på midsommarnatten, så är den globala uppvärmningen verklig, fast den egentligen bara existerar, i deras egna alltför upphettade hjärnkontor.

Kommentera