Space X på väg mot jorden, beräknas landa klockan 20:40 svensk tid

TEKNIK & VETENSKAP. Efter drygt två månader i rymden har Space X farkost Dragon Endeavour nu vänt mot jorden igen, med Nasa-astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken i kapseln. De väntas landa i Mexikanska golfen utanför Floridas kust vid 20.40-tiden svensk tid. 

Livesändning:

Space X grundare Elon Musk har tidigare kallat återresan till jorden för ”det största orosmomentet”, skriver Business Insider.

Idag på söndagskvällen svensk tid landar Space X rymdfarkost Dragon Endeavour i Mexikanska golfen utanför Floridas kust. Farkosten väntas slå mot vattenytan omkring klockan 20.48, efter en 21 timmar lång resa.

I början av färden flög Dragon Endeavour fram i 28.000 kilometer i timmen. När den når atmosfären har farten gått ner till 560 kilometer i timmen, för att bara färdas i 24 kilometer i timmen vid nedslaget. Det blir det första nedslaget i vattnet sedan 1975 för Nasas astronauter.

UPPDATERAT: Dragon Endeavour landade i havet på beräknad tid och allt gick bra.

2315e2fd-e8b9-49fd-869d-f9c06e29e3ce-demo1-chutes

  • TIDIGARE 2020-05-31. Space X har dockat med rymdstationen ISS

TEKNIK & VETENSKAP. Space X rymdfarkost har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

Space X Crew dragon Bild från Nasa

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

NASA

 

  • TIDIGARE 2020-05-30. Den första privata bemannade rymdfarkosten har lämnat jorden

TEKNIK & VETENSKAP. Space X bemannade rymdfarkost med astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken har lämnat jorden för sin historiska resa från Kennedy Space Center i Florida.

Spaxe X skulle ha lyft i onsdags men blev försenae på grund av vädret.

Den första motorn lossades framgångsrikt och landade sedan på jorden. Några minuter senare lossades även den andra motorn.

Efter fem minuters resa var raketen uppe i en hastighet av nästan 10.000 kilometer i timmen med siktet inställt på den Internationella rymdstationen, ISS. Några minuter senare var farkosten uppe i de planerade 27.000 kilometer i timmen. Resan ska totalt ta 19 timmar.

I och med resan blir Space X det första privata företaget i världen som skickar ut astronauter i omloppsbanan. Det är också den första bemannade uppskjutningen från amerikansk mark sedan 2011.

The Verge

  • TIDIGARE 2020-05-22. På onsdag sker första privata turen till rymden om…

TEKNIK & VETENSKAP. På onsdag, den 27 maj ska människor för första gången någonsin åka ut i rymden i en farkost framtagen av ett privat företag. Det är två amerikanska astronauter, Bob Behnken och Doug Hurley, som ska åka upp till den internationella rymdstationen ISS i den nya kapseln som heter Crew Dragon och är tillverkad av företaget SpaceX, rapporterar Sveriges Radio

Bild från SpaceX

Efter många tester är det till slut meningen att det ska ske på onsdag kväll. Då ska raketen Falcon 9 lyfta från Kennedy Space Center i Florida, för att 19 timmar senare docka med den internationella rymdstationen. Besättningen sitter i karantän som alltid vid rymdfärder, det har inget med corona att göra utan är rutin, ingen vill ha upp någon smitta till rymdstationen.

Redan tidigare har det skickats upp förnödenheter till rymdstationen, både med en obemannad variant av den här raketen och kapseln, och med en annan farkost från flygtillverkaren Boeing.

Expeditionen markerar nästa viktiga steg i processen där den amerikanska rymdstyrelsen NASA tar hjälp av kommersiella företag som en sorts rymdtaxi för att kunna flyga ut i rymden. Det för att då slippa vara beroende av att hyra in sig på ryska rakettransporter för denna tjänst.

Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har inga astronauter lyft från amerikansk mark.

Mannen bakom SpaceX är Elon Musk, född 1971 i Pretoria, Sydafrika. Musk är entreprenör på riktigt och förutom rymdprojektet ligger han bakom Tesla elbilar, Neuralink och ordförande i Solarcity. Han är grundare av SpaceX, Neuralink samt The Boring Company och en av grundarna till OpenAI, Zip2 och Paypal. Han ligger bakom konceptet till transportsystemet Hyperloop och har även föreslagit ett VTOL-överljudsflygplan med elfläktframdrivning med mera.

-Pettersson hoppas på trevlig resa på onsdag, i framtiden hägrar en färd till mars.

Elon Musk, 48 år, grabben började med serietidningar, läste, drömde och förverkligar nu drömmarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera