Afghanen Amiri dömd för miljonbedrägeri, blåste asylaktivist och kyrkans personal


BROTTSLIGHET. En man i 30-årsåldern åtalas vid Luleå tingsrätt för tolv fall av grovt bedrägeri. Enligt stämningsansökan har han fått personer runt omkring i Sverige att föra över drygt en miljon kronor till honom. I stämningsansökan framgår det att mannen som är i 30-årsåldern vid mängder av tillfällen fått personer runt omkring i Sverige att föra över pengar till honom, rapporterar SVT

SVT nämner dock inte ett ord om mannens bakgrund eller vilka han lurat. 

Ahmad Sami Amiri är 31 år, folkbokförd i Piteå och medborgare i Afghanistan. I Afghanistan påstås han ha jobbat åt svenska och norska armén som översättare. I februari 2014 ansökte han om asyl på svenska ambassaden i Teheran och i maj samma år sökte han på nytt, den här gången inifrån Sverige. I juli 2014 beviljades han permanent uppehållstillstånd och flyktingstatusförklaring.

I maj 2019 dömdes han till tre års fängelse för fjorton grova bedrägerier och utpressning. Han hade lurat av tolv personer sammanlagt över en miljon kronor. Fyra av brottsoffren är svenskar, som alla är engagerade i Svenska kyrkan.

När Amiri kom till Sverige var han gift. Frun är kvar i Afghanistan. Under sina år i Sverige har han bott ihop med minst en afghansk kvinna. Han har ljugit om sina språkkunskaper, sin familj och var de befinner sig. Han har påstått sig vara psykiatriker, äga fastigheter i Afghanistan, driva diverse rörelser i Sverige och ha goda kontakter på myndigheter och ambassader – samt jobba för CIA.

Han har gått med i Svenska kyrkan.

Brotten:

 1. En afghansk kvinna lurades på 157.500 kr. Hon säger sig även ha blivit våldtagen av Amiri och att han hotat att skicka intima bilder på kvinnan till hennes familj I Afghanistan.
 2. En afghansk kvinna lurades på 23.000 kr, med löften om att bl.a. hjälpa hennes kusin till Sverige.
 3. Afghansk man som fått två avslag lurades på 43.200 kr i tron att han köpte ett uppehållstillstånd.
 4. En svensk kvinna, som jobbar inom svenska kyrkan, lurades på 70.700 kr.
 5. En utländsk kvinna lurades på 21.000 kr, i tron att Amiri kunde ordna uppehållstillstånd till hennes pojkvän.
 6. Ett äldre, svenskt par lurades på 9.000 kr. Amiri, som påstod sig heta Alex, ringde honom en dag och sa att denne hade fått namnen från kyrkan.
 7. En utländsk kvinna lurades på 111.753 kr. Även denna kvinna säger sig ha blivit våldtagen av Amiri.
 8. En afghansk kvinna lurades på 190.800 kr.
 9. En svensk man, engagerad i kyrkans lurades på 18.000 kr.
 10. En utländsk kvinna lurades på 17.850 kr.
 11. En afghansk kvinna lurades på 65.000 kr. Amiri sa att hon kunde tvingas åka tillbaka till Afghanistan om hon polisanmälde honom.
 12. En äldre svensk man lurades på 280.200 kr, samt bestals på 69.400 kr.

Amiris försvarsadvokat arvode blev 626.851 kr. Av detta vill staten att Amiri ska återbetala 313.425 kr. Sedan tidigare hade han skulder i enskilda mål på över 280.000 kr och dömdes nu att betala skadestånd på över en miljon. Det saknas tillgångar.

Advokatens arvode är ovanligt högt, det förklarar tingsrätten så här: ”För tingsrätten framstår det som tydligt att Amiri måste ha var varit en mycket besvärlig och krävande klient för henne. På grund av att Amiri under hela utredningens gång låtsats inte kunna svenska och simulerat allvarlig psykisk sjukdom, så är det förståeligt att [ombudet] har lagt ner mer tid i målet än vad som i efterhand framstår som befogat.

Hon har också i förundersökningen fått hantera ytterligare allvarliga brottsanklagelser mot Amiri, som har lagts ner och som inte därför inte har gjort avtryck i tingsrättens handläggning”.

En av de lurade kvinnorna som hjälpt till med swish är bibliotekschef som krävt amnesti, det gänget kan ni läsa om HÄR. Det är samma gäng #vistårinteut som Pettersson dömdes för att ha ”lånat” en bild från och som domstolen påstår inte har journalistiskt syfte.

Domen överklagades, men Amiri avstod senare från att överklaga fängelsestraffet.

Under åren i Sverige ska Amiri 2016 ha jobbat som personlig assistent under sex månader. I juli 2018 blev han sjukskriven och fick vid tiden för rättsprocessen sjukersättning från Försäkringskassan. Han uppgav sig få 8.000 – 10.000 kr varje månad, och ansåg att detta var godtagbart.

Brott som Ahmad Sami Amiri döms för

 1. Grovt bedrägeri vid 12 tillfällen
 2. Grovt bedrägeri vid 2 tillfällen
 3. Utpressning
 4. Åtal som den tilltalade frikänns från, övergrepp i rättssak

Påföljd: Fängelse 3 år samt en massa skadestånd, pengar som inte finns.

-Pettersson undrar varför det inte står något om utvisning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Afghanen Amiri dömd för miljonbedrägeri, blåste asylaktivist och kyrkans personal

 • Roger

  Det finns inte någon annan grupp av lycksökare som är så genom kriminella som hazarer! Det är mord och våldtäkter, grova narkotikabrott etc etc. Och majoriteten av svenska folket vill ha dessa individer här! Tom regeringen kör över lagrådet och skapar gymnasie amnesti! Sverige är förlorat. R.I.P.

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Vi får utgå ifrån att ” Axelsson ” heter något annat och är likaledes en skojare , en oseriös sådan . Mvh Sjöström

  Gilla

  • age

   ”Peter Sjöström”!

   Håller med dig helt!
   ”Jag arbetar vid högsta domstolen ”
   Intressant!
   Då kan vi ju säga att jag är chefspilot
   på alla Boeingplan!
   Någon dom vill flyga med mig?
   (jag är bara 80 och har ”B-kort”)
   Alla har vi olika relation till sanning!

   Gilla

 • HB

  Har Amiri gått i skola hos Socialdemokraterna?

  Gilla

 • Axelsson

  Jag arbetar på högsta domstolen och ser inte att det begåtts fel. Vi har SKYLDIGHET att hjälpa folk i nöd. Vi bör vara varsamma när vi dömer utlänningar då de i många fall inte förstår att de begått brott.

  När de kommer hit ser de att vi har fina arbeten, höga löner och fin bil. Vem skulle inte försöka förbättra ekonomin under de omständigheterna?

  Ka-ching! 🙂

  Gilla

  • G Nordström

   Med den synen på saker och ting så är det högst osannolikt att du kan arbeta på någon domstol mer än som service personal, verkmästare, vakt. Man måste ha lite mer innanför pannbenet.

   Gilla

   • HB

    Jag tror att Axelsson jobbar på Högsta domstolen och kanske fick den tjänsten genom att någon över honom kanske märkte att han hade sociopativa och korruptiva tendenser , som i sin tur är egenskaper som enkelt kan utvecklas med mer korruption.

    Ungefär som en seriemördare som blir bättre och lömskare med träning och erfarenhet.

    Gilla

  • ossie

   Nä tänk om alla blattar skulle sluta begå brott då kan du ju bli arbetslös.

   Gilla

  • ThePeter

   Vilket jävla skitsnack…. ”inte förstår att de begår ett brott”.
   Dssa brott är ju utstuderat lurendrejeri som inte accepteras i någon kultur, det krävs lite mer än att vara dum i hela huvudet för att att inte förstå vad man gör.
   Antar att du då vill påstå att dessa idioter är straffomyndiga enligt Svensk lag?
   Samtidigt påstår du att svenskar som har hög status har lurat till sig sina tillgångar och jobb? ….. och att det är legalt att då kopiera de Svenskars livstil under dessa omständigheter.

   Var skrev du att du hade anställning? ”tro dee.

   Gilla

 • svensson

  Var har alla de afganska kvinnorna fått alla pengar de gav honom ifrån? Naturligtvis svenska bidragspengar, våra skattepengar. Ut med dem.

  Gilla

 • Maya

  En dyr läxa för # vi står inte ut# kvinnan.Tänk att gullgossarna kan vara så elaka och falska mot dessa ”godhjärtade kvinnor ”.Dom övriga han lurade tänker nog sig för nästa gång någon kommer med fagra löften.

  Gilla

 • ossie

  Många av de naiva dumskallar som låtit sig luras är det bara rätt åt.

  Gilla

 • MrR

  Permanenta uppehållstillstånd skall ju givetvis kunna dras in om personerna inte sköter sig och följer Svenska lagar och förordningar !

  Gilla

  • Robert

   PUT ska aldrig delas ut då hela denna afghanparodi är fejk från dag 1, gäller alla medborgarskap som har delats ut sedan 1970, oavsett land.

   Gilla

 • turrim

  När den åtalade simulerar och djävlas med advokaten så borde han få betala.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: