Afghanen Amiri dömd för miljonbedrägeri, blåste asylaktivist och kyrkans personal

BROTTSLIGHET. En man i 30-årsåldern åtalas vid Luleå tingsrätt för tolv fall av grovt bedrägeri. Enligt stämningsansökan har han fått personer runt omkring i Sverige att föra över drygt en miljon kronor till honom. I stämningsansökan framgår det att mannen som är i 30-årsåldern vid mängder av tillfällen fått personer runt omkring i Sverige att föra över pengar till honom, rapporterar SVT

SVT nämner dock inte ett ord om mannens bakgrund eller vilka han lurat. 

Ahmad Sami Amiri är 31 år, folkbokförd i Piteå och medborgare i Afghanistan. I Afghanistan påstås han ha jobbat åt svenska och norska armén som översättare. I februari 2014 ansökte han om asyl på svenska ambassaden i Teheran och i maj samma år sökte han på nytt, den här gången inifrån Sverige. I juli 2014 beviljades han permanent uppehållstillstånd och flyktingstatusförklaring.

I maj 2019 dömdes han till tre års fängelse för fjorton grova bedrägerier och utpressning. Han hade lurat av tolv personer sammanlagt över en miljon kronor. Fyra av brottsoffren är svenskar, som alla är engagerade i Svenska kyrkan.

När Amiri kom till Sverige var han gift. Frun är kvar i Afghanistan. Under sina år i Sverige har han bott ihop med minst en afghansk kvinna. Han har ljugit om sina språkkunskaper, sin familj och var de befinner sig. Han har påstått sig vara psykiatriker, äga fastigheter i Afghanistan, driva diverse rörelser i Sverige och ha goda kontakter på myndigheter och ambassader – samt jobba för CIA.

Han har gått med i Svenska kyrkan.

Brotten:

 1. En afghansk kvinna lurades på 157.500 kr. Hon säger sig även ha blivit våldtagen av Amiri och att han hotat att skicka intima bilder på kvinnan till hennes familj I Afghanistan.
 2. En afghansk kvinna lurades på 23.000 kr, med löften om att bl.a. hjälpa hennes kusin till Sverige.
 3. Afghansk man som fått två avslag lurades på 43.200 kr i tron att han köpte ett uppehållstillstånd.
 4. En svensk kvinna, som jobbar inom svenska kyrkan, lurades på 70.700 kr.
 5. En utländsk kvinna lurades på 21.000 kr, i tron att Amiri kunde ordna uppehållstillstånd till hennes pojkvän.
 6. Ett äldre, svenskt par lurades på 9.000 kr. Amiri, som påstod sig heta Alex, ringde honom en dag och sa att denne hade fått namnen från kyrkan.
 7. En utländsk kvinna lurades på 111.753 kr. Även denna kvinna säger sig ha blivit våldtagen av Amiri.
 8. En afghansk kvinna lurades på 190.800 kr.
 9. En svensk man, engagerad i kyrkans lurades på 18.000 kr.
 10. En utländsk kvinna lurades på 17.850 kr.
 11. En afghansk kvinna lurades på 65.000 kr. Amiri sa att hon kunde tvingas åka tillbaka till Afghanistan om hon polisanmälde honom.
 12. En äldre svensk man lurades på 280.200 kr, samt bestals på 69.400 kr.

Amiris försvarsadvokat arvode blev 626.851 kr. Av detta vill staten att Amiri ska återbetala 313.425 kr. Sedan tidigare hade han skulder i enskilda mål på över 280.000 kr och dömdes nu att betala skadestånd på över en miljon. Det saknas tillgångar.

Advokatens arvode är ovanligt högt, det förklarar tingsrätten så här: ”För tingsrätten framstår det som tydligt att Amiri måste ha var varit en mycket besvärlig och krävande klient för henne. På grund av att Amiri under hela utredningens gång låtsats inte kunna svenska och simulerat allvarlig psykisk sjukdom, så är det förståeligt att [ombudet] har lagt ner mer tid i målet än vad som i efterhand framstår som befogat.

Hon har också i förundersökningen fått hantera ytterligare allvarliga brottsanklagelser mot Amiri, som har lagts ner och som inte därför inte har gjort avtryck i tingsrättens handläggning”.

En av de lurade kvinnorna som hjälpt till med swish är bibliotekschef som krävt amnesti, det gänget kan ni läsa om HÄR. Det är samma gäng #vistårinteut som Pettersson dömdes för att ha ”lånat” en bild från och som domstolen påstår inte har journalistiskt syfte.

Domen överklagades, men Amiri avstod senare från att överklaga fängelsestraffet.

Under åren i Sverige ska Amiri 2016 ha jobbat som personlig assistent under sex månader. I juli 2018 blev han sjukskriven och fick vid tiden för rättsprocessen sjukersättning från Försäkringskassan. Han uppgav sig få 8.000 – 10.000 kr varje månad, och ansåg att detta var godtagbart.

Brott som Ahmad Sami Amiri döms för

 1. Grovt bedrägeri vid 12 tillfällen
 2. Grovt bedrägeri vid 2 tillfällen
 3. Utpressning
 4. Åtal som den tilltalade frikänns från, övergrepp i rättssak

Påföljd: Fängelse 3 år samt en massa skadestånd, pengar som inte finns.

-Pettersson undrar varför det inte står något om utvisning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Afghanen Amiri dömd för miljonbedrägeri, blåste asylaktivist och kyrkans personal

 1. Vilket jävla skitsnack…. ”inte förstår att de begår ett brott”.
  Dssa brott är ju utstuderat lurendrejeri som inte accepteras i någon kultur, det krävs lite mer än att vara dum i hela huvudet för att att inte förstå vad man gör.
  Antar att du då vill påstå att dessa idioter är straffomyndiga enligt Svensk lag?
  Samtidigt påstår du att svenskar som har hög status har lurat till sig sina tillgångar och jobb? ….. och att det är legalt att då kopiera de Svenskars livstil under dessa omständigheter.

  Var skrev du att du hade anställning? ”tro dee.

 2. Det finns inte någon annan grupp av lycksökare som är så genom kriminella som hazarer! Det är mord och våldtäkter, grova narkotikabrott etc etc. Och majoriteten av svenska folket vill ha dessa individer här! Tom regeringen kör över lagrådet och skapar gymnasie amnesti! Sverige är förlorat. R.I.P.

 3. Vi får utgå ifrån att ” Axelsson ” heter något annat och är likaledes en skojare , en oseriös sådan . Mvh Sjöström

  • ”Peter Sjöström”!

   Håller med dig helt!
   ”Jag arbetar vid högsta domstolen ”
   Intressant!
   Då kan vi ju säga att jag är chefspilot
   på alla Boeingplan!
   Någon dom vill flyga med mig?
   (jag är bara 80 och har ”B-kort”)
   Alla har vi olika relation till sanning!

 4. Med den synen på saker och ting så är det högst osannolikt att du kan arbeta på någon domstol mer än som service personal, verkmästare, vakt. Man måste ha lite mer innanför pannbenet.

  • Jag tror att Axelsson jobbar på Högsta domstolen och kanske fick den tjänsten genom att någon över honom kanske märkte att han hade sociopativa och korruptiva tendenser , som i sin tur är egenskaper som enkelt kan utvecklas med mer korruption.

   Ungefär som en seriemördare som blir bättre och lömskare med träning och erfarenhet.

 5. Var har alla de afganska kvinnorna fått alla pengar de gav honom ifrån? Naturligtvis svenska bidragspengar, våra skattepengar. Ut med dem.

 6. En dyr läxa för # vi står inte ut# kvinnan.Tänk att gullgossarna kan vara så elaka och falska mot dessa ”godhjärtade kvinnor ”.Dom övriga han lurade tänker nog sig för nästa gång någon kommer med fagra löften.

 7. Permanenta uppehållstillstånd skall ju givetvis kunna dras in om personerna inte sköter sig och följer Svenska lagar och förordningar !

  • PUT ska aldrig delas ut då hela denna afghanparodi är fejk från dag 1, gäller alla medborgarskap som har delats ut sedan 1970, oavsett land.

Kommentera