Skandaler jag minns

HISTORIA. Den senaste tidens händelser med EU och stödpaket för corona tror jag blir en av tidernas största skandaler när vi får facit. Det får Pettersson att tänka på andra historiska händelser som hänt inom rörelsen och som sällan får några allvarligare konsekvenser för de inblandade socialdemokraterna.

Jag är född i östra Södermanland just på gränsen till det öppna havet i början på 50-talet och min far sade att jag var uppfödd på saltvatten och örfilar, även om västkustbor inte håller med om att Östersjön är ett saltvattenhav eller knappt ett hav alls för den delen. 

Nåväl, från mitten på 1960-talet blev jag politiskt medveten och intresserad. Det var socialdemokraterna som gällde i arbetarstaden Oxelösund. Jag tror att de hade egen majoritet med över 60 procent i kommunfullmäktige och gjorde som de ville.

När jag börjat arbeta drogs fackföreningsavgiften på lönen utan att någon frågat om jag ens ville vara med i facket och vad värre var, jag hade blivit kollektivansluten till det socialdemokratiska partiet. För man skulle vara med i S, punkt. Jag som var sosse på den tiden blev förbannad och ville gå ur facket Metall avd 39 men det sket sig, det var inte bara att gå ur men efter två år kom ett brev att jag blivit utesluten på grunda av bristande betalning.

Kollektivanslutningen innebar att medlemmar i ett LO-fack obligatoriskt anslöts till det socialdemokratiska partiet vare sig man ville eller inte, de som var kommunister eller borgare fick sedan komplettera med ett extra medlemskap i det parti där sympatierna verkligen befann sig. Kollektivanslutningen försvann först 1991 och var en omstridd inrättning. En stor skandal ur demokratisk synpunkt.

Skatteplanering innebar att de som hade möjlighet försökte minska sin skatt så mycket som möjligt. En del olagligt, andra lagligt. 1983 tvingades socialdemokraten och justitieministern Ove Rainer lämna sin post efter avslöjanden om skatteplanering. Ove Rainer gjorde sig visserligen aldrig skyldig till något brott, men inom socialdemokratin ansågs höga skatter upp till 100 %, i Astrid Lindgrens Pomperipossafall 102 procent, vara fullt okej så Ove fick gå.

Klippa och klistra. Socialdemokraten och tidigare ordförande i kommunalarbetarförbundet Sigvard Marjasin var landshövding i Örebro län 1989–1994. 1996 misstänktes och åtalades han för att under sin ämbetstid ha lämnat in manipulerade representationskvitton och dubbelfakturerat utlägg. Åtalet rörde trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund. Till slut friades dock Marjasin helt av rätten, där domen klargjorde att Marjasin överhuvudtaget inte hade någon redovisningsskyldighet! På kvitton Marajasin sparat fanns firmanamnet kvar överst och slutsumman nederst. Mittdelen med specifikationen på vad som inhandlats var dock bortklippt, av utrymmesskäl sa Marjasin.

Tobleroneaffären. I oktober 1995 kom till allmänhetens kännedom att socialdemokraten Mona Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990–1991 vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg – bland annat två Toblerone, men även kläder, resor och mycket annat. Affären resulterade i att Sahlin, som 1995 var vice statsminister och främsta kandidat till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson, avgick från sin post och inte längre kandiderade till posten som partiledare. Hon kom som vi vet tillbaka och fortsatte med sina skumraskaffärer.

Crazy Horse fyllan. SSU:s ordförande Anna Sjödin fick avgå efter slagsmål på krogen Crazy Horse i Stockholm 2005. Hon dömdes för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning (genom rasistiska tillmälen) samt egenmäktigt förfarande genom avlägsnande av en vaktbricka senare påträffad i den polisbil som förde Sjödin till förvar.

Geijeraffären. 1977 publicerade Peter Bratt på Dagens Nyheter en artikel om att socialdemokraten Lennart Geijer, Sveriges justitieminister åren 1969-1976, enligt ett hemligt polis-pm ansågs misstänkt för att ha köpt sexuella tjänster på en bordell under sin ämbetstid. Samtliga inblandade blånekade – bland dem statsminister Olof Palme som med orden ”snus är snus och strunt är strunt”, ljög för tv-kamerorna och hela svenska folket rakt i ansiktet. Den hemliga promerorian från polischefen som blev offentlig handling 1991 visade dock att Palme kände till polisens misstankar.

Lennart Geijer, dåvarande socialdemokratisk justitieminister. Bild från Wikipedia

Porrklubbsbesök. Socialdemokraten och fackpampen Björn Rosengren har gjort kometkarriär och som många socialdemokrater blivit stormrik. Men han är nog mest känd för porrklubbsbesöket en septembernatt i Stockholm 1991 då han lät medlemmarna stå för porrklubbsnotan på 55 600 kronor. Han fick sparken men fick behålla sin lön på 81.000 kronor i månaden. Då skyllde han på det ena och det andra men i sina memoarer berättade han att besöket var hans egen ide.

Perssons lägenhetsaffär. 2006 lyckades dåvarande statsminister och socialdemokraten Göran Persson fixa en övernattningslägenhet i Stockholm åt sin fru Anitra Steen. Genom att ringa ett samtal till fastighetsföretaget lyckades Persson och Steen gå förbi 20 års bostadskö.

SSU-skandalen. 2004 avslöjades det att SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi, som nu är socialförsäkringsminister, hade fuskat med förbundets pengar. Shekarabi ska ha använt SSU:s pengar för att bekosta sin egen kampanj, men också till krogbesök. Samtidigt avslöjades det att flera SSU-distrikt fuskat med sina medlemssiffror för att få mer pengar. Shekarabi avgick som SSU-ordförande 2005. Han har även varit illegal invandrare.

Transportstyrelsen. 2015 flyttas Transportstyrelsens IT-drift till IBM, trots att detta ifrågasätts av både Transportstyrelsen internt och av Säpo. Efter att det visade sig att stora mängder information, även hemlighetsstämplad, legat ute med risk för läckor, växte skandalen. Det hela ledde till att både infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick avgå från sina poster. Men de är tillbaka i toppen som om ingenting hänt.

Harvardaffären inträffade 1985. Sveriges dåvarande statsminister och socialdemokraten Olof Palme inbjöds av anrika Harvard University för att hålla en föreläsning. Han avböjde arvode, men under vistelsen vid universitet lät Palme universitetsledningen förstå att hans son Joakim Palme gärna ville studera vid Harvard. En kort tid efter besöket kom ett besked att Joakim Palme antagits som stipendiat och kunde påbörja sina studier till hösten utan att betala. Taxeringsnämnden undersökte saken och fann att Palme skulle betala skatt för stipendiet, vilket värderades till 40 000 kronor. Palme överklagade beslutet till länsrätten, som mottog hans inlaga den 26 februari 1986. Handlingarna inkom i två exemplar och registrerades i länsrättens databas. Den 28 februari 1986 sker så mordet på Olof Palme. Den 12 mars upptäcks att originalinlagan från Olof Palme saknades och att även all information om ärendet raderats ur Länsrättens databas. Raderingen visade sig ha gjorts klockan 18:23 den 28 februari. Inga spår av inbrott kunde säkras. Ärendet polisanmäldes, men lades ned ett år senare utan spaningsresultat.

Motalaskandalen. I oktober 1995 berättades detaljer i Motala Tidning om kommunfullmäktiges ordförande och socialdemokraten Sölve Conradsson och några andra politikers kostsamma dagliga lunchvanor på Motala Stadshotell. Samtidigt rapporterades det om att politikertoppen i Motala övervägde en mjölkfri dag i veckan för de kommunala skolorna och daghemmen för att spara pengar. I november 1995 började artiklar som handlade om skandalen att publiceras i Motala Tidning. Utdrag visade att över en halv miljon kronor spenderats på stadshotellet under de tio senaste månaderna, och att bilar hyrts för skattepengar, allt i privat bruk. Det visar sig att politikerna och deras fruar gjort krogbesök, handlat kläder, åkt på resor till bland annat Nice, Teneriffa och Portugal. Affären slutade med att socialdemokraten och kommunfullmäktiges ordförande Sölve Conradsson (S) fick sparken i december 1995 och åtalades i maj 1996 för grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes senare till ett och ett halvt års fängelse av Motala Tingsrätt. Han skulle även betala 600 000 kronor i skadestånd till kommunen, samt 187 000 kronor ihop med de andra berörda politikerna. Efter att ha överklagat till Göta Hovrätt och nytt åtal prövats dömdes Conradsson till två års fängelse, samt närmare en miljon kronor i skadestånd. Kommunalrådet Håkan Carlsson (S) dömdes till fyra månaders fängelse för trolöshet mot huvudman. Två andra politiker, en socialdemokrat och en folkpartist, dömdes till villkorlig dom och dagsböter. En annan socialdemokratisk politiker dömdes till dagsböter, men frikändes på en åtalspunkt.

Yttrandefrihetsskandalen. För nästan tolv år sedan, den 30 september 2005, upprördes muslimer världen över av att danska Jyllands-Posten publicerat några teckningar på profeten Mohammed. Ambassader brändes, folk sköts ned och västerländska medier och politiker backade. Inte sedan fatwan mot Salman Rushdies bok Satansverserna 1989 och attackerna mot USA den 11 september 2001 och senare terrordåd i Spanien, Frankrike, Belgien och England hade världen så påtagligt fått känna på vad kränkta muslimer kan ta sig till. Sveriges dåvarande utrikesminister, socialdemokraten Laila Freivalds lovade arton muslimska ambassadörer att personligen be om ursäkt om en svensk tidning publicerade nidbilder av Muhammed. Det löftet höll hon. Ingen svensk tidningen publicerade bilderna då. Nerikes Allehanda publicerade någon bild efter två år, i övrigt rådde fegheten och kryperiet för muslimerna på bekostnad av yttrandefriheten.

I solidaritet med Jyllands-Posten, demokratin och yttrandefriheten utlyste, i januari 2006 Sverigedemokraterna och deras tidning SD-Kuriren en teckningstävling på temat bästa Muhammedkarikatyren. Inte ens en vecka efter att det första bidraget publicerats stängdes såväl SD-Kurirens som Sverigedemokraternas hemsidor av webbhotellet, efter uppmaningar från utrikesdepartementet. Detta resulterade tack och lov i stark kritik och bidrog till dåvarande utrikesministern Laila Freivalds (S) avgång.

Alltså, för bara 14 år sedan, tummade staten, Sveriges regering (S), på yttrandefriheten för att blidka intoleranta muslimer och nu vill den socialdemokratiska regeringen ha mer makt och runda riksdagen…

I Danmark beskylldes Sverige, då som nu, för att huka i debatten om islam och Muhammedteckningarna. Däremot bemötte den muslimska världen Freivalds (S) försök att avstyra nya karikatyrer med enbart beröm.

-Det var några av alla skandaler i det socialdemokratiska partiet. Jag minns många fler och ni kan läsa om några få till i en Påminnelse om Socialdemokraternas värderingar 

Från SD-Kuriren innan regeringen stängde ned SD-Kuriren och Sverigedemokraternas hemsidor i strid med grundlagen.

Idag är vi framme vid EU, när media skryter om att vi får våra egna pengar i bidrag utan att berätta hela sanningen…

…och givetvis är detta bara en bråkdel av alla skandaler i rörelsen, men jag tänker inte skriva en tjock bok.

Nedan en serie med inlägg som ursprungligen publicerades år 2011.

***

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 thoughts on “Skandaler jag minns

 1. Laila Freivalds ville INTE lämna någon kommentar när media knackade på hos henne, ska det naturligtvis vara och inget annat !

 2. Men en skillnad på idag och då är att förr hade vi en Media
  som rapporterade även Sosseövertramp, medan man idag hjälper till att mörka alla skandaler, förmodligen genom att fråga partiet om man får lov att rapportera, något som borde va en självklarhet! I denna vecka sålde
  Löfven ut kommande generationers tillgångar genom att platt lägga sig
  på marken och gå med på RU s oförskämda krav, detta trots att han hade vetorätt? Om detta sägs det väldigt lite i Svensk Media, här håller man i vanlig ordning på med köra nonsensnyheter och att hålla reda på vad Trump sysslar med , vilket vi inte har med att göra!

 3. Här en av massor med dråpliga ”nyheter” om Mona Sahlin (S) förmedlade av sossetidningen Aftonbladet den 19 MAJ 2007.

  Citat

  Sahlin talar ut
  ”Jag brukar läsa Fantomen på toa”

  Tolv år efter Tobleronen är Mona Sahlin tillbaka – som partiledare.
  I Aftonbladets lördagsintervju berättar hon om hur det är att var Mona.

  Det är mycket som har förändrats för Mona Sahlin genom åren. Hon slutade röka efter tolv timmas festande. Förr njöt hon av kändisskapet nu anser hon att hon tappade bort sig själv i mediebruset. Hennes nära vän Anna Lindh mördades.

  Nu berättar hon om sitt liv över en fika med Ronnie Sandahl – och Säpo.

  Hon berättar om kvinnorna som stöter på henne, sitt förhållande till makt och relationen till sin forne arbetsgivare – Göran Persson.

  Mycket har förändrats men Mona läser fortfarande Fantomen – ibland på toaletten – och bara de gamla numren.

  För att läsa hela artikeln – köp dagens Aftonbladet eller bli medlem i Plus.

  Slut citat

  Hur många kan ha blivit jättesugna på att ”köpa Aftonbladet eller bli medlem i Plus” för att få läsa hela det ”spännande nyhetsreportaget” om Sveriges dåvarande statsministerkandidat Mona Sahlin där det på meritlistan fanns bl a ”Jag brukar läsa Fantomen på toa”?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9mpeBw/sahlin-talar-ut

 4. Kom att tänka på två av Sossarnas alla geniala ministrar genom tiderna, Laila Freivalds och Inez Usman !
  Vad har bidrog dessa två damer med på sin tid för Folkhemmet ?
  Sverige är och förblir ett enda stort Aprilskämt….

 5. Citat av Henry Ford ” om vanligt folk förstod hur pengar kommer till hade dem blivit förbannade”

 6. Alla skandaler som Maud Olofsson har orsakat med sin ivriga försäljning av svenska företag till underpriser och med villkor ,som har gjort att Sverige har varit tvungen att betala alla fadäser ,när hon inte kunde tolka kontrakten rätt.

  Post Nord, där Sverige blev skyldig att betala stora belopp till Danmark trots att Danmark äger företaget.

  Statliga Vattenfalls köp av det nederländska kolkraftsbolaget Nuon 2009. inköp som blev en brakförlust för Sverige. Hela 53 miljarder.

  Olofsson kallas för Sveriges dyraste politiker.

  Och nu Lövén som har slarvat bort 158 miljarder på ett bräde.
  Hur kan vi tillåta detta pågå utan att de ställs till svars ?

 7. Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti är partiets officiella namn. Just fina ”arbetare”, jämlika och solidariska:

  ”De före detta toppsossarna kring Göran Persson lever i dag ett liv långt ifrån sina tidigare väljare. Deras sammanlagda inkomster efter att de lämnade politiken uppgår till hisnande 252 miljoner kronor. – Nu ringer jag polisen, säger Göran Persson när Expressen vill fråga honom om klasskillnader.”
  https://www.expressen.se/nyheter/lyxvillor-gods-och-snabba-sportbilar/

  P.s.
  På partiets hemsida står följande: ” I över hundra år har Socialdemokraterna stått upp för frihet, jämlikhet, solidaritet…”
  Möjligtvis gällde det för hundra år sedan, men inte idag, det har ersatts av ojämlikhet och svek istället.

 8. Stölden av våra pensionspengar (Persson ) är en stor skandal som drabbar oss alla, som har slitit och betalat skatt .

  Även det att Persson tvingar oss att betala reavinstskatt, när han slugt tog bort beskattningen av villor i samband med sitt nyförvärv 2006 så nu vi som har bostadsrätter tvingas bekosta även hans villaförsäljning i framtiden.
  Naturligtvis gynnar det även de rika grevar och baroner som säljer sina slott och herrgårdar.
  Ett smart drag av Persson , men jag hatar hans tjuvaktiga utnyttjande av hederliga arbetare.

 9. En av de absolut största skandaler i modern tid är Estonia olyckan och frågan om vilken del Bildt hade i den , hoppas att vi någon gång får ett svar.

 10. När vi i framtiden ser tillbaka på arbetarpartiet S, kommer en helt annan bild komma fram.
  Korruption, mygel, svågerpolitik är bara några saker som man då tänker på.
  Tanken var nog god i början men sedan kom människors andra sidor fram. Folk som aldrig jobbat en dag i sitt liv, gjorde politisk karriär inom partiet och låtsades företräda de fattiga och folket.
  Vi ser samma inom vänstern. Rika och privilegierade låtsas stå upp för folket men föraktar deras åsikter och vill uppfostra dom med rätt värderingar. Jag spyr på hyckleriet.

 11. Perssons ”köp” av antikviteter för miljoner från Sagerska palatset till ett pris av 20 .000 sek förvånar mig alltjämt.
  Kunde ingen sätta emot och bromsa stölden?

 12. Petterssons blogg är bättre än att läsa historieböcker!

  Raderingen av sonen Palmes uppgifter hos Länsrätten
  strax innan paret palme (-och sonen?) gick på bio,
  verkar inte ha funnits med i den fantastiska utredning
  som Christer Petersson presenterade.
  Det är i alla fall ett intressant sammanträffande – i tid !

  Tack Pettersson!
  //age

  • Lisbet Palme skall ha bytt kläder innan hon eskorterades i polisbilen till Karolinska. Resan tar ca 10 minuter ,men det tog nästan en timme enligt rykten.
   Huruvida Palme dog i Frankrike tärd av en sjukdom hos en rik familj är också ett hett diskuterat ämne.
   vem vet sanningen?

 13. En skandal som jag skulle vilja få svaret på är ;
  Vem blev mördad i Sagerska palatset under Reinfeldts tid?

 14. Visst var det Laila Freivalds som röstade emot bildningen av bostadsrätter och sedan en av de första som såg till att huset hon bodde i bildades så att hon kunde göra sig en hacka på det viset. Huset ligger på Kungsholmen och när en reporter gick för att intervjua henne för detta, drog hon igen dörren framför reportern så att han nästan blev klämd ,

  • Jajemän, det var Laila Freivalds i ett nötskal och hon ville lämna någon kommentar om detta fenomen till media när de knackade på hemma hos henne, då fick hon en sådan där osympatiskt och konstig vänsterblick i ögonen och Sosse-hornen växte ut i pannan på henne !

 15. Här finner ni ytterligare s-fadäser, från dåtid till nutid: https://www.s-sanningen.com/

  Viste ni till exempel att när tungvatten fabriken i Ruykan fög I luften under andra världskriget, så sålde sossarna och Sverige stora mängder tungvatten till nazisterna i hopp om att Adolf skulle kunna få ihop en atombomb.

 16. Ja dessa s.k. bidrag på EU-avgiften som PK-pressen skrivit spaltmeter om,lägges efter gårdagens EU-möte,nu på is !!
  Alltså åter grundlurade! !
  Räkningen till våra efterlevande med en ökning av c:a 7 miljarder ytterligare årligen,kommer dock tillstånd.

  • Läste detta på SVT Text igår torsdag …

   Citat

   114 SVT Text Torsdag 23 jul 2020
   INRIKES PUBLICERAD 23 JULI

   Sverige kan gå miste om EU-rabatt

   När Europaparlamentet i dag röstar om
   coronaöverenskommelsen som togs fram
   på EU-toppmötet, är det inte alls
   säkert att Sverige får den rabatt som
   statsminister Stefan Löfven utlovat.

   -Jag är lite orolig över de förslag
   som ligger på bordet. När jag tittar
   på dem så ser jag att man väljer att
   bryta ut långtidsbudgeten, och där
   finns förslag som att rabatterna ska
   avvecklas, säger Heléne Fritzon (S),
   Europaparlamentariker, till SVT.

   Parlamentets extrainsatta möte började
   klockan 09.30.

   Slut citat

   Det ser alltså ut som om Stefan Löfven (S) blev grundligt lurad igen vid förhandlingarna på det nyss avslutade EU-toppmötet.

   Han ordnade så att svenska skatteslavar i generationer framöver kommer att få vara med och betala av på skulderna där 390 miljarder €uro skall skänkas bort som gåvor till korrupta EU-länder vilka under många år har misskött sina nationella ekonomier allt sedan Union upprättades med ett fördrag som undertecknades den 1 november 1993.

   Sveriges andel uppgår till c:a 3,7 miljarder €uro och motsvarar c:a 3800 miljoner svenska kronor.

   https://petterssonsblogg.se/2020/07/22/vi-far-betala-500-miljarder-for-att-fa-38-miljarder/

   Mister Sverige utlovade rabatter på de årliga EU-avgifterna framöver så stiger vårt lands kostnaderna till nya skyhöga höjder.

 17. Tog inte Rainer några antika pistoler/ revolvrar från Posten där han chef och gav dessa till Palme som present . Har ett svagt minne om en skandal i den tiden om dessa skjutvapen . Mvh Sjöström

Kommentera