Grekiska kyrkklockor ringde efter fredagsbönen i Konstantinopel

ISLAM. Kyrkklockor ringde över stora delar av Grekland i dag efter att Turkiet höll sin första fredagsbön i Hagia Sofia på 86 år, skriver Reuters. På vissa håll skedde också flaggning på halv stång.

Santorini, Grekland.

Helgedomen i Istanbul har historiskt sett haft stor betydelse för både kristna och muslimer, men har sedan 1934 använts som museum. Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis kallar Turkiet för ”bråkmakare” efter att man nu återigen använder Hagia Sofia för fredagsbön.

– Det som händer i Konstantinopel i dag är inte en styrkedemonstration, utan ett bevis på svaghet, säger Mitsotakis, som använde det gamla grekiska namnet på Istanbul.

-Pettersson säger att Grekland och Turkiet är oense på en lång rad punkter, gränser i havet, Cypern med mera och grekerna minns säkert att före första världskriget bodde 2,5 miljoner grekisktalande ortodoxa kristna i nuvarande Turkiet. En miljon beräknas ha mördats och resten fördrevs.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Grekiska kyrkklockor ringde efter fredagsbönen i Konstantinopel

 1. I bibeln står det om ett framtida heligt krig mellan Kristna och Muslimer !
  I Koranen står det om ett framtida världshäravälde !
  Det närmar sig……

 2. Pettersson skriver helt riktigt att Greker och Turkar långt ifrån är bästa vänner, om inte annat så vittnar historien om detta faktum. Det sägs att det värsta som kan hända en turk är att misstas för att vara grek. Det finns en gammal historia om en turk som uppträdde mycket olämpligt och uppretad av hans agerande skrek någon åt honom: “ditt förbannade kräk.” Turken som blev ytterst förnärmad av detta tillrop skrek tillbaka: “jak er icke ett förbannat grek, jak er turk” !

  Skämt åsido, president Erdogans uppträdande är också mycket olämpligt, han är arrogant, agerar som en diktator, så det finns många som tycker att också han förtjänar kallas för just: “ett kräk.”

  • Turkar vill inte vara greker, men de vill vara italienare av namnen på pizzerior att döma.
   Och det låter så roligt att en del av pizzeriaägarna talar “italienska” fast alla begriper att han är en turk.
   Ibland roar jag mig och sätter mig i en pizzeria när turken skriken “Ciao Bella” på “turkiska” ,om ni förstår.
   Det är stunder man får skratta ordentligt, när italienskan inte flyter på ,men försök till att tala det och låtsas vara en man från ett annat land än sitt hemland.

 3. Polsk tv sänder nyheter från Grekland att det är stora skogsbränder i Grekland.
  Hittar ingen rapportering om det någonstans.
  Undrar bara om flyktingar är på gång för att bränna upp på öarna och ställa krav på att flyttas till fastlandet ,som de brukar.
  Undrar om EU har förbjudit rapporteringen ,så att vi inte blir återigen förbannade för dessa mordiska personer som är naturligtvis på väg hit.

 4. Eftersom kyrkan nu ska vara en plats för alla religioner och det finns runor inhuggna i kyrkan så utmanar jag alla Asatroende.
  Vem blir den första att blota en gris.

Kommentera