Lärare får lyfta bort störande elever enligt Högsta Domstolen

SKOLAN. Högsta Domstolen kom idag med sin dom, det var ingen kränkning när elev lyftes bort från en soffa på en skola i Lidköpings kommun, enligt HD:s pressmeddelande. Därmed behöver skolan som tur är inte betala något skadestånd. 

Det var under hösten 2017 som några högstadieelever på Dalängskolan i Lidköping en dag placerade en soffa mitt i en korridor. Eleverna satte sig i soffan, men efter att ha blivit tillsagda reste sig alla utom en.

Caroline Dyrefors Grufman, barn- och elevombud. Foto: Monica Ryttmarker, Skolinspektionen.

När eleven, en 13-årig pojke, vägrade flytta sig beslutade sig en lärare för att lyfta bort honom.

Läraren, som har en bakgrund som brottare, hävdar att han använde sig av ett brottargrepp i syfte att få bort eleven så snabbt och säkert som möjligt.

– Pettersson säger att det utslaget behövs för Sveriges lärarkår. Jag kan också berätta att Caroline Dyrefors Grufman, som är av regeringen utsedd Barn och elevombud är född och uppvuxen i min hemstad Oxelösund, hon har en pappa som jag känner väl, och han hade gjort som min pappa, gett eleven en omgång. Överklaga till Högsta domstolen är sinnessjukt.

 • TIDIGARE 2020-05-26. Barn och elevombudsmannen förstör för skolan och lärare

SKOLAN. I morgon tar Högsta Domstolen upp det uppmärksammade fallet med ”soffincidenten” på en skola i Lidköping som Barn-och elevombudet drivit till högsta insats. Läraren anmäldes för över två år sedan när han ingrep mot en elev som inte ville flytta från en soffa som några elever hade blockerat skolkorridoren med. Både tingsrätten och hovrätten friade läraren men Barn och elevombudsmannen (DEO) ger sig inte. 

-Pettersson säger att BEO är en katastrof, en skola och lärare som försöker ha lite ordning och reda, som skapar studiero, ska straffas enligt BEO.

Jag är övertygad om att hade jag vägrat flytta mig under min tid i skolan hade jag fått en omgång av farsan, jag hade också tvingats be läraren om ursäkt.

 • TIDIGARE 2019-10-24. Lärare lyfte bort störande elev, nu tas fallet upp i Högsta domstolen

SKOLAN OCH SKATTER. Tingsrätt och Hovrätt ansåg att läraren hade rätt att lyfte bort eleven som blockerade vägen i skolan, men Barn- och elevombudet (BEO), anser att domstolarna har fel och nu har Högsta domstolen beslutat att ta upp fallet.

Bondeska palatset (Högsta domstolen), Gamla stan, Stockholm. Uppförd 1662-1667. Arkitekter: Jean de la Vallée och Nicodemus Tessin d ä. Ombygd för Högsta domstolen 1949. Arkitekt: Ivar Tengbom. Bild från Wikipedia.

-Pettersson är övertygad om att hade jag vägrat flytta mig under min tid i skolan hade jag fått en omgång av farsan, jag hade också tvingats be läraren om ursäkt.

Jag kan också berätta att Caroline Dyrefors Grufman, som är av regeringen utsedd Barn och elevombud, har en pappa som jag känner väl och han hade gjort som min pappa, gett eleven en omgång. Överklaga till Högsta domstolen är sinnessjukt och ett enormt slöseri med skattemedel.

 • TIDIGARE 2019-08-06. Lärare lyfte bort störande elev – nu kräver myndighet skadestånd

SKOLAN. När en högstadielev vägrade flytta på sig från en soffa som blockerade vägen i en rasthall, lyftes eleven upp av en lärare. Såväl tingsrätten som hovrätten anser att ingripandet var befogat. Men Barn- och elevombudet (BEO) överklagar nu fallet till Högsta domstolen och kräver att eleven ska få 10.000 kronor i skadestånd av Lidköpings kommun.

Händelsen inträffade för drygt ett och ett halvt år sedan på en skola i Lidköpings kommun.

Några elever hade flyttat möbler i skolans rasthall så att bland annat en soffa kom att stå i vägen för en passage. Eleverna som satt i soffan ombads flytta på sig, men en av dem vägrade.

”Tvärtom visar utredningen att NN i stället befäst sin position genom att ta tag i soffans ryggstöd, ett grepp som inte kan uppfattas på annat sätt än att han ville markera att han inte tänkte flytta på sig”, skriver Hovrätten i sin dom, som meddelades i början av juli.

En av skolans lärare kopplade då ett grepp på eleven och lyfte honom handgripligen ur soffan.

Kränkande, anser Barn- och elevombudet vid Statens skolinspektion, som krävt att Lidköpings kommun ska betala skadestånd om 10.000 kronor till den berörda eleven.

Såväl tingsrätten som hovrätten har dock valt att fria kommunen från ansvar. Hovrätten anser att det rört sig om en ”proportionerlig åtgärd för att komma tillrätta med en ordningsstörning och därmed legat inom ramen för lärares tillsynsplikt enligt 5 kap. 6 § skollagen.”

Men nu överklagar Barn- och elevombudet domen och yrkar på att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd, enligt Expressen/GT.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Lärare får lyfta bort störande elever enligt Högsta Domstolen

 1. Eftersom man nu åtminstone får LYFTA bort elever som inte ’lyder’ uppmanar jag nu hela lärarkåren, om de inte redan gör det, att börja styrketräna för att kunna bära bort de enligt andra uppgifter ofta Överviktiga bångstyriga eleverna.

 2. Caroline Dyrefors Grufman, passar bättre på sophanteringen.
  Hon har kostat svenska skattebetalare mer än hon är värd.

 3. Ett till exempel hur vissa svenskar skor sig på misslyckad invandring (sorry men som invandrare själv tror jag att pojken är invandrare)… Var är Barn- och elevombudet för någonting och vad åstadkommit den för bra under din existens? Det verkar så att onödiga myndigheter växer som svamp efter regnet …

 4. Efter att ha arbetat som lärare i 40 år så blir man fruktansvärt upprörd när man hör stollerierna från BEO. Har själv lyft ut elever från klassrummet när dom har saboterat undervisningen och blivit polisanmäld för detta men tidigare så lade polisen alltid ner utredningen och meddelade mig att de inte ansåg att detta var brottsligt. Till och med föräldrar tyckte jag skulle ha guldmedalj som satte gränser för ungdomarna. Har haft många fina år som lärare men skulle aldrig ha en tanke på att återvända till dagens skola där eleverna är lättkränkta och inte kan ta en tillrättavisning. Det är inte underligt att så få vill bli lärare när man som lärare inte får ens lyfta ut en störande elev. Skolan idag ger jag inte mycket med sjunkande resultat och där skolmyndigheterna fuskar med PISA för att ge sken av stigande resultat, bedrövligt! Så mitt råd är att lägga ned BEO för dom gör ju allt för att sabotera för en vettig skolsituation. Sedan behöver vi byta ut politiker som inte har ett dugg kunskap om skolan och byta skolminister som i grunden inte är lärare eller varför inte byta ut sittande regering som rent utbildningsmässigt har en svag nivå!

 5. Det här kostnaderna ska eleven och föräldrarna betala för. Det skulle aldrig tagits upp en anmälan. Föräldrarna ska även ta sonen i örat och leda honom till läraren för att be om ursäkt. Det borde finnas plats för vett och anständighet lite oftare.

 6. En brottare lyfte bort den obstinate eleven – i dagens svenska skola behövs brottare för att hålla ordning!

  Hoppas att denna kloka dom från HD sätter stopp för fler okynnesanmälningar av dylik sort!

 7. Hade föräldrarna lärt ungjäveln att veta hut, så hade situationen aldrig uppstått! Jag säger som Pettersson, hade jag gjort nåt liknande när jag gick i skolan, så hade min farsa tagit mig i ärans tukt och förmaning….

 8. Nu återstår bara att anmäla ungen för Blockering av utrymmningväg vid eventuell Brand, han har skapat en risksitution om det börjat brinna och folk måste rusa ut så står en Soffa i vägen grfman kan ju ta det straffet eftersom hon försvarar detta betende

 9. Att sånt här överhuvudtaget tas upp inom rättsväsendet är ett av alla stora tecken på landets totala sönderfall!

 10. Det är ju vansinnigt att en sådan händelse ska behöva prövas i högsta instans. Det är ju så självklart det bara kan bli. Skattepengar ska inte användas för sånt här trams. Hoppas nu att det svider i plånboken.

Kommentera