Domstol tillåter Preems planerade utbyggnad, nu återstår miljöpartiet…

INDUSTRI. Mark- och miljööverdomstolen anser att Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil kan tillåtas. Domstolen anser inte att den så kallade stoppregeln i miljöbalken kan tillämpas på verksamheten, eftersom den ingår i EU:s handel med utsläppsrätter.

Bild:Preemraff

Det finns enligt domstolen inte heller några andra hinder för att tillåta verksamheten. Mark- och miljööverdomstolen föreslår ingen tidsbegränsning av den sökta verksamheten.

Ärendet kommer nu gå vidare till regeringen som ska ge klartecken om utbyggnaden ska tillåtas eller inte. Det är första gången regeringen använt miljöskäl för att ta över beslutsrätten i en fråga.

Fakta: Preemraff

 • Ligger vid Brofjordens djupa yttre del, norr om Lysekil i Bohuslän. Togs i drift 1975 med namnet Scanraff.
 • Skandinaviens största oljeraffinaderi. Ungefär hälften av alla raffinaderiprodukter som säljs i Sverige kommer härifrån. Ungefär halva produktionen går på export.
 • Preem har omkring 600 anställda vid raffinaderiet i Lysekil. Utbyggnaden har beräknats leda till 250 nya fasta anställningar vid raffinaderiet, samt omkring 3 000 ytterligare arbetstillfällen under byggtiden.
 • Preem vill bygga ut i Lysekil bland annat för att kunna omvandla tjockolja, en restprodukt från bensin- och oljeproduktionen, till bensin och diesel med mindre miljöpåverkan.
 • Preem behöver också ett nytt miljötillstånd för att få använda förnybara råvaror i produktionen.

Enligt Preem kommer utbyggnaden att leda till ökade koldioxidutsläpp på omkring en miljon ton per år. Bolaget lyfter samtidigt fram en rad åtgärder för att minska utsläppen, och poängterar att utsläppen i användarled skulle minska drastiskt efter utbyggnaden.

Preem har också ett raffinaderi på Hisingen i Göteborg.

Fakta: Detta har hänt

 • 14 december 2016: Preem ansöker om nytt miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.
 • 9 november 2018: Domstolen godkänner ansökan. Beslutet överklagas dock av bland andra Naturskyddsföreningen.
 • 17 juni 2019: Mark- och miljööverdomstolen meddelar prövningstillstånd. Samma dag skickar Naturskyddsföreningen en så kallad underrättelse till regeringen, som enligt organisationen borde ta över prövningen av tillståndet.
 • 27 juni 2019: Även Naturvårdsverket skickar en underrättelse till regeringen, med hänvisning till att utbyggnaden enligt verket faller in under miljöbalkens skrivelser om verksamhet som ”kan antas få betydande omfattning eller bli av ingripande slag”.
 • 23 augusti 2019: Regeringen beslutar att ta över det slutgiltiga beslutet om Preems nya miljötillstånd.
 • 30 oktober 2019: Preem kompletterar sin tillståndsansökan. Bland annat minskas den planerade utbyggnaden med 20 procent, vilket tillsammans med andra åtgärder också sänker prognosen för koldioxidutsläppen.
 • 10–12 mars 2020: Mark- och miljööverdomstolen håller sin förhandling i Lysekil.
 • 15 juni 2020: Domstolen lämnar sitt yttrande till regeringen och föreslår att både den befintliga och utökade verksamheten i Lysekil ska tillåtas.

-Pettersson antar att regeringen, där miljöpartiet ingår kommer att förbjuda utbyggnaden och att raffineringen kommer att ske på ett ur klimatsynpunkt sämre sätt utomlands så miljömupparna blir nöjda men de globala utsläppen ökar. Sedan får domstolar och EU säga vad dom vill…

Enligt Preem är projektet miljövänligt, det ökar utsläppen i Lysekil men minskar dem globalt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Domstol tillåter Preems planerade utbyggnad, nu återstår miljöpartiet…

 1. visst lägg ner allt då
  sen kan vi köra 🐴 …förlåt 🐫 o vagn när vi ska exportera mm
  skulle hellre se att herr Bolund drar en av sina plastpåsar över skallen
  knyt gärna åt den hårt runt halsen som avslutning

  • Det räcker med en pappåse till herrn Pappskalle som har syrebrist av för mycket koldioxid.

 2. CO2 påverkar inte något klimat. Anläggningen kommer att göra miljön bättre. Men vad spelar det för roll för miljö muppar.

 3. Enligt vad jag vet så kommer denna anläggning att relativt sett MINSKA utsläppen netto jämfört med utsläpp som kommer att skapas av annat och andra om den inte byggs. CO2- hysterin, om den får fortsätta, kommer att sänka landet i avgrunden! och bidra till U-landsfieringen av det som återstår av det forna Sverige!

 4. Molnen tornar upp sig för sosseriet. LAS, Preem, Invandringen. Ett råd släng ut MP en gång för alla. Att ha nåt samröre med detta svenskfientliga parti är ju en katastrof.

 5. Ja för MP är detta som en våt dröm att få säga nej till , kan aldrig tänka mig att herr Löfven vågar stå emot och säga ja .

 6. MP kommer naturligtvis att säga nej, de tycker att om bara Sverige klarar ett helt onödigt mål så räddar de världen. Att det då innebär lika mycket eller mer utsläpp om andra raffinaderier sköter produktionen det innebär inget för naivismens högsta höns MP.

 7. Utbyggnad av Preems anläggning kommer INTE att ske. Det bestämde regeringen i dag efter att Sveriges statsminister Herr Bolund MP bestämt det.

Kommentera