Filmtajm

Slaveri är ett av människans mörkaste bidrag till historien. Ingen förnuftig människa sympatiserar med denna typ av verksamhet och den handel som förknippas med den, vare sig vi talar om dåtid eller nutid.

Det som kanske förvånar, eller möjligen inte, är att slaveriet förknippas med vita i huvudrollen som ägare/köpare och svarta som slavar. Vi läste om det i skolan, vi har läst om det i bästsäljande böcker och vi har sett tv-serier och filmer i mängder, men tänk om…

…vi kunde få se en nyproducerad Hollywoodfilm om det omfattande slaveri som har och har haft sitt säte i arabvärlden?

Wikipedia kan man läsa att slaveriet förekom i den muslimska världen mellan 600 och 1900-talet. Den har alltså pågått långt längre än den atlantiska som förekom en period mellan 1400 och 1800-talen. Antalsmässigt såldes ungefär lika många slavar av européer som av muslimer.

I västvärlden har slaveriet avskaffats sedan många år, men i den muslimska världen lever den vidare. BBC har publicerat en intressant text om slaveriet i den muslimska världen, där man beskriver slaveriet som förmildrande jämfört med den som skedde i vår del av världen. Man fick exempelvis inte misshandla slavar, slavar kunde köpa sig fria och man fick inte förslava andra muslimer. Dock kommer texten fram till slutsatsen att också slaveriet i den muslimska världen kränkte de mänskliga rättigheterna på ett obehagligt sätt.

På sajten Världens historia beskrivs hur slavhandeln med svarta tog sin början på 600-talet när slavhandlare från den muslimska världen inledde sin verksamhet. När européerna sedan kom och dragkampen att hitta de bäst lämpade afrikanerna, började man anlita svarta som slavjägare och inte sällan såg dessa till att hålla europeiska och muslimska slavhandlare med afrikaner som tidigare tagits som fångar i olika stamkrig. Jag vet inte hur många av er som i skolan läste att också muslimer från arabvärlden köpte och sålde slavar från den afrikanska kontinenten?

Tidigare skrev jag att man i den moderna västvärlden avskaffat slaveriet, åtminstone officiellt. Vi vet att tiggare, prostituerade och illegala invandrare hålls under slavlika förhållanden också i Sverige. I den muslimska världen är denna handel mer öppen. 2009 kunde man i Expressen läsa hur det moderna slaveriet bygger upp de stormrika länderna kring Persiska viken. Även om slaveriet är officiellt avskaffat i denna del av världen så pågår handeln med fattiga som inom olika verksamheter ser till att upprätthålla välfärden. Numera hämtas dock denna billiga arbetskraft i främst länder som Bangladesh och Pakistan, inte Afrika.

Att det fortfarande pågår en öppen slavhandel i den muslimska världen kunde vi konstatera när Uppdrag Granskning visade ett reportage om Islamiska Staten där man sålde och kanske fortfarande säljer kvinnor på slavmarknaden. En av jihadisterna säger i programmet att “Tar man avstånd från detta i helhet, slaveri, då har man gått ur islam. Det är ju en del av islam, hur man än ser det”.

I Nationalencyklopedin kan man läsa att slaveriet är sanktionerat enligt sharia-lagarna och att muslimer får använda sig av slavar om personen inte anammat islam.

En liten parentes som de flesta av oss, inklusive mig själv, inte känt till. På sajten Forskning & Framsteg kan man läsa att tusentals européer såldes på slavmarknader i den muslimska världen under 1600 och 1700-talen. Bland dessa räknar man med att cirka 500 svenskar fanns, främst sjömän som seglade på Medelhavet. Hur många européer som såldes som slavar tvistas det om, men några forskare talar om cirka 1 miljon under de år som denna handel pågick. Ett faktum väldigt få svenska elever lär eller har lärt sig.

Så, vore det inte intressant att få se en välgjord tv-serie om det muslimska slaveriet eller en påkostad Hollywood-film med idel välkända skådespelare i huvudrollen?

11 thoughts on “Filmtajm

 1. Har inte S någon överenskommelse med någon förening eller förbund vill jag minnas?

 2. Dick Harrison har skrivit en trilogi om detta, böckerna är indelade i olika tidsperioder. Han hamnade i en debatt på Dn, 2007 tror jag, som handlade om att svarta stammar var delaktiga i slavhandeln.

  Som vanligt blev detta inte mött med förståelse, narrativet var/är att slavhandel bara bedrivs av vita och slavarna har alltid en annan hudfärg.
  Sanningen är att slaveriet till största delen bedrivits av andra folkslag, stämmer ganska bra med den demografiska fördelningen av människor.
  Vita är en lite minoritet i världen.

  Rekommenderar böckerna åtminstone som referens material. Harrison tillhör i stort vänsterkollektivet och svänger betänkligt i personliga åsikter.

 3. Dagen då vi svenskar har att välja mellan att avlivas eller att betala extra skatt för vi är svenskar kommer närmare för varje dag om vi inte tänker efter då vi lägger våra röster i valurnorna.
  Nästa steg kan utan tvivel bli att vi förslavas helt och hållet.

 4. Historien om slaveriet är ju bara löjlig! Annat är det ju idag när dom har lyckat förslava varenda svensk och hela Sverige! Det är riktiga grejer det!

  Samma med dåtidens slavhandlare! Amatörer! Det tog dom 350 år att sälja 14 miljoner slavar till Amerika. Dom kan ju slänga sig i väggen jämfört med Miljöpartiet, som på bara några futtiga år har lyckats sälja 8 miljoner svenskar till slaveriet!

  Dessutom helt ideellt, frånsett några futtiga blodspengar i politikerarvode!

 5. Den enkelspåriga och historielösa vänstern borde läsa denna text av Stefan.Nu när man har fått så mycket luft under vingarna uppbackade av media och annat löst folk så borde en nyansering av dessa problem belysas.Huvuddelen av dom som nu står och vrålar sig hesa på demonstrationer för BLM runt om i världen gör det enbart för att det är “häftigt” att visa sin “power”.Huvudsaken är inte Floyds trista livsslut utan att skapa kaos.Dom är nyttiga idioter för globalistenas agenda.”Det är synd om människorna” sa August Strindberg !

 6. Att hitta ett mediebolag villig att visa en sådan TV serie lär bli svårt. Sanningen sopas under mattan och här i Sverige vore väl HMF åtal att vänta…

Kommentera