19 nationer över tillsammans i södra Östersjön

FÖRSVARET. I stormbyar kastade korvetten HMS Karlstad loss från Karlskrona örlogshamn. På själva nationaldagen sattes kursen mot den stora marinövningen Baltops. Under elva dygn kommer besättningen att öva tillsammans med partners från 18 andra nationer.

Baltops (Baltic operations) genomförs årligen sedan 1972 av USA:s flotta inom ramen ”in the spirit of Partnership for Peace”. Årets övning kommer genomföras i södra och sydöstra Östersjön. Sverige har deltagit i övningen sedan i mitten av 1990-talet. För svensk del syftar deltagande i övningen till att utveckla förmågan att genomföra marina operationer tillsammans med andra för säkerhet och stabilitet i Östersjöområdet.

För besättningen på HMS Karlstad började losskastningsdagen med sång. Dels för en av besättningsmedlemmarna som fyllde år men naturligtvis även nationalsången, nationaldagen till ära. Magnus Almqvist är fartygschef på Karlstad: – Under övningar som Baltops får vi möjlighet att öva i större styrkor på ett annat sätt än när vi övar nationellt, med bara svenska marinen. Vi kommer att öva strid i alla tre dimensionerna, under ytan, på ytan och i luften.

Under Baltops 20 övar Sverige tillsammans med ett antal Nato-anslutna länder genom det partneravtal vi har. Därigenom stärker vi relationen och förbättrar samarbetet med våra partners. Den viktigaste samarbetspartnern för Sverige är Finland men även USA är mycket viktig.

-Pettersson tycker att samarbetet med Finland är extra viktigt. Får Finland och Sverige till ett bra gemensamt försvar så räcker det långt…

Från kriget mot Sovjetunionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “19 nationer över tillsammans i södra Östersjön

  1. Ja om nu Finland vill ha något samarbete. Det är tveksamt med den ledning vi har idag.
    Varför övar man i Östersjön? Hotet kommer ju från väst.

  2. Hoppas de klarar sig unda varandras eld bara..
    Det brukar hända på såna övningar, (med xx sk. samarbetsnationer i NATO) att det sjuts på varandra när inte de säkert vet var de andra är, vilka de är, med sina olika system, språk, vapen, rutiner, kommunikation.. 🙂

    Sedan alla ändå spyr på amerikaneran för att de ”överstyr” och skiter i alla andra..
    Har hört.
    Kan ha fel.

Kommentera