Sverige har lyckats med bedriften att testa färre per capita än Djibouti

PANDEMI. Efter nedgången har dödstal stabiliserats på hög nivå, ofta högst i världen per vecka. Senaste veckan rapporteras 425 avlidna, jämfört med 16 i Norge, Danmark och Finland. Men om det chockerar borde ni ta ett titt på tester, där Sverige är 56:e per invånare och tredje sämst i test per smittas. 

Tino Sanandaji. Foto: Tore Sætre, Wikimedia

Länder som testar fler per capita än Sverige inkluderar Serbien, Vitryssland, Chile, Peru, Kazakhstan och Azerbaijan. Sverige är ett rikt högskatteland med inhemsk läkemedelsindustri, men lyckats med bedriften att testa färre per capita än Djibouti, ett afrikanskt land vars främsta export är boskap, getter, kameler och läder till grannländer som Somalia och arabvärlden.

Detta handlar inte om att avsaknad av resurser, utan att Sverige *valde* att agera passivt och inte mobilisera sina massiva tekniska resurser, på basis av doktrin att spridning var oundviklig och meningslöst att försöka stoppa. Att Sverige rapporterar högst dödstal i Europa och testar sämre än Kazakhstan låter så otroligt att många drar slutsatsen att det måste vara något fel på andra länders statistik, ett ursäkt att avfärda omvärlden och inget lära.
Igår protesterar Italiens ambassadör mot Tegnells utspel att Italiens höga dödstal beror på att de har sämre vård än Sverige, och påpekade korrekt att Italien har högre medellivslängd och fler sjukhusplatser än Sverige.
Historien är full av exempel på att länder blir offer för framgång, lever på gamla meriter och slutar lära sig från andra i övertro på egen förträfflighet. Sverige visade ingen nyfikenhet på Sydkoreas framgångsrika modell, och avfärdar världsledande forskare i WHO, USA, EU och Asien till förmån för en handfull svenska byråkrater på en liten myndighet.
I stället för självgod chauvinism och trångsynta fördomar borde Sverige bemöta krisen med positiv nationalism, där medborgare kämpar för landets gemensamma bästa och tillsammans gör allt de kan för att rädda livet på sina äldre och sårbara landsmän.
Tino Sanandaji, nationalekonom, författare och debattör från Iran
Steget Efter
***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Sverige har lyckats med bedriften att testa färre per capita än Djibouti

  1. Ett parti och en statsminister som har felbedömt varit naiv och inget sett komma ända sedan “i mitt Europa bygger vi inga murar” kan öka i förtroende är ett mysterium.

  2. En annan sak som jag har reagerat på när man ser nyheter från runt om i världen. Det samma gäller för munskydd! U-länder har krav på dessa och det finns tydligen att köpa överallt!

    I världen bästa Sverige finns det inte ens till vårdpersonalen!

    • Jodå de finns numera, men de FÅR inte användas därför att folkmordsmyndigheten anser att de är onödiga.

  3. Skiftnyckeln? Jag skulle lätt kunna räkna upp 10 st utan problem.
    Lyssna på Henrik Jönssons Youtube sändning idag om högmod.

  4. Skiftnyckeln. Sveriges enda framgång. Sverige har varit jordens bödlar sedan 1000-talet med vikingar och annat. Sverige med sin avsaknad av politisk ledning sedan år o har alltid förts fram som något farligt av folk som vetat 1000 gånger bättre än den som tror att han är Sveriges Statsminister i dag.

Kommentera