Stefan Löfven: Sverige har gjort rätt – men misslyckats med att skydda äldre

PANDEMI. Statsminister Stefan Löfven medger att det är ett misslyckande att Sverige inte lyckats skydda de äldre. Samtidigt hävdar han att den svenska modellen ”har fungerat” – och utesluter inte skattehöjningar, enligt Expressen

– En positiv sak är att allt fler ser betydelsen av att vi har ett starkt samhälle, säger Löfven.

-Pettersson minns när dåvarande statsministern Carl Bildt sa att ”Ett misslyckande ska kallas ett misslyckande och det är det här”. 

Stefan Löfven säger att vi har gjort rätt men 4000 människor dog och ingen har ansvaret. Löfven surrar också om ett starkt samhälle när det i praktiken är tvärtom. Titta på omsorgen om de äldre där alla och ingen har ansvaret. Det är regeringen, arbetsmarknadspolitiken, invandringspolitik, lönebidrag, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 21 regioner (tidigare landstingen) och 290 kommuner som alla har ansvar och skyller på varandra. Är det ett starkt samhälle Stefan Löfven (S)?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

37 thoughts on “Stefan Löfven: Sverige har gjort rätt – men misslyckats med att skydda äldre

 1. Den svenska modellen har fungerat för att människor på äldreboenden har struktit med. Jag får intrycket av att det var vad man ville uppnå.
  Och den här jävla kålroten ökar i förtroendemätningar?

 2. tror nog herr Kålrot menar att Sve…Abzurdistan har gjort helt rätt eftersom vi totalt misslyckats med att skydda de äldre dvs folkutbytet går helt enligt planerna bara lite snabbare tack vare Coronan.

 3. Svenska folket har uppenbarligen inget emot att många äldre har dött, med tanke på att svetsarns opinionssiffror återigen har ökat.

 4. Delcitat ur Aftonbladet:

  Covid-sjuke Jan, 81, överlevde tack vare sin familj.

  Äldreboendets läkare ordinerade palliativ vård– utan att träffa honom.

  – Att undersöka patienter via telefon och ordinera en behandling som är avgörande för om man ska ha en chans att överleva eller om man i princip döms till att dö är under all kritik och läkaretik. säger geriatrikprofessor Yngve Gustafson.

  Varken Jan själv eller de anhöriga fick veta att beslutet att avsluta vården tagits över deras huvuden. Dessutom att läkaren beslutat om det via telefon till sjuksköterskan på ett äldreboende norr om Stockholm.

  Geriatrikprofessor Yngve Gustafson vid Umeå universitet …

  https://www.umu.se/globalassets/personalbilder/downloadasset.actioncontentid219969languageid3assetkeyyngvegustafson.jpeg

  Billdkälla: umu,se/

  … säger till Aftonbladet:

  – Man har diskriminerat de gamla på äldreboenden. Jag har fått så otroligt många telefonsamtal från anhöriga som beskriver att äldre inte fått vård.

  Han säger att det vanligaste symtomet äldre får när de har en infektion i kroppen är att de blir förvirrade.

  – Och när de blir förvirrade blir de mer eller mindre automatiskt diskvalificerade från sjukhusvård, vilket naturligtvis är vansinnigt. Det som de här patienterna oftast dör av är inte virusinfektionen, det är att viruset förstör slemhinnorna i luftvägarna så att man får en bakteriell infektion som blir en lunginflammation. Den går faktiskt att behandla med antibiotika och det har patienterna som regel inte fått.

  — Att undersöka patienter via telefon och ordinera en behandling som är avgörande för om man ska ha en chans att överleva eller om man i princip döms till att dö. Det här är under all kritik och läkaretik. Det är oförsvarligt att man får behandla gamla sköra människor utan en adekvat medicinsk bedömning och behandling.

  Du kallade behandlingen som de här äldre fick för dödshjälp, snarare än vård?

  – Ja, jag skulle nog nästan kunna tänka mig att använda ännu starkare begrepp. Att det är näst intill att de här människorna avlivas. Det är i princip ett hundraprocentigt sätt, ungefär som elektriska stolen. Det är ungefär lika effektivt. (Publicerat 2020-05-21)

  Slut delcitat

  Läs gärna hela reportaget på:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGk664/de-nast-intill-avlivar-de-gamla

 5. Vi bör lära oss att leva med alla dessa ”rekommendationer” de närmaste 1-2 åren. Det blir intressant att se, hur och när dras de tillbaka d.v.s. om jag överlever…
  Stefan Löfven: ”De åtgärder som vidtagits valdes för att vi är övertygade om att de kan upprätthållas i det långa loppet.”
  Farmor tolkar: spelar ingen roll att vår strategi är fel, nu kör vi med fullgas, vi ändrar inget, ja, det är på äldres och dödas bekostnad.
  Om svenska strategin: ”…flockimmunitet är det ända som kan stoppa viruset…”
  När det börjar gå galet fel: … nej, flockimmunitet var aldrig vår strategi…”
  ”… vi valde en strategi som håller i längden…”
  Journalisten undrade hur länge?: ” …coronasmittan i vårt land kan pågå 18-24 månader…”
  Är folket i Sverige medveten om den? ”ja, folket har stor förtroende för oss, i Sverige litar man på politiker och experter, vi håller ihop..”
  Gör vi? – undrar farmor
  Folk slarvar med rekommendationer, håller inte avstånd etc. ”…folk följer våra rekommendationer”
  1,5 miljon äldre som är ”inlåsta” hur länge ska de hålla ut, 1 år, 2 år?: …”ja men vi måste skydda våra äldre”
  om dödstal:
  ”…förtidigt att räkna…” ”…alla länder räknar olika men vi har det bästa mest pålitliga statistiken..” ”…smittan kom in i äldrevården vilket visar dödstalen”
  Journalisten: Sverige har den högsta dödstalet bland nordiska länder vad tycker regeringen, var Sveriges strategi värt det? ..”jag har inte sett dem siffrorna, det går inte jämföra”

 6. Ja varför ska de styrande misslyckas med att skydda de äldre, de är väl inget att förvånas över vad annat har de lyckats med.
  Invandringspolitiken?
  Integrationen?
  Polisen?
  Rättsväsendet?
  Försvaret?
  Järnvägen?
  SIDA?
  Valutan?
  EU avgiften?
  Det är enklare att hitta misslyckanden än framgångar.

 7. ”Om” Sverige nu har gjort rätt. Vilka och var är de faktiska bevisen för det?

  Någon i regeringen som har och kan förtydliga det ?

  Utan att använda ”tro uttalanden” och enbart tänka på ”Sverigebilden”.

 8. Sverige gör stora fel i kampen mot corona

  Stefan Einhorn: Experterna låser sig vid en linje trots att nya fakta kommer upp.

  Delcitat

  Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med målsättningen att ”plana ut kurvan” och motivet som förs fram är att sjukvården ska hinna med att ta hand om de som blir sjuka.

  Problemet är att många äldre aldrig kommer till sjukhuset. De vårdas så gott det går i hemmet eller på äldreboendet och ofta dör de där.

  Men det finns ytterligare ett viktigt skäl till att vara mycket aktiv tidigt i pandemin, ett motiv som jag aldrig har hört myndigheten uttala.

  Det är att vi med stor sannolikhet kommer att få medicinska behandlingar mot Covid-19, behandlingar som gör att många fler människor överlever den lunginflammation som är den vanligaste dödsorsaken.

  Effekter på ekonomin, konsekvenser för den psykiska hälsan hos befolkningen och hur man ska vikta restriktioner kontra livskvalitet är för politiker att överväga och ta ställning till.

  Det jag eftersträvar är en tydlighet avseende utvecklingen i Sverige och att vi väljer det bästa sättet att hantera pandemin samt att vi lever upp till vår uttalade strävan att skydda våra äldre.

  Jag har varit i kontakt med många forskare som är förtvivlade över det sätt på vilket smittbekämpningen bedrivs. Vissa av dem har försökt göra sin stämma hörd via till exempel debattartiklar, andra har skrivit till Folkhälsomyndighetens representanter och till politiker, men ingenting fungerar.

  Lämmeltåget vandrar bara vidare och kejsaren är utan kläder.

  Jag har också varit i kontakt med ett antal vårdgivare som sköter Covid-19 patienter. Deras berättelser om patienternas och deras anhörigas lidande står i skarp kontrast till de välregisserade presskonferenser som våra myndigheter står värd för varje dag.

  Jag är inte säker på att det går att påverka myndigheterna, de har lagt för mycket prestige i den linje de valt. Då återstår för mig två saker att framföra.

  Det ena är en vädjan till våra politiker att ta ett större ansvar för den kris vi nu upplever. Det andra är en uppmaning till oss alla: var betydligt försiktigare än de påbud som utgått från myndigheter, för din skull och för allas skull. För om vi inte känner tilltro till våra myndigheter återstår bara att vi måste lita på varandra.

  Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi och ordförande i Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet (Publicerat 13 april 2020)

  Slut delcitat

  Läs gärna hela debattartikeln på:

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/awQ01O/sverige-gor-stora-fel-i-kampen-mot-corona

 9. Den humanistiska, moraliska och feministiska stormaktens regim fortsätter alltså sin översittare inställning trots att de lyckats avliva nästan 4000 personer. Allt enligt sin ”vi vet bäst” inställning och överlägsenhet mot andra länder och följande uttryck ” In Sweden you know we have a system”!!!!

 10. ”Sverige har gjort rätt”, men det tycker inte våra nordiska grannländer.

 11. Herr Löfven har tydligen varit på retorikkurs.Där fick han lära sig att man mildrar dåliga buskap med ett positivt.Då hör man bara det positiva.Nej du gubbe lilla,mig lurar du inte med sånt dravel.Folkmorden som sker på äldreboendena slätas inte över så lätt.

 12. ”Att ställa grupp mot grupp…är… och har varit nödvändigt… för att få Sverige att klara denna utmaning… och oavsetts vilka uppoffringar som har krävts… har vi klarat detta tillsammans”

  Läs, och tänk Stefan Löfvens röst…………..
  När det gäller att offra medborgare för att driva sin sverigefientliga agenda är vi allt för bekanta med.

 13. Handen på hjärtat Stefan, du säger att ni misslyckats
  att skydda dom äldre,? Var det inte det som var den stora meningen från er sida att så många av dom äldre som möjligt skulle falla ifrån, för det är ju bara dom som kostar pengar i samhället, det har ju flera av dina stjärnskott till ministrar uttryckt ? Eller blev kritiken för både inhemsk och utländsk, som bara förvånar sig över styret av detta landet?

 14. Vi gjorde rätt.fast inte för alla !
  Det vet vi för dom som har byggt upp Sverige
  dom har vi ingen nytta av längre..
  Hurra nu har vi mördat några till!
  Skäns skönt att vi fått kontroll nu.!
  Tack alla fina makthavare för ert mod
  och pondus…
  Man blir imponerad..

 15. Vi gjorde rätt under Tsunamin också. Bara det att över 500 svenskar dog, om ska gå efter hans retorik.

  • Dom tycker säkert att dom gjorde rätt när dom vägrade att ens försöka bärga dom 7-800 Svenskar som blev kvar i havet efter Estonias förlisning, snara hade dom väldigt brådis att utlysa det till en begravningsplats som ingen fick komma i närheten av.

   Det fanns väl saker att dölja. >Finns ingen nation som ljuger mer för sitt
   eget folk än Sveriges styrande!

 16. Ej skyddat de äldre, vad har då gjorts rätt ?
  Idiotin har inga gränser den landsförädiska 7 klöverns trygga och heligt mångkulturella Sverige.

 17. 400 000 av de fattigaste fattigpensionärerna får nu sänkta pensioner pga. kopplingen till BNP-index, nu när landet som ”går som tåget” har havererat.
  Ser fram emot när även statsråden, med svetsar-praktikanten i spetsen, följer index och sänker sin ersättning i motsvarande grad.

  • Tyvärr, statsråd, svetsare in spe, riksdagsmän och politiska generaldirektörer kommer att avsevärt höja sina arvoden.

   • PS. En viss person dög inte till att bli svetsare. Han klarade inte att fullfölja svetsarkursen. Så han fick bli statsminister i stället.

 18. Såg en artikel på msn där man hävdade att ”Sverige står fast vid sin corona-strategi, medan övriga Europa börjar öppna upp”. Snacka om oärlig vinkling, när vår regim hoppar från tuva till tuva likt vimsiga höns. Här finns minsann inget som ”står fast”. Snarare ”lätt att vara efterklok med facit i hand”. Hipp som happ, med andra ord. Att Sverige har fastnat när de andra börjar befrias beror på regimens rakt igenom felaktiga beslut. Vi står kvar i startblocken, medan de andra går i mål.

 19. Jag ser för mig femåringen som raserat brickan med saftglas. Hur han böjer sig ner, stor nog att undvika glaskrosset, och plockar upp några sugrör.
  – Titta mamma, titta mamma, Dom höll!

  En femåring har all rätt i världen att vara naiv.

 20. En sosses medicin till allt: – Höj skatterna!
  Vanstyret fortsätter. Den feministiska regeringen styr Sverige mot avgrunden. Hur många Svenskar ska offras?
  Sverige har världens högsta skatter. En normal människa ser över sina utgifter först innan skattehöjningar kommer på tal.
  Hur kan vi låta detta fortgå?

  • Det är inte ”vi” som låter det fortgå, det är den vänstervridna mediapressen som inte vågar göra sitt jobb. Ingen kritik i press och TV gör detta möjligt.

 21. Jubelåsnan har höjt sin populäritet under coronan. Omedelbart så tar jubelåsnan det som en bekräftelse på att svenskarna som redan är högst beskattade i världen vill ha högre skatter.
  Hur vore det om jubelåsnan tog tag i all misshushållning av de tvångsindrivna skatterna i stället. Att jubelåsnan får mer pengar är som att ge bensin och tändstickor till en pyroman.
  Jubelåsnan har missbedömt allt och fattat fel beslut hela tiden ända sedan han tillträde sitt ämbete och nu säger han med facit i hand vi har lyckats kan en dåre visa högre grad av dårskap.

  • Jubelåsna. Mycket passande. 🙂 Det är bara röd boll på näsan som fattas.

 22. Skattehöjningar Jo Jo för pensionärer och låginkomsttagare. Den sk värnskatten borde återtas men som sagt miljonärer och höginkomsttagare är ju alltid fredade i sosseriets Sverige.

 23. I brist på saklig och opartisk journalistik i Sverige från MSM så har den modige, sakliga och rakryggade läkaren Jon Tallinger trätt fram och tagit strid mot regeringens och sjukvårdsmyndigheternas misslyckanden vad gäller hanteringen av corona-pandemins effekter som gjort att alltför många av patienterna dött i onödan i Sverige.

  Patienter som drabbats av covid-19 (särskilt de äldre) har rätt till en adekvat livsbejakande vård som inbegriper syrgasbehandling, vilket svensk äldresjukvård hittills har nekat att ge dem.

  Här är en av de senast uppladdade videorna där läkaren Jon Tallinger, Tranås ger regeringen, sjukvårdsmyndigheterna samt svensk MSM-media beskedet att han och hans advokat avser att ställa de ansvariga inför domstol för brott mot de mänskliga rättigheterna.

  Varning to MSM and Health care workers. Videon är på engelska språket eftersom Jon Tallinger har vädjat till internationell media att sätta press på de ansvariga i Sveriges regering, dess myndigheter och förmå svensk MSM att avbryta mörkandet av orsakerna den katastrofala utvecklingen.

  Varning to MSM and Health care workers (Publicerades den 19 maj 2020. Speltid 8:25)

  https://www.youtube.com/watch?v=IlbDhU9h7I0

  Distriktsläkaren Jon Tallinger, Tranås har tagit tjänstledigt för att kämpa för att covid-19-patienter på äldreboenden skall få behandling med syrgas för att få en möjlighet att överleva i stället för att de behandlas med morfin, vilket oftast leder till en säker död.

  Jon Tallinger har sammanställt mycket information / dokumentation om det tunga arbetet han tagit på sig för att rädda människoliv. Materialet finns tillgängligt med ett stort antal videos bl a på YouTube. Han kämpar exempelvis mot politiker, mot myndigheter, mot media ffa SVT m fl. Kolla gärna vidare på länken nedan:

  https://www.youtube.com/channel/UCPi09ewi9RSkDwT2fsSsxKg

 24. Först har man ihjäl en hel hög med äldre personer som byggt upp detta landet, sedan ska dom drabbade familjerna få högre skatt för att dom styrande misskött sig. Vart finns logiken i det egentligen ?

  ”En dåres försvarstal” var nog inte en självbiografi av August Strindberg, det var nog mer en profetia om vad som komma skall

  Inte undra på att folk dricker sprit, med en sådan ledning av landet så underlättar det mycket

 25. Dårens försvarstal påminner mig om den gamla historien ”Operationen lyckades men patienten dog”.

 26. Få länder tycks ha högre dödsfall/milj innevånare än Sverige.

  Och högste ansvarige konstaterar att ”Sverige har gjort rätt”.

  Den logiken är för mig obegriplig. Sannolikt också för de flesta.

  Man må vara indoktrinerad och hjärntvättad för att förstå dylikt!

Kommentera