21 miljoner till Somalia

Sverige, mer känt i omvärlden som Bror Duktig, kommer tack vare ett riksdagsbeslut att betala en del av Somalias skuld till Internationella valutafonden, IMF.

21 miljoner av skattebetalarnas pengar kommer att användas för ändamålet. Givetvis en droppe i havet i dessa tider när hundratals miljarder satsas på åtgärder i coronavirusets fotspår och jämfört med den hundratals miljarder som spenderats på asylinvandrare de senaste åren, men…

21 miljoner skulle självklart göra stor nytta inom äldreomsorgen, vården och även skolan. Vi får av den anledningen hoppas att riksdagen kan motivera varför varken vården, skolan, omsorgen, polisen, försvaret, tullen, järnvägsnätet och andra områden med stora hål inte får de pengar de önskar när nuvarande och kommande regering lägger fram sina budgetar.

Säkerligen är Somalia i behov av pengar, men finns det inte starka skäl att ifrågasätta om dessa 21 miljoner verkligen hamnar där de ska?

2019 hamnade Somalia på 180:e plats av 183 stater när det gäller korruptionsindex och detta med en poäng av 9 på en hundragradig skala. Detta att jämföras med Sveriges 4:e plats och 85 poäng.

Nu är det inte bara dessa 21 miljoner som Sveriges skattebetalare bistår med. I juli 2018 beslutade den socialistiska regeringen att fördubbla det ekonomiska stödet till Somalia. Fram till 2022 kommer 3 miljarder att betalas ut till stöd. Kan man verkligen garantera att hela den summan används till vad den är avsedd för?

Somalier boendes i Sverige skickar också hem miljontals kronor varje år och när man inte använder Hawala-systemet så ser man till att smuggla ut pengar. 2019 beräknade det svenska rättssystemet att mellan 50 och 100 miljoner fördes ut ur landet genom smuggling. Man vet att miljoner av de pengar som somalier för ut från Sverige används till bl.a. terrorfinansiering. Kan någon garantera att de pengar som lämnar landet via smugglare eller Hawala-systemet inte är skattefinansierad bidrag?

Förutom att Sverige nu skänker bort skattemiljoner till ett av världens mest korrupta, odemokratiska och våldsamma länder, så tar Sverige ett stort ansvar och finansierar somalier som flyttat hit med ett antal 100 miljoner bidragskronor varje år. Denna svårintegrerade grupp utgör idag en av de största utrikesfödda sådana. Statistiken nedan från SCB 2019.

Så förutom att betala alla dessa bistånd och skulder, tar vårt lilla land sin beskärda del av Somalias befolkning som kanske annars skulle leva på bidrag eller terror- och brottslig verksamhet. På bilden nedan ser ni hur riksdagspartierna röstade och en som är frågande är moderaten Rebecca Weidmo Uvell.

19 thoughts on “21 miljoner till Somalia

 1. Frågan är, om det ens är förenligt med lagarna som behandlar hur skattemedel får användas. Måste undersökas.

 2. Det kommer att bli roligt när VI SKATTEBETTALARE skall betala tillbaks dessa tusentals miljarder till staten som dom LÅNAT UT till corona epidemins offer.

 3. Om man inte vill vara med i EU rösta AFS, SD om du vill vara med i EU och skicka in pengar in blanco till byråkraterna.
  Tack Pettersson att du tar upp invällarnas förkämpar, många tror att Moderaterna inte har varit med på tåget, glömskan är stor och den hinner bli ännu mer utbredd till nästa val.
  Sveriges valmanskår vill att Sverige skall vara ett kriminellt land och i pandemitider behöva dö på våra äldreboenden om du är 70+ under vidriga förhållanden. Skammen är stor

 4. Vi lånar och ökar vår statsskuld för att betala andra länders statsskuld.

 5. 21 miljoner till Somalia varför, är inte alla Somalier snart i Sverige ?

 6. Vad ända in i h……..e ska vi betala deras skulder för??? Räcker det inte med att vi försörjer en stor del av deras lata befolkning här?? Nu får väl 7-klövern försöka att börja tänka på oss genuina svenskar och inte bara måna om all världens bidragstiggare.

 7. Somalia kunde varit självförsörjande för många många år sedan,
  Det är inte död öken, alla möjligheter finns för självförsörjning.
  det är inte pengar som fattas
  Det är brist på arbets villigt folk, ingen orkar göra något.
  De är ju här på livstids semester!!
  I världens största kuvös för islamister och banditer
  så varför i helvete skall vi betala deras skulder, när somaliernas nya hem är här??
  Helt plötsligt i corona tider så flyter det bara fram pengar i överflöd från alla håll till alla utom svenskarna

  • Hur många vilda djur typ oxar, zebror, giraffer och elefanter finns det i Afrika. Skicka ner jaktgevär s behöver inte en enda afrikan vara hungrig.

 8. När ska galenskaperna ta slut ? Man blir mållös av detta sätt att handskas med våra skattemedel.Denna regering kommer att gå till historien som ett avskräckande exempel på hur ett land inte ska skötas och tas om hand.

 9. Vi ska i första hand använda skattemedel inom landet. Om någon vill skicka egna pengar kan han ju göra det. Vi har inte ansvar för hela världen och vi kan heller inte hjälpa hela världen. När ska alla vänstervridna fatta det.
  Det är väldigt lätt att vara givmild med andras pengar och vänstervridna är speciellt duktiga på det. Inga pengar till somalia

 10. Regeringen/ socialdemokraterna är tvingade
  att följa kontraktet som socialdemokraterna
  /LANDSFÖRRÄDARNA skrev med Muslimska Brödraskapet 1999.

  Så länge kontraktet gäller kan regeringen
  inte sluta sända våra pengar till infödingarna!

  Våra äldre, sjuka, handikappade och arbetslösa
  blir säkert glada när de pengar som skulle hjälpa
  dem går till muslimerna.

  Men de röstade säkert på socialdemokraterna!
  => allt har ett pris, särskilt dumhet!

  • De känner att deras tid snart är ute och vill förstöra så mycket som möjligt?

Kommentera