Stoppa jättetrålarna i Stockholms skärgård

EKONOMI OCH MILJÖ. Supertrålare – jättefartyg flera gånger större än vanliga fiskebåtar härjar fritt i Östersjön och fiskar ur havet. Hittills i år har de fiskat upp 370 gånger så mycket strömming som alla yrkesfiskare tillsammans.

Stockholm har Sveriges största marina reservat. Men det hindrar inte supertrålarna för att göra rent hus med skärgårdens ekosystem. Detta för att reservatet sträcker sig utanför de så kallade internationella trålgränsen.

Vilket ger supertrålarna fritt fram att fiska upp strömming som är mat åt skärgårdens djurliv – sälar, fåglar och andra fiskar. Men som nu kommer bli fiskmjöl för danska laxodlingar.

Samtidigt håller man nu på att se över EU:s system för fiskerikontroll. Det är ett unikt tillfälle för oss som vill se en levande Skärgård att göra skillnad. Det pågår flera kampanjer runt om i Europa om att stoppa supertrålarna och ett effektivt sätt hade varit permanent övervakning ombord på fartygen.

Läs mer på Mitti…

Protestera och skriv på…

-Pettersson säger att fiskerinäringen är sjuk. Det går åt mängder med så kallad foderfisk för att odla 1 kg lax, men foderfisken används även till höns och grisuppfödning.

I min hemstad Oxelösund fiskade jättetrålare från västkusten mängder med sill/strömming och skarpsill för rätt många år sedan. Fisken kördes sedan till Danmark och maldes till fiskmjöl. Fiskmjölet skeppades sedan till Taiwan där det gjordes pellets som sedan transporterades till Thailand där foder pelletsen används som mat till jätteräkor vars odlingar tär på kusternas mangroveskogar.

Efter den cirkusen kommer jätteräkorna, som säljs under olika namn, till Sverige och övriga Europa och oftast är de miljömärkta och sälj till relativt lågt pris. Givetvis garanterar handlarna och grossisterna att de är fiskade/odlade miljövänligt och hållbart men jag tvivlar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Stoppa jättetrålarna i Stockholms skärgård

 1. Var på banken i dag. En utlänning (turk) som hyste två flyktingar i sitt hem sade att han får 15000 per skalle och månad.
  Räknade kostnaderna kring deras leverne och fick till 6000 i mat, därtill kläder och hygienartiklar mm.
  Kvar var 6000 per person. 12000 i månaden.
  När han kom till kassan frågade han hur han kan skicka 2000 dollar fördelat på Turkiet och Tyskland. 10 000 till varje land ungefär. Om de kunde ske automatiskt?
  Jag säger bara, Här verkar inte Skatteverket ha koll. Så stora belopp i min värld kan ingen normal löntagare skicka !
  Anledningen till varför vi talade om flyktingarna var för att jag sade att våra skatter skall höjas p.g.a invandringen ,varpå han sade att det är SD propaganda.
  Jag sade emot och bad honom kolla upp vad som sker här med källor och allt. De kan ta mig fan ta för sig och regeringen blundar. Varför skall jag tvingas betala hans hyresgäster?
  Ut med hela packet inkluderad dessa hyresvärdar, som blir förmögna på vår bekostnad.
  Ingen säger ifrån.

  • Tyvärr antar jag att dessa pengar som han skickar går till lån för allt flera flyktingar som vill komma hit. Så han kan bli ännu rikare….

 2. Talibanpartiet är tyst, har inte mycket synpunkter på rovfiske, visst ja, de har fullt upp med sina intäkter av plastpåsar.

 3. Vi bör bojkotta Asien nu ! Vi klarar oss utan deras räkor och annat . Eller sätt höga tullar så att slöseriet tar slut inom alla områden. Att importera jätteräkor med mera hit i saltvatten för sushi är en skam. Undrar vad de innehåller.

 4. Så här gör EU med överskott av fisk och skaldjur som fiskats upp:

  Delcitat

  17.000 ton fisk och skaldjur köptes upp av EU:s fiskefond under 2009 – bara för att skickas som avfall för att förstöras.

  Det visar siffror som EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) fått fram.

  I Sverige handlar det mest om räkor som har köpts upp för att förstöras.

  – Det här visar hur skruvat och helt felaktigt EU:s fiskepolitik fungerar, säger Christofer Fjellner.

  Enligt nuvarande regler fastställer EU:s fiskeministrar lägstapriser och om priserna är lägre går EU:s fiskefond in och stödköper.

  Fisk och skaldjur som köps på detta sätt ska sedan ”tas bort från marknaden” och ”destrueras”. Det betyder att fisken slängs som fiskrens och avfall.

  Inom hela EU stödköptes 17 800 ton fisk och skaldjur år 2009. Allra mest handlar det om stödköp från de stora spanska och franska fiskeflottorna.

  Räkor förstörs i Sverige (Publicerad 9 oktober 2012)

  Slut delcitat

  Läs mer på:

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-forstorde-17-000-ton-fisk-och-skaldjur

  Såvitt jag förstår så pågår detta EU-vansinne fortfarande.

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2019/04/sydsvenskan_maten_mc3a5ste_bli_dyrare.png

  • Nu vill de döda ännu flera.
   En kvinna som jobbar på ett asylboende berättar om det enorma slöseriet med våra pengar.
   Lyxmat som ratas och deras matkonto är gigantisk.
   De bör få två mål mat om dagen av samma sort som våra gamla tvingas äta, inte Swedbankskort som fylles på hela tiden.

  • Det kallas ”intervention” eller ”offentlig lagring”, och är en del av EU:s jordbrukspolitik. T.ex så betalade EU bidrag till bönder för att låta bli att producera mjölk för några år sedan, det är därför många mejerivaror som ost och smör har blivit så dyra sedan några år tillbaka.
   Jag såg också något program på SVT för ett tag sedan där dom filmade från en apelsinodling och intervjuade en som arbetade med att plocka apelsinerna och frågade vad han tyckte om att hela deras produktion såldes till EU bara för att förstöras.
   EU:s jordbrukspolitik där man köper mat bara för att förstöra den är något att fundera på nu i dessa tider när man börjar prata om matransonering igen…

   https://jordbruksverket.se/stod/livsmedel/salja-till-offentliga-lager

 5. Deras programförklaring:
  Skiftet och MittSkifte är organisationer som förespråkar demokrati, fred, mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet, antirasism, rättvisa och hållbarhet. Vi existerar för att förespråka positiv samhällsförändring, skydda miljön och utmana orättvisor. Genom att sprida vår värdegrund i skapandet av kampanjer och/eller deltagande av kampanjer blir du en av våra Skiftet-aktiva.

  Använd er eget omdöme innan ni skriver på. Själv är jag allergisk mot ordet värdegrund. Antirasism är en annan varningsklocka, det betyder ofta antivit.

 6. Jag skriver aldrig på något, som jag inte bergsäkert vet vem som står bakom.
  ”agera.skiftet.org”? Bäst att kolla!

 7. Ja, detta är skandal, och vore bra mycket viktigare att ta tag i än teater för maskar.
  Men, ”det fina folket” bryr sig inte om sånt här, de har fullt upp med sin sushi…
  För övrigt är det samma för fiskare över hela Sverige, stora trålare dammsuger Östersjön, medan svenska fiskare får tillstånd till så små fångster att det inte täcker bränslekostnaden.

  När jag var liten på Öland var man så trött på torsk, den fanns ju i massor, och var på bordet var och varannan dag.
  Nu är det lyx med torsk….
  Nykokt nyfångad torsk med äggsås – MUMS!!

 8. tragiskt men vad är att vänta med syltryggarna i Abzurdistans sk folkvalda regering o sedan EU som lök på braxen
  Dags att ta tag i saken Isabella….
  jaha du har annat att stå i säger du

 9. Den 1 maj sattes ett nytt rekord för daglig koldioxidhalt i atmosfären, visar preliminära siffror från observatoriet på Mauna Loa på Hawaii. Senast atmosfären hade lika hög CO2-halt var för tre miljoner år sedan.
  Under strecket
  Peter Alestig
  Uppdaterad 05:05
  Publicerad 2020-05-03

  Stäng
  Dela artikeln:
  Nytt CO2-rekord – högsta halterna på tre miljoner år

  Stäng
  Stäng
  Trots att coronakrisen har lett till att vi nästan helt slutat flyga och fått fabriker att stå stilla, fortsätter CO2-halten i atmosfären att öka. På fredagen den 1 maj sattes ett nytt rekord för dagligt genomsnitt vid observatoriet på Mauna Loa på Hawaii, som mäter CO2-halten i atmosfären varje timme. Observatoriet drivs av USA:s motsvarighet till SMHI, NOAA.
  Hoppas på en bra förklaring från miljömupparna !!!

  • Hur mätte man co2-nivåerna för 3 miljoner år sedan på Hawaii?
   Och varför ska vi bry oss om vad man uppmäter på Hawaii? Var det enda stället man kunde hitta en ökning?

 10. EU och fiske.

  England har lämnat EU, grattis, och det har blivit ett tvärstopp för EU med sitt industrifiske utanför eller omkring Ö-landets farvatten.
  EU-lustigkurrarna är arg på England, måde dock antar att Storbritanien kan leva med dessas sprattlande.

  USAs EU ut ur Europa!

Kommentera